meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
Deviza

Rég láttunk ilyen csúnya forintesést – Mi történik a magyar devizával?

Beke Károly
Szerda reggel óta mintegy 1,5%-kal gyengült a forint az euróval szemben, így a 365-ös szintet is viszonylag könnyen átvitte a jegyzés. Ezzel kézzelfogható közelségbe került ismét a 370-es történelmi csúcs az árfolyamban. A befektetők láthatóan idegesek a közelgő keddi kamatdöntés előtt, miközben a nemzetközi hangulat is a forint ellen fordult a dollár erősödésével.

Meredek lejtőre került a forint

Tegnap reggel még 360 körül kezdte a napot a forint az euróval szemben, majd onnan csütörtök délre 366-ig emelkedett a jegyzés, másfél nap alatt ennyire intenzív gyengülést rég láttunk a forinttól. Így ismét a tavaly tavasszal látott 369,6-os történelmi mélypont közelébe sodródott a magyar deviza.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az elmúlt napok mozgásával a régióban is alulteljesítő volt a forint, hiszen egy hét alatt 1,4%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty ugyanebben az időszakban 0,75%-ot veszített, a cseh korona pedig 0,3%-ot erősödött. Hasonló a kép egy hónapos összevetésben is, a forint bő másfél százalékos gyengülése mellett a zloty kevesebb mint 1 százalékot veszített, a korona pedig erősödött.

Mi történt a forinttal?

A héten a forint intenzív gyengülése a keddi inflációs adat megjelenésével indult be, októberben 6,5%-ra emelkedett az áremelkedési ütem az előző havi 5,5%-ról, ami meghaladta az előzetes várakozásokat. Ráadásul az elemzők novemberben még további emelkedést várnak, már van 7% feletti prognózis is, illetve ezzel párhuzamosan a jegybanki cél elérésének időpontja is fokozatosan tolódik egyre későbbre.

Az inflációs adat megjelenése után kedden 363 közelébe lökték a forintot, majd estére onnan kapaszkodott vissza 360-ig. Szerdán aztán megint felerősödött a forint esése, ami csütörtökön is folytatódott. Ebben továbbra is az inflációs adat játszik szerepet, de más tényezők is a forint ellen szólnak.

Az egyik ilyen, ami részben kapcsolódik a vártnál magasabb inflációhoz az, hogy jövő kedden kamatdöntő ülést tart a Monetáris Tanács. Az elmúlt két hónapban 15 bázisponttal emelték az alapkamatot, októberben Virág Barnabás alelnök utalt arra, hogy csak decemberben vizsgálják majd felül ezt a havi tempót. Azóta viszont nagyot fordult a világ az energiaválság réme miatt, illetve a régiós jegybankok nagyot szigorítottak. Így most

kicsit tanácstalannak tűnik a piac, a Reuters elemzői felmérésében 15 és 75 bázispont között szóródnak a kamatemelésre vonatkozó előrejelzések.

Vagyis a kamatdöntéssel kapcsolatos bizonytalanság csak fokozza a befektetők idegességét a forintpiacon az elmúlt napokban. És ebben keddig nem is várható változás, hiszen íratlan szabály, hogy egy héttel a döntés előtt nem nyilatkoznak monetáris politikáról az MNB döntéshozói, vagyis most megnyugtató üzenetre sem lehet számítani.

További rossz hír a forintnak a dollár szerdai erősödése, az amerikai deviza 1,15 alá kapaszkodott az euróval szemben, ez tavaly július óta nem látott szintet jelent.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ez pedig hagyományosan rossz hír a feltörekvő piaci devizáknak, elég csak ránézni a hagyományosan sérülékenynek számító török lírára, mely történelmi mélypontra esett, és a 10-es lélektani határt közelíti a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vagyis nem csak magyar specifikus hatásról van szó. A dollár erősödését egyrészt fundamentális oldalról fűti a Fed eszközvásárlási programjának leállítása, miközben az EKB még közelében sincs a szigorításnak, másrészt jövőre már kamatemelésekkel számol a piac. Emellett küszöbön áll a Fed elnökének jelölése a következő évekre, Joe Biden egyelőre nem jelentette be, hogy továbbra is Jerome Powell marad-e az amerikai jegybank első embere.

