forintdevizaárfolyam
Deviza

361-ig ugrott az euró, miközben meglódult a dollár is

Portfolio
Az elmúlt napok forint grafikonja alapján már egyértelmű, hogy elakadt az erősödési hullám 357 körül, nem sikerült a fontos technikai szintek tesztelése sem, így elindult egy gyengülési hullám. Ennek jegyében már kedd estére 360 közelébe gyengült vissza a forint az euróval szemben, szerdán délután pedig 361-ig esett az egyre borúsabb nemzetközi befektetői hangulatban, amelyet a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanságok mellett a profitrealizálás is hajthat. A magyar jegybank keddi döntése igazából nem indokolta volna a forint gyengülését, hiszen az MNB tegnap megismételte, amit decemberben már mondott: folytatja állampapírvásárlásait, rövidebb futamidőkön is belép a piacra.

361-ig ugrott az euró, miközben meglódult a dollár is

A koronavírus-vakcinák beadási sebességével és működésükkel kapcsolatos bizonytalanságok mellett profitrealizálás is elindulhatott a részvénypiacokon a januári jó kezdés után, és ez a kettő ma jókora eséseket váltott ki mind Európában, mind Amerikában, ígya kockázatkerülőbb hangulatban a dollár is erőre kapott. Az euróval szemben a reggeli 1,2150-ről 1,2070-ig erősödött, és közben a forint a délutáni kereskedésben 361-ig esett az euróval szemben. Így a dollár/forint jegyzésekben még nagyobb, 1,1%-os forintesés alakult ki, a jegyzések most 298,6-nál járnak a bankközi piacon.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Gyengül tovább a forint, miközben új csúcsra ért a korona

A délelőtti oldalazás után röviddel dél után tovább esett a forint az euróval szemben és átlépték a jegyzések a kerek 360-as szintet, amely felett utoljára január 18-án láttuk az árfolyamot. A részvényipaci hangulat egyre borongósabb ismét, a vakcinák hatásosságával kapcsolatos aggodalom lehet ennek az egyik fontos mozgatórugója (a dél-afrikai variáns ellen a Pfizernek, a Modernának és az AstraZenecának is új "ráerősítő" dózist kell valószínűleg kifejlesztenie, ami szintén afelé mutat, hogy lassabban lehet majd feloldani a korlátozásokat). 

A német DAX-index 1,6% körüli mínuszban jár, az euró pedig a kockázatkerülő hangulatban kicsit gyengült a dollárral szemben 1,2120-ig. Ebben a környezetben a forint 360,3-ig esett ma kora délutánra az euróval szemben, ami a tegnapi fél százalékos esés után további 0,3%-os gyengülést jelent. Közben a cseh korona a jegybank kamatemelési tervei miatt ma a kerek 26-os szint alá erősödött az euróval szemben, így 10 havi csúcsra ért.

A forint a dollárral szemben is esett 0,7%-ot tegnap este óta, 297,5 körül járnak a jegyzések a bankközi piacon. 

Szép csendben 360-ig gyengült vissza a forint – Besült a várva várt kitörés?

Szerda reggel 359,78-nál járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából kedd estéhez képest. Tegnap ennél is jelentősebb forintgyengülést tapasztalhattunk, főleg az MNB kamatdöntése után. A jegybank egyrészt megerősítette korábbi óvatos kommunikációját, mely szerint kiemelten figyelemmel kíséri az inflációs kilátásokat, másrészt viszont a közleményben megismételték, hogy folytatódik az eszközvásárlási program, sőt 10 évnél rövidebb futamidőn is beszállnak a piacra. A dollárral szemben most 296 körül járunk, míg az angol font 406,7 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a régióban a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdte a napot. Közben a feltörekvő piacokon a török líra 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben, de hasonló mértékben gyengült a dél-afrikai rand is reggel.

A forint ismételt gyengélkedéséhez az MNB eszközvásárlási programja mellett hozzájárul az is, hogy a dollár ismét kezd erősödésbe fordulni az euróval szemben. Szerda reggel 1,2153 körül járt a jegyzés, ami 0,1 százalékos dollárerősödést jelentett tegnaphoz képest. Közben a japán jen szintén 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, az angol font pedig alig mozdult.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
tizezer forint bankjegy