tőzsde, grafikon, trend,
Deviza

Kifulladt a forint erősödése, megint a történelmi mélypont felé szédeleg

Portfolio
Mind az euróval, mind a dollárral szemben a történelmi mélypontjához közel álldogált már péntek reggel is a forint, aztán ismét elkezdett esni a borongós nemzetközi befektetői hangulatban, illetve a negatív magyar reálkamat és az EU-s viták mellett. Közben a cseh korona stagnál, a lengyel zloty erősödik, ez is mutatja, hogy elsősorban magyarspecifikus okai vannak a mai gyengülésnek, és ez összefügghet a pénteki kormányzati nyilatkozatokkal, amelyek nem éppen piacbarát üzeneteket tartalmaztak. Érdemes kiemelni, hogy az elmúlt hetekben egy egyre látványosabb forintgyengülési trendvonal tolta egyre gyengébb és gyengébb szintekre. Az euróval szemben úgy tűnik, hogy a 400-as kerek szint, az eddigi történelmi forintmélypont, áttörésére készül az árfolyam.

Nem sokáig tartott ki a jó hangulat

Kora estére a forint 398 fölé gyengült vissza, vagyis nem sokáig tartott ki az erősödés. Persze még mindig viszonylag messze a történelmi mélypont, de érezhetően fordult a hangulat.

Kiderült: mentőövet dobhat Brüsszel a magyar kormánynak az EU-pénzek terén

A lengyelekhez hasonló megoldást választhat Magyarország esetén is az Európai Bizottság, azaz előzetesen elfogadhatja a magyar helyreállítási tervet, de kifizetéseket csak akkor teljesíthet belőle, ha a megszabott feltételeket maradéktalanul teljesíti a magyar kormány – tudta meg a hvg.hu egy magas rangú bizottsági tisztviselőtől. A cikket szemléző Bloomberg-anyagra azonnal jelentős forinterősödés indult, igaz perceken belül az is kifulladt a borús piaci hangulatban.

Tovább a cikkhez

Hirtelen megrántották a forintot

Percek alatt erősödött nagyot vissza a forint, most 397,3-nál jár az euróval szemben, ami még így ismajdnem fél százalékos gyengülés tegnaphoz képest. A mozgást az válthatta ki, hogy ismét pozitív hírek jelentek meg a lehetséges uniós megállapodásról. A HVG értesülései szerint a Bizottság egy a lengyelhez hasonló megoldáson dolgozik a magyar kormánnyal, ezt a cikket szemlézte a Bloomberg, utána indult el a forinterősödés.

Az amerikai inflációs adat, ami megmozgatta péntek délután az árfolyamokat

Májusban 1% volt a fogyasztói árak havi emelkedési üteme az Egyesült Államokban, ami meghaladta a 0,7%-os áremelkedést előrevetítő elemzői konszenzust.

Tovább a cikkhez

A forint is megérezte a dollár erejét

A dollár erősödése a forint számára rossz hír, a magyar deviza 399 fölé gyengült az euróval szemben az elmúlt percekben, gyakorlatilag bármikor jöhet az új történelmi mélypont a magyar deviza szempontjából.

A dollár-forint pedig már 378 felett is járt, ami 1,5%-os emelkedést jelentett csütörtök estéhez képest.

Tépik a dollárt az inflációs adatra

Az amerikai infláció a várt 8,3% helyett 8,6%-ra emelkedett, erre rögtön ugrik a dollár, 1,054-ig esett az euró-dollár jegyzés, ami bő fél százalékos dollárerősödés tegnaphoz képest.

Kapaszkodik a dollár is

Külön rossz hír a forint számára, hogy a dollár is erősödik, az euró-dollár jegyzés 1,06 alá esett, ami 0,2%-os dollárerősödést jelent tegnaphoz képest.

Új történelmi csúcson a dollár-forint

A dollárral szemben új történelmi mélypontra esett már a forint, a 376,7-es árfolyam 1,1%-kal magasabb a tegnapinál.

Mindjárt 399 az euró

Kora délutánra 398,8-ig gyengült a forint, vagyis újra indul a következő gyengülési hullám. Ezzel már 0,8%-os esésben van a magyar deviza, az amerikai tőzsdenyitáskor akár a március elején látott 400-as történelmi mélypont is meglehet.

Alulteljesítő a forint

A Reuters hírügynökség péntek délelőtti devizapiaci összefoglalójában is úgy fogalmaz, hogy a forint alulteljesíti a régiós társait, ami elsősorban most azzal függ össze, hogy a magyar kormányfő jelezte: fenntartja a kormány az árstop intézkedéseket.

"Orbán Viktor megerősítette, hogy az üzemanyagárakra vonatkozó ársapkát a kormány tovább fenntartja, épp akkor, amikor az Európai Unió kikezdte ezt az intézkedést. Ez nem kedvez a forint számára" - mondta a devizapiaci kereskedő a hírügynökségnek.

Közben a cseh és román inflációs ráta nagyon magas lett (előbbi 16% lett májusban év/év alapon, ami 30 éves csúcs, utóbbi 14,5% lett, ami 20 éves csúcs), és az elemzők itt további jelentős monetáris szigorításra számítanak. A cseh nemzeti bank 1 százalékpontos kamatemelést hajthat végre a június 22-i ülésén, míg a román jegybanktól 75 bázispontos emelést várnak július 6-án.

Ezek is közrejátszhattak a mai régiós árfolyammozgásokban.