A fundamentális tényezők mellett az amerikai deviza erősödése összefügg egy általános piaci hangulatromlással, kockázatkerüléssel, ami a részvénypiacokon is megmutatkozott az elmúlt napokban. Ilyen helyzetekben már megszokott, hogy a dollár számít egyfajta menekülőeszköznek.

Meddig eshet a forint?

A fenti gondolatmenet után logikus kérdés, meddig tarthat a magyar deviza lejtmenete. Ebből a szempontból kulcsfontosságú lesz a keddi kamatdöntés, amennyiben csalódást okoz a jegybank, akkor akár további intenzív gyengülés jöhet és

a történelmi mélypontot is elérheti a forint.

Kérdés, mi jelentene most csalódást a piacnak. Erre csak kedd délután tudunk választ adni. A jegybank a saját kinyilvánított magatartási szabálya szerint 15 bázisponttal haladna tovább, és csak decemberben váltana esetleg nagyobb tempóra. Ugyanakkor a régiós jegybankok hirtelen kamatemelései (és főleg azok mértéke) fokozta a befektetői nyomást, és mára úgy tűnik, hogy egy újabb 15 bázispontos emelés elmaradna a várakozásoktól. Sőt, az elemzői előrejelzések alapján elmondható, hogy néhány szereplő még a 30 bázispontos ütemhez való visszatérést is keveselné. Ilyen környezetben pedig szinte megjósolhatatlan, hogy a következő egy hétben mi történik a forinttal.

A technikai kép alapján amennyiben a 369,8 feletti (tavaly tavasszal elért forint történelmi mélypont) zónában keresünk technikai elemzési alapon fogódzót, hogy meddig eshetne a forint, akkor érdemes kiterjesztenünk a képet és hetes idősíkon vizsgálódnunk.

Amint az alábbi ábrán látjuk: a 2018 nyári forintesés után a 2019. őszi és a 2020. tavaszi szintekre egy emelkedő trendvonal húzható és ezen az éppen 340-es szintnél tartó trendvonalon tört át hatalmas erővel felfelé 2020. tavaszán a koronavírus magyarországi berobbanásával az EUHRUF egészen 369,8-ig. Utána az MNB burkolt kamatemelésével és a járvány enyhülésével fokozatosan 342,5-ig visszaerősödött az árfolyam. A Fibonacci kiterjesztési elemzési eszköznél tehát ezt a három árfolyamszintet kell megadni (kezdőszint: 337,5, mert a kitörés hetének minimum szintje ennyi volt, impulzus felső szintje: 369,8, visszakorrekció legalsó szintje: 342,5) és ebből azt kapjuk, hogy a 2020. tavaszán látott csaknem 32,5 egységnyi mozgás 100%-os ismétlődése azt jelentené a 342,5-ös szinthez képest, hogy 375-ös EURHUF közelében húzódik a 100%-os Fibonacci kiterjesztés.

Ez tehát azt jelenti, hogy ez lenne az első komolyabb ellenállási zóna azután, ha az EURHUF 370 fölé lépne és nemcsak pár percre-órára szúrna efölé az árfolyam, hanem nagy forgalom mellett tartós felfelé kitörést látnánk. Ezután a 138,2%-os Fibonacci kiterjesztés 387 körül húzódik, a 161,8%-os kiterjesztés pedig 395-nél, a 200%-os pedig 407-nél.

Amennyiben egy másik elemzési módszerhez folyamodunk és azt nézzük, hogy az említett 2020. márciusi felfelé kitörés óta az EURHUF a 342,5-370, illetve 348-370 közötti, tehát 27-22 egységnyi szélességű sávban hullámzott, akkor ezt a 22-27 egységnyi sávszélességet hozzáadva mostani sáv tetejéhez azt kapjuk, hogy az új kereskedési tartomány felső széle valahol 392-397 között lehet. Ez pont közrefogná a fenti módszerben 161,8%-os Fibonacci-kiterjesztéssel kijött 395-ös árfolyamszintet.

Címlapkép: Getty Images

elektromos autó töltő
aram_energia
who getty stock
astrazeneca-sarah-gilbert-vilagjarvany-halalosabb-covid-19-omikron-varians
bux
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Állítsd a valószínűségeket a saját oldaladra!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
forint bankjegy