FONTOS Kiszámoltuk, melyik naptól nem kell majd a védettségi igazolvány az éttermekbe, szállodákba
eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816
Deviza

Elakadt a forint szárnyalása a 350-es eurónál, tovább emelkedtek a hozamok

Portfolio
A tovább erősödő MNB kamatemelési várakozások, a letört technikai szintekből eredő hullámszerű forintvásárlás és a váratlanul kedvező magyar GDP-adat együttesen még tovább erősítette a kedd délelőtti kereskedésben a forintot. Az euróval szembeni jegyzések átmenetileg 350 alá, a dollárral szembeniek 287 alá is benéztek, így rendre kilenchavi, illetve közel 2 éves csúcsra ugrott a magyar fizetőeszköz, de ezeknél a szinteknél elakadt a forint napok óta tartó szárnyalása és nyugodtabb kereskedés indult.

Tovább emelkedtek a hozamok

Kedden érdemben tovább emelkedtek a magyar állampapírpiaci referenciahozamok, amelyek a hétfői jegybanki üzenet nyomán szintén azt jelzik, hogy erősödnek a kamatemelési várakozások a piacon.

Az ÁKK által megadott keddi referenciahozamok szerint a 3-5 éves szegmensben 17 bázispontos ugrás volt, az éven belüli lejáratoknál viszont csak stagnálás mutatkozott, a 12 havi lejáratnál pedig 5 bázispontos emelkedés. Tegnap viszont inkább a hozamgörbe rövidebb szegmensében volt ugrás: a 3 évig terjedő lejáratoknál 15-23 bázispont közötti mértékű. A két nap alatt tehát például a 3 éves rerferenciapapír hozama 19+13 bázisponttal ugrott, ami markáns változásnak számít. A jegybanki kamatemelésre leginkább érzékeny 3 havi futamidőnél viszont "csak" tegnap volt 23 bázispontos ugrás, ma nem követte további emelkedés, a 12 havi lejáratnál pedig tegnap 23, ma további5 bázispontos növekedés következett be.

Nincs új lendület a forintnál

Az amerikai tőzsdenyitás és az amerikai szereplők devizapiacba bekapcsolódása sem hozott további forinterősödést, az euróval szembeni jegyzések továbbra is kissé a kerek 350-es szint felett járnak a bankközi piacon (350,3 körül). A dollár kurzusa 286,7-nél álldogál. Ez azt jelenti, hogy a forint az euróval szemben továbbra is kilenchavi, a dollárral szemben közel kétéves csúcsnál álldogál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Elakadt a forint szárnyalása a 350-es eurónál

Amire már reggel felhívtuk a figyelmet, meg is történt: elakadt a forint napok óta tartó szárnyalása a kerek 350-es szintnél, hiszen az utóbbi órákban nyugodtabb kereskedés során 350,5-351 körül mozog az árfolyam. A jelek szerint túl gyors volt a forinterősödés, és a technikai szempontok (túlvettség, kerek szint) bejöttek a képbe, így megállították a menetelést. Emiatt a dollár/forint jegyzések sem süllyedtek tovább, 287,5 körül jár a kereskedés. Az amerikai szereplők kereskedésbe bekapcsolódása majd iránymutató lesz, hogy van-e még lendület a forintban, vagy egy korrekció (forint visszagyengülés) indul.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Átoltottságban világbajnokok, de a nagy gazdasági visszaesést nem úszták meg

Izrael az idei első negyedévben rekord gyorsan oltotta át a lakosságát, de ezzel együtt sokáig szigorú korlátozások voltak érvényben, amit a gazdaság is megérzett.

Tovább a cikkhez

Európa több országa begyújtotta a rakétát: a dobogóra sem volt elég a parádés magyar GDP-adat

A magyar gazdaság nagy meglepetésre 1,9%-kal, a várakozások felett nőtt az első negyedévben az előző negyedévhez képest, ezzel a magyar növekedés negyedéves alapon a negyedik leggyorsabbnak számít az EU-ban. A leggyorsabb növekedést Románia produkálta az eddig ismert országok közül, de megelőzött minket Bulgária és Ciprus is. Az eurózóna gazdasága 0,6%-kal csökkent az első negyedévben, az EU 0,4%-kal esett vissza.

