forint bankjegy
Deviza

Csúnya fordulat: ütik vissza a forintot a tegnapi szárnyalás után

Portfolio
Gyengüléssel kezdett a forint csütörtök reggel azt követően, hogy szerdán jelentősen erősödött. Így a bőven 380 feletti szint után még mindig 377 körül jár, ma elsősorban az MNB egyhetes betéti tenderére, valamint a lengyel és cseh kamatdöntésekre figyelünk.

Ütik vissza a forintot

Délelőttre 379 fölé gyengült vissza a forint, ami már 0,9%-kal magasabb a szerda esti jegyzésnél. Ez részben a dollár 0,2%-os erősödésével magyarázható, de a régióban is alulteljesítő a forint.

Itt a döntés: nem emeli a kamatot az MNB

A várakozásoknak megfelelően ismét 6,45%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis nem változtat az irányadó kamaton. Kérdés, hogy ma a régiós jegybankok milyen ütemben zárkóznak majd fel.

Tovább a cikkhez

Kitarthat a forint ereje a tegnapi nagy roham után?

Csütörtök reggel 377 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,35%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Ha azonban hozzátesszük, hogy szerdán 382-ről 376-ig jött le a jegyzés, akkor ez még simán „belefér” a normális korrekció kategóriájába. Kérdés, hogy hosszabb távon tudja-e tartani magát itt a magyar deviza, ez ma a nemzetközi hangulat mellett a régiós kamatdöntésektől függhet. Az MNB esetében meglepő lenne, ha változtatnának a 6,45%-os egyhetes irányadó kamaton a mai tenderen. A lengyelek és a csehek egyelőre le vannak maradva, így nem is meglepő, hogy ott akár 100, illetve 50 bázispontos szigorítást is elképzelhetőnek tart a piac. A dollárral szemben most 355 körül járunk, míg az angol font 446 forintba kerül.

A forint legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty 0,4%-os gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdi a napot. A feltörekvő piacon közben a török líra 0,1 százalékkal gyengült, az orosz rubel pedig 0,9%-kal esett vissza a dollárral szemben.

Az utóbbi időszakban a dollár erősödése hatott a forintra is, ezért továbbra is érdemes fél szemmel figyelni az amerikai devizát. Tegnap este korrekciót láttunk az euró-dollár árfolyamban is, hiszen a Fed jelzései után 1,05-ről 1,06 fölé ugrott a jegyzés. A következő időszakban is elsősorban az amerikai jegybank monetáris politikájával kapcsolatos várakozások mozgathatják az árfolyamot. A japán jen ma reggel 0,2 százalékos gyengüléssel kezd a dollárral szemben, míg az angol font 0,6%-ot esett.

Címlapkép: Getty Images

ukran falu
orosz ukrán háború zászló
tankol_draga

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
tizezer forint bankjegy