bankjegy forint
Deviza

Elemzők: azonnali kamatemelés kell a forint védelmében

Portfolio
Azonnali jelentős kamatemelés és az Európai Unióval való megegyezés bejelentése – ez fordíthatná vissza a forint gyengülését a Portfolionak nyilatkozó elemzők szerint. Hétfőn története során először gyengült 400 fölé a magyar deviza az euróval szemben, ennek pedig további súlyos következményei lehetnek, ha nem sikerül stabilizálni a magyar devizát.

Hétfőn történelmi mélypontra, 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, ebben elsősorban a romló nemzetközi hangulat volt a ludas. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a magyar deviza erősen alulteljesítő volt az utóbbi hetekben, vagyis eleve gyenge szinten „kapta el” a kockázatkerülés.

A fő kérdés most az, innen merre mehet az árfolyam, a Reuters technikai elemzésében 414-es, illetve 444-es ellenállások vannak. A délutáni piaci fejlemények után mi is megkérdeztük az elemzőket, mit gondolnak most a magyar deviza kilátásairól.

A kedvezőtlen külső környezet, az erős globális kamatemelési félelmek, a kockázati étvágy zuhanása sújtják a forintot, de ezek mellett ott vannak a „speciális magyar ügyeink” – mondta a Portfolionak Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint

sajnos a rövid távú kilátások nem túl pozitívak. Ráadásul a forintárfolyam zuhanása távol tarthatja a befektetőket a hazai kötvény és a részvénypiactól is.

Nyeste szerint a rövid távú további gyengülés nem kizárt, különösen, ha nem javul a külső környezet és az EU-val való megegyezés hiánya továbbra is a fókuszban marad a piacon.

Azonnali nagyobb mértékű kamatemelés a két kamatláb egy szintre hozásával, az EU-val való megegyezés bejelentése fordíthatná meg a forint gyengülő tendenciáját

- véli Nyeste Orsolya.

Nehéz mondani egy olyan plafont, ami fölé ne mehetne a forint, hiszen korábban a 400-as árfolyamszint is a nagyon távoli rossznak tűnt – tette hozzá kérdésünkre Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza. Kiemelte, hogy az árfolyampályára vonatkozó előrejelzést időről időre át kell írni, ez az elmúlt időszakban a jelentős volatilitás miatt nem is volt meglepő. Ami nagyobb gond szerinte, az az inflációra gyakorolt hatás, bár ebben az esetben mindig kérdés, hogy a gyengülés mennyire tartós.

Több tényező is hozzájárulhatna a trend megfordulásához – véli Regős. A legfontosabb talán a monetáris politika, amelynek

erőteljes jelzést kellene küldenie a piacok számára, és a kamatemelés lassítása a mostani helyzetben még csak fel sem merülhet.

Az elemző szerint esetleg csütörtökön az egyhetes betét kamatának soron kívüli növelése segíthetne. Szintén pozitív hatása lenne a Brüsszellel való megállapodásnak, hiszen az forrásokat hozna be, aminek nemcsak lélektani hatása lenne, amely már önmagában is javítaná az árfolyamot, hanem a kereslet-kínálati változások miatt is erősítené a hazai fizetőeszközt. A kormányzat talán piacbarátabb kommunikációval tud segíteni a helyzeten. Szintén segíthetne a háború véget érése, ami a régió stabilitását segítené, illetve az energiapiacon található turbulenciák megnyugvása is az erősödés irányába hathatna. Pozitív lenne az is, ha nem merülnének fel olyan szankciók, amelyek jelentős károkat okoznának a magyar gazdaság számára – sorolta Regős.

Címlapkép: Getty Images

A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én.
varga mihály pénzügyminiszter

Holdblog A WYSIATI csapdájában

Csak az létezik, amit látunk? Ha az egyes befektetési eszközök jövőbeli hozamkilátásaira tekintünk, könnyen juthatunk...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Dollár