forint ezres
Deviza

Kerek szinthez ért a forint a dollárral szemben

Portfolio
Az elmúlt napokban jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, ebben közrejátszott a Fed szerdai kamatdöntése, ami után komoly dollárerősödés bontakozott ki a piacon. A forint délután további gyengülést mutatott, és elérte a 300-as szintet a dollárral szemben.

Megvan a 300

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Délután a forint tovább gyengült, 4 óra után nem sokkal 300 felett az USDHUF jegyzése, ezzel az ominúzus Virág Barnabás interjú óta látott erősödés után ismét átvitte a kerek szintet. Az euróval szemben is gyengülést látunk, 356 felett a jegyzés délután.

Nagy pofonokat kapott a forint – Vissza tud innen kapaszkodni?

Péntek reggel a forint próbál visszakapaszkodni az euróval szemben, a 354,6-os árfolyam 0,3%-kal alacsonyabb a tegnap estinél. Vagyis továbbra is nagyok a kilengések a magyar deviza piacán, most gyakorlatilag a tegnapi 1%-os esés korrekcióját látjuk. Az elmúlt egy hétben még így is közel 2%-os gyengülésben van a magyar deviza, ami több okra vezethető vissza:

  • A Fed szerdai kamatdöntése után jelentősen erősödött a dollár, ami rossz hír a feltörekvő piacok számára. Ilyenkor ugyanis csökken a kockázatvállalási kedv a piacon.
  • A befektetők kiemelten várják az MNB keddi kamatdöntő ülését, emiatt az utóbbi napokban hektikus a hangulat. Ráadásul egyre több elemző értékeli kockázatként, hogy a jegybank esetleg meglepetést okoz és nem szigorít olyan mértékben, mint amennyire a piac várja.

A dollár erősödésének is köszönhetően a dollár-forint jegyzés a 300-as kulcsszintet közelíti, most épp 297,7 körül jár, de reggel volt 299 felett is.

A forint versenytársai is erősödéssel kezdtek ma az utóbbi napok rossz hangulata után, a lengyel zloty 0,3%-kal erősödött, a cseh korona pedig minimális javulást mutat az euróval szemben. A török líra fél százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,3%-ot javított.

Említettük már a dollár komoly erősödését az elmúlt napokban, az euró-dollár már 1,19 körül jár, ami tegnaphoz képest további 0,1 százalékos dollárerősödést jelent, az utóbbi egy hétben viszont 1,75%-ot javított az amerikai deviza, főleg a Fed szerdai kamatdöntése után indult be a folyamat. A japán jen ma reggel 0,1%-kal erősödött a dollárral szemben, az angol font viszont 0,4%-os gyengüléssel kezdett.

Címlapkép: Getty Images

predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint