grafikon shutter
Deviza

Átment a falon a forint, közel a következő akadály

Portfolio
Az év eleji pozíció felvételek és a további jegybanki kamatemelések már hétfőre odáig erősítették a forintot, hogy a 200 napos mozgóátlagot kezdte tesztelni, és a keddi kereskedésben kora délutánra ezen sikeresen át is tudott jutni, aztán kora este Jerome Powell Fed-elnök beszédének üzenetei mellett még tovább erősödött és így új háromhavi csúcsra ért kissé 357 alatti árfolyammal.

Arról, hogy miért kezdte szárnyalással a forint az új évet és milyen technikai elemzési szintekre kell figyelni, tegnap délutáni elemzésünkben már részletesen írtunk; ehhez képest annyi plusz történt, hogy a kockázati étvágy kedden amellett is erősödött, hogy világszerte tarol az omikron-hullám, messze megdőlnek a fertőzési rekordok, de ez várhatóan az egészségügy terhelését csak átmenetileg és kezelhető mértékben fokozza. Ezt a bizakodást Jerome Powell Fed-elnök újrajelölési szenátusi meghallgatásának üzenetei is erősítették kedden kora este, aki lényegében azt mondta, hogy

a gyors omikron-hullámot és a Fed kamatemeléseit át fogja vészelni az amerikai gazdaság, amelynek már munkaerőpiaca is olyan robosztus, hogy nem igényli a további monetáris támogatást.

Ezek a nyugtató, optimizmust sugalló üzenetek támogatják a globális kockázati étvágyat, mert azt jelzik, hogy a jegybank bízik benne: a monetáris politika normalizáció felé való határozott elmozdulása sem omlasztja be a gazdasági növekedést, miközben végre fel tud lépni a száguldó infláció ellen is.

Powell azt is sugallta, hogy várhatók idén a kamatemelések, hiszen messze a jegybanki cél feletti az infláció és a 2008-2009-es válság utáninál most kevesebb idő fog eltelni az első kamatemelés és a 9 ezer milliárd dollár közelébe feltornászott mérlegfőösszeg leépítésének elkezdése között. Ez azonban bizonyára nem most lesz, hiszen azt is mondta, hogy még legalább 2-4 Fed-ülésnek el kell telnie, mire tényleg nekikezdenek a mérlegfőösszeg leépítésének (így tehát ez valamikor tavasszal-kora nyáron lehet), és ennek üteme is gyorsabb lesz, mint a nagy világválság utáni menetrend volt.

A határozott monetáris politikai fellépés és az egyébként bizakodó kommunikáció együtt jótt tett a globális kockázati étvágynak, az amerikai részvénypiacok ugrottak, a dollár gyengült és ezek mellett kicsit még tovább erősödött a forint is, így az euró jegyzése a kedd esti kereskedésre 357-ig bukott a bankközi forintpiacon.

Amint látható, ezzel lefelé átjutott az EURHUF a technikai elemzési szempontból nagyon fontos 200 napos mozgóátlagon. Amint tegnap már rámutattunk: alatta rögtön van egy újabb fontos támasz zóna a 356,5-356,6-os tartományban (támasz és Fibonacci-szint) és közben a napos RSI alapján is kezd túladottá válni a devizapár (azaz túl intenzívnek kezd tűnni a forint erősödése).

Mindez tehát a forint menetelésének közelgő megakadása felé mutat, de közben az USDHUF-ban pont ma tört le egy támasz szint 316,4-nél, ami még további forinterősödés felé mutat, hiszen kinyílt egy nagyobb tér és a Fed-elnök jelzéseire a dollár is elkezdett gyengülni. Éppen emiatt kedd kora este az árfolyam már 314,2 körül jár.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Szijjártó andorra
trader23
Etiópia álbanán

Kiszámoló Te mennyit költesz?

A tegnapi cikk kommentjeiben előkerült, hogy ki mennyit keres és mennyit költ, egyesek szerint sehogy nem tudják 800...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint bankjegy getty stock