Mi történik a forinttal?

„Szállnak ki a magyar eszközökből egyes befektetők a különadók kivetése óta. Ezt leginkább az OTP Bank papírjainak az árfolyamalakulásán lehet követni, de a forint is nagy ingadozásokat mutat” – mondta a Portfolionak egy devizapiaci kereskedő. „Nem értettem, hogy miért erősödött vissza a forint a hosszú hétévgén, hiszen nem érkeztek kedvező hírek sem a különadókról, sem a befagyasztott EU-forrásokról” – mondja a kereskedő. Szerinte könnyen lehet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intervencióval erősíti az árfolyamot, amikor egyébként is erősödik, de „széllel szemben” nem igazán állak be valószínűleg.

Ha átmegy a 400-as szinten az árfolyam, akkor könnyen elképzelhető, hogy ott nem állunk meg

– vélekedett.

Egyébként az elmúlt percekben a 398-as szint felett ragadt az EUR/HUF kurzusa.

A zlotyval szemben is zuhanunk

A lengyel zloty ellenében is látványosan gyengül a hazai fizetőeszköz, ami szintén arra utal, hogy a forintot leválasztották a régióról.

Ezzel a PLN/HUF árfolyama közelíti a június elsején látott történelmi csúcsát, vagyis a forint történelmi mélypontra eshet a zloty ellenében.

plnhuf220610

398 felett

Nem csillapodik a forintra nehezedő eladói nyomás: az euróval szembeni jegyzések a 398-as szint fölé kerültek péntek délelőtt.

Az látható, hogy az egész pénteki kereskedésben megtalálták a forintot (a lengyel zloty ellenében is látványosan veszített értékéből), ezért feltehetően magyar okok állnak az esés mögött. Ez akár összefügghet a miniszterelnök reggeli jelzéseivel, miszerint rendkívüli helyzet van a háborús helyzet miatt, ami azt üzeni a befektetőknek, hogy a nem piacbarát intézkedések (jelen esetben az árstopok) teljes mértékben így fennmaradnak hosszabb ideig. Ezt követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter adott ki közleményt a Ryanair különadóteher-áthárításával kapcsolatban, és ebben a tájékoztató anyagban meglehetősen kemény üzenetet küld és gyakorlatilag fenyegetést is belengetett a különadókkal sújtott cégek számára. Ez sem éppen piacbarát üzenet a magyar kormány részéről.

EURHUF2206101

Kiakadt a kormány a Ryanair lépésén, keményen üzent a többi cégnek

A gazdaságfejlesztési miniszter pénteken kiadott közleményében elfogadhatatlannak és tisztességtelennek nevezte a kormány nevében a Ryanair jegyárusítási gyakorlatát.

Tovább a cikkhez

Megint elkezdték ütni a forintot, egyre közelebb a történelmi mélypont

Az elmúlt percekben ismét elkezdték ütni a forintot, az euró jegyzései átlépték a 397-es szintet is, a dollárral szembeniek pedig a 373-as szintet. Mindkét devizakeresztben 3-3 egységnyire járunk az új történelmi forintmélyponttól, azaz 1%-os belüli ez a távolság.

huf397felett220610
usdhuf374

Kritikus szint közelében billeg a forint, jöhet a kitörés

A vártnál magasabb infláció, illetve a maginfláció jelentős gyorsulása szerdán jókora gyengülést okozott a forint árfolyamában 390-ről 396-ig, mert közben az MNB felőli üzenettel együtt az látszik, hogy a masszív negatív reálkamat továbbra is fennmarad a magyar piacon. Ez pedig a régiós devizákkal szemben is leértékeli a forintot, nemcsak a nagy devizákkal szemben. Aztán a csütörtöki EKB kamatdöntés és üzenetek mellett sem tudott érdemben visszaerősödni a forint, hiszen a dollár újra erőre kapott az euróval szemben. Emellett a tőzsdei hangulat is újra romlott, részben az újabb shanghai lezárások hírére.

A forint jegyzése a 395-ös szint körül hullámzott tegnap és ma reggel is, aztán az utóbbi percekben 396-ig visszagyengült.

Így tehát mindössze 4 egységnyi, 1%-nyi távolságra jár a kerek 400-as szinttől, az eddigi forint történelmi mélyponttól.

hufregg220610

Amint az alábbi két grafikonon látszik: a forint árfolyamát egyre gyengébb és gyengébb szintekre tolta az elmúlt hetekben a berajzolt trendvonal és a technikai elemzés szabályai alapján mindez afelé mutat, hogy készül a nagy kitörésre felfelé az EURHUF és az USDHUF, amihez már csak valamilyen nagyobb kiváltó tényezőre vár.

hufreggtech220610
usdhufreggtech220610

A fent említett okok, illetve az elhúzódó EU-s viták, az uniós pénzek bizonytalansága miatti magyar devizakötvény-kibocsátások együtt oda vezettek, hogy a forint láthatóan levált a régiós devizák mezőnyéről, alulteljesítővé vált. Április végéhez képest 5%-os az esése az euróval szemben (piros vonal), míg a cseh korona csak 1%-ot gyengült (bordó vonal), a lengyel zloty pedig 1%-ot erősödni tudott (kék vonal) a kitartóan lendületes lengyel jegybanki kamatemelések mellett.

regrelre4gg220610

Címlapkép forrása: Getty Images

biden g7
covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
infláció forint