Tovább a cikkhez

Az állampapír-hozamokon is látszik az MNB-hatás

A Virág Barnabás MNB-alelnök által hétfőn elmondott üzenetek hatása, az élénkülő kamatemelési várakozások, a magyar állampapírpiaci referenciahozamokon is meglátszik: tegnap minden futamidőn érdemi hozamemelkedés következett be és beszédes, hogy a hozamgöbe rövidebb szegmensében volt a nagyobb, 15-23 bázispontos emelkedés. Ez arra utal, amit meg is írtunk, hogy a jegybanki üzenet szerint kész MNB a júniusi kamatemelésre, ami feljebb tolja a rövid hozamokat, de közben változatlan ütemmel fenntartja az eszközvásárlási programot, hogy a kötvénysorozatoknál továbbra is leszorított szinteken tudja tartani a hozamokat (és így hozzásegítse az államot ahhoz, hogy viszonylag olcsón tudjon forrást bevonni az aukciókon a magas idei deficit finanszírozásához).

refhozregg210518

Megkönnyebbülhet az EKB és egész Európa: a német alkotmánybíróság zöld utat adott az eszközvásárlásn

A német alkotmánybíróság kedden elutasította az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjával (Public Sector Purchase Programme, PSPP) szembeni kereseteket, mivel az EKB érvelése meggyőző volt.

Tovább a cikkhez

350 közelében az euró, 287 alatt a dollár

A forint reggeli hullámszerű erősödése a kerek szintet jelentő 350-nél elakadt, aztán volt egy visszagyengülés 351-ig, majd 350,5-ig egy újabb erősödés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start   

Néhány perce a német alkotmánybíróságnak kijött a döntése, miszerint az Európai Központi Bank korábbi eszközvásárlási programja (PSPP) végülis megfelelő volt, összhangban volt a meghirdetett célokkal, nem sértette a német alkotmányt és időközben megfelelő tájékoztatást kapott a német kormány, a parlament és maga az alkotmánybíróság az ügyről. (Tavaly májusban a német alkotmánybíróság előzetes állásfoglalásában azt mondta, hogy támassza alá a német jegybank az arányosságot, megfelelőséget a PSPP-beli részvétele során, különben el kell adnia az EKB utasítására felvásárolt papírokat. Ez akkor óriási bizonytalanságot vitt a rendszerbe, de végül már a nyár során csendben el lehetett simitani az ügyet, mert a monetáris politikai célokkkal való arányosságot alá tudta támasztani a Bundesbank és tájékoztatta a kormányt, illetve a parlamentet, most pedig véglegesen is bebizonyította a német alkotmánybíróság, hogy nem lát problémát a PSPP-ben. Ettől még a járvány miatt elindított, sokkal rugalmasabb új eszközvásárlási programot, a PEPP-et szintén betámadhatják a bíróságon egy új beadványban).

A mai döntés mindenesetre tovább erősítette az eurót a dollárral szemben am délelőtt, a jegyzések 1,2215-ig emelkedtek, ami közel kéthavi eurócsúcsot jelent. A dollár további gyengülése és a forint erősödése együtt 287 alá süllyesztette a dollár/froint jegyzéseket.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Elemzői vélemények az óriási meglepetést okozó GDP-adatról

2021 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) a várt zsugorodás helyett 1,9%-kal haladta meg az előző negyedévit. A meglepő GDP-adatra az elemzők is reagáltak, és jelezték, hogy feljebb emelik idei előrejelzéseiket.

Tovább a cikkhez

Tovább száguld a forint! 350 alá is benézett az euró

Már pénteken megtört a forint 3 éves gyengülő trendvonala és erre a folyamatra erősített rá hétfőn reggel Virág Barnabás MNB-alelnök üzenete, aki azt jelezte, hogy az erősödő inflációs kockázatok miatt már a júniusi ülésen megelőző jellegű kamatemelést kell mérlegelnie a jegybanknak. Ennek hatására az euró jegyzései 355-ről gyorsan 352 körülig estek, éjjel 351,5 körül ragadt az árfolyam, aztán ma reggel folytatódott a forinterősödés és a jegyzések röviddel ezelőtt 349,8-ig estek.

Ez kilenchavi forintot csúcsot jelent és szerepet játszik benne a váratlanul kedvező első negyedéves magyar GDP-adat is. A kerek 350-es szint elsőre akár megállót is jelenthet a forintnak az utóbbi napok jelentős erősödése után, a napos RSI indikátor is túladottságra utal az EURHUF-ban. Tegnapi mélyebb technikai elemzésünnk itt olvasható.

A forint erősödését a GDP-adat mellett az a technikai hatás is erősíti, hogy a 356-os trendvonal letörésével hullámszerű forintvételek indultak, fundamentális oldalról pedig mindezt természetesen támogatta az MNB-alelnök üzenete is, amely egyébként

tovább erősítette a jegybankkal kapcsolatos kamatemelési várakozásokat is.

