akkkotvenyallampapirsajat-20170320
Deviza

Itt a gigantikus adósságfelvétel újabb felvonása: kibocsátották az eurókötvényt is

Portfolio
Kialakult a végső árazása az 1 milliárd eurónyi, 7 éves futamidejű magyar eurókötvénynek is, így a papírt az euró midswap felett 48 bázisponttal sikerült eladni– közölte szerda délután az IFR News a Refinitiv oldalán.

Ez azt jelenti, hogy tovább szűkült a hozamfelár az erős vételi érdeklődés miatt, hiszen reggel még midsswap+75 bázispontos indikatív felárról indult a vételi ajánlatok gyűjtése, aztán ez a nap során jelentősen szűkült. A reggeli és napközbeni piaci helyzetről ebben és ebben a cikkünkben írtunk, a tegnapi gigantikus dolláralapú eladósodás részleteiről pedig ebben a cikkben.

Mivel jelenleg a 7 éves euró kamatswap hozam mínusz 16 bázispont körül van, így ez azt jelenti, hogy

az 1 milliárd eurónyi forrást mintegy 32 bázispont körüli éves kamattal sikerült bevonni, ami rendkívül olcsónak számít.

Forintalapon ennél jóval magasabb kamatok mellett szokott mostanában forrást bevonni 5-10 éves távra az állam (a múlt heti 5 és 12 éves forintalapú kötvényaukción rendre 2,53%-os és 3,07%-os átlaghozam alakult ki), igaz ilyen volumenben, 1 milliárd eurónyi méretben egyszerre nem is tudna bevonni pénzt. Másrészt éppen azért ment most ki a devizapiacokra az állam, mert a forintalapú piacot akarta tehermentesíteni több előrelátható ok miatt. Egyrészt az MNB eszközvásárlási programjának várható leállítása miatt, másrészt az EU-s viták miatt késlekedő brüsszeli átutalások hatására, amire ma is utalt beszédében az Európai Bizottság elnöke, harmadrészt egyéb, idei és 2022-es költségvetési kiadási célokra akarta most megteremteni a fedezetet.

A friss eurókötvény-kibocsátásról szerda kora este Varga Mihály pénzügyminiszer is tartott tájékoztatót, illetve az ÁKK is kiadott egy közleményt, ezeket külön cikkben írtuk meg:

A mai euróktövény kibocsátás kapcsán az IFR információi szerint az összes vételi ajánlat volumene 4,5 milliárd euró fölé ment, így tehát az 1 milliárd eurónyi megcélzott mennyiséget jócskán, több, mint négy és félszeresen túljegyezték. Amiatt nem fogadott el több ajánlatot az Államadósság Kezelő Központ, mert a hétfőn módosított éves finanszírozási tervében legfeljebb 4,5 milliárd eurónyi új forrásbevonást vázolt, és tegnap 4,25 milliárd dollárnyi, kb. 3,6 milliárd eurónyi forrást már bevont dollárkötvények formájában. (Az eddigi idei devizakötvény-kibocsátási keretét még nem használta ki teljesen az ÁKK, ezért mehetett most a tegnapi és mai együttes kibocsátással picit 4,5 milliárd euró fölé).

Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vesz és előadást tart a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Címlapkép forrása: Portfolio, az Államadósság Kezelő Központ budapesti épülete

orbán viktor parlament
GettyImages-1211246429 (20)
német falu
new york
amerikai kongresszus capitolium sötétség

Kiszámoló Hitelminősítés

Néhány napos hír, hogy a Moody’s feljebb sorolta Magyarország államadósságának az úgynevezett osztályozását....

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Közép- és hosszútávú kép
forint