kína200610
Deviza

A koronavírus sikeres kezelése is hozzájárult, hogy Kína ráerőltesse a világra a saját valutáját

Portfolio
Nő a tőkebeáramlás Kínába, ez pedig lehetőséget teremt az ország előtt, hogy a valutájának nemzetközi súlyát növelje. A jüan jelenleg a hatodik leggyakrabban használt valuta a globális kereskedelemben.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Kína kísérletét a jüan nemzetközivé tételére alapvetően két dolog hajtja: a nemzetközi tőkebeáramlás az országba, valamint a valuta kiáramlás szabályozásának liberalizálása – mondta CG Lai, a PNB Paribas China vezérigazgatója. A jüan nem olyan, mint az egyéb nagy devizák, például a dollár és a jen, amelyek árfolyama lebeg, és amelyek keresletét és kínálatot a piaci erők határozzák meg.

A kínai kormány szigorúan kontrollálja a belföldi jüan árfolyamát, a külföldi jüant – amelyet főleg Hongkongban és Szingapúrban használnak – a kereslet és a kínálat mozgatja, de ennek összege elhanyagolható a belföldi felhasználáshoz képest.

A jüan még jó ideig nem fogja utolérni a dollárt, de Kína növekvő gazdasági befolyása miatt a nemzetközi tartalékokban és a kereskedelemben egyre jelentősebb szerepe van. A jüan jelenleg a hatodik leggyakrabban használt fizetőeszköz a világon, és a kínai kereskedelem 20%-át teszi ki.

Kína már egyszer enyhítette a jüan külföldre áramlásának szabályozását 2010 és 2015 között, és a jelenlegi tőkebeáramlással együtt Kínának lehetősége lesz a szabályozások további enyhítésére.

Kínában a járvány március óta kontroll alatt van, ezért a kínai döntéshozók nem terveznek új ösztönzőcsomagot elfogadni, és a monetáris kondíciók is relatíve szigorúak a többi országhoz képest, ahol a járvány miatt a monetáris támogatás jegyében 0% köré vágták a kamatokat. Ez nagy összegű tőkebeáramlást eredményez külföldről a magasabb hozamok miatt. Ez lehetőséget teremt a kínai döntéshozók előtt, hogy felgyorsítsák a valuta nemzetközivé válását.

(CNBC)

Címlapkép: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint érme