Péntek este a forint 3 éves gyengülő trendjének letörésekor már írtunk az élénkülő kamatemelési várakozásokról, ezek pedig Virág Barnabás jelzései hatására még tovább élénkültek. Péntek este a 3 hónap múlva induló 3 hónapos határidős kamatmegállapodás (3X6-os FRA) jegyzése 1,00-1,06%-on álltak, kedd délelőtt a Refinitív adatbázisa szerint 1,14-1,20%-nál állnak, a 6 hónap múlvai 3 hónapos (6X9-es FRA) jegyzések pedig a péntek esti 1,21-1,27%-ról mostanra 1,39-1,40%-ra emelkedtek. A jegybanki jelzés szerint összeolvadhat a jelenleg 0,6%-on álló jegybanki alapkamat a piacon ténylegesen fontos egyhetes betéti rátával, ami jelenleg 0,75%-on áll, de az FRA-k néhány hónapos távra már inkább 50 bázispont körüli, nem pedig 25 bázispont körüli kamatemelés beárazását tükrözik. A péntekre megállapított 3 havi bankközi kamatláb (BUBOR) 0,79%, a 6 havi 0,86%, a 9 havi pedig 0,90% volt, ez hétfőre rendre 0,85%-ra, 0,92%-ra és 0,96%-ra emelkedett.

A forint a dollárral szemben 287-ig erősödött, amire csaknem 2 éve nem volt példa és amint láthatjuk: ezzel meggyőzően letörte az USDHUF a 289-299 közötti korábbi kereskedési sávot is. Az elmúlt napok gyors forinterősödése ebben a relációban is előbb-utóbb lelassulhat, illetve akár korrekció is elindulhat.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Brutális meglepetés a magyar GDP-növekedési adatban! Meg sem kottyan a koronavírus-válság?

2021 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 1,9%-kal haladta meg az előző negyedévit. Mindez óriási meglepetés, hiszen előzetesen arra lehetett számítani, hogy a második és (részben) harmadik járványhullám korlátozó intézkedéseinek hatására a bruttó hazai termék (GDP) csökkenni fog az év első három hónapjában.

Tovább a cikkhez

Meredeken erősödik a forint, mi lesz a benzin és a gázolaj árával?

A hazai üzemanyagárakat több tényező is befolyásolja, többek között a kőolaj világpiaci ára, a finomítói árrés, az adók és a forint dollárhoz viszonyított árfolyama, ez utóbbiban markáns változás állt be az elmúlt hetekben, a forint látványosan erősödött, ami rövid távon mérsékli a magyarországi üzemanyagárakat. Bár az elemzői várakozások itt széles sávban szóródnak, hosszabb távon azonban inkább emelkedő benzin- és gázolajárakra érdemes felkészülni, a gazdasági nyitás, a turizmus élénkülése miatt az olajkereslet is emelkedni fog, ami drágább benzint és gázolajat eredményezhet.

Tovább a cikkhez

Kilenc havi csúcson ragadt éjszakára a forint, fontos szinteket vitt át

Határozott erősödéssel kezdte a hetet a forint annak hírére, hogy a Magyar Nemzeti Bank már a júniusi ülésén alapkamatot emelhet az erősödő inflációs kockázatok hatására. Virág Barnabás jegybanki alelnök azt mondta, hogy új fejezet kezdődik júniustól a monetáris politikában és megelőző jellegű monetáris szigorítást is mérlegelni kell az eszközvásárlási program fenntartása mellett, így ezek az üzenetek még meggyőzőbbé tették, amire már pénteken felhívtuk a figyelmet, miszerint letört a forint 3 éve kezdődött gyengülő trendje. A forint az euróval szemben 351,5-ig, a dollárral szemben 289-ig ugrott, előbbi kilenchavi, utóbbi közel kétéves csúcsot jelent és mivel fontos technikai szintek törtek meg, így ez további forinterősödés lehetőségére utal.

Tovább a cikkhez

Kamatemelésre készül az MNB, erősödik a forint!

A Magyar Nemzeti Bank egyes vészhelyzeti eszközeit gyorsan kivezetheti a monetáris politikából, és az inflációs kockázatok növekedése miatt fel kell készülni az alapkamat emelésére - nyilatkozta a Reutersnek Virág Barnabás. Az MNB-alelnök szavai szerint a gazdaság teljes újranyitásával járó inflációs kockázatok miatt már júniusban, megelőző jelleggel alapkamatot emelhet az MNB és közben az egyhetes betéti ráta emelésével is kezelheti a piaci helyzetet. Az eszközvásárlási program pedig egyelőre megmarad, hogy a kötvényhozamokat alacsonyan tartsák. A forint a monetáris politikai fordulat hatására erősödni kezdett.

Tovább a cikkhez
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó lazítás járványügyi intézkedés
építkezés hommok
nemet_nemet
joseph wu
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
pénz, euró