csehország prága
Deviza

Kiderült: hatalmas intervenciókkal védi a cseh koronát a jegybank

Portfolio
A cseh jegybank által közzétett adatokból az látszik, hogy május második felében mintegy 2 milliárd eurónyi, június első tíz napjában pedig további 3 milliárd eurónyi devizapiaci intervenciót hajtott végre a cseh jegybank, hogy védje a korona árfolyamát – írja Marek Drimal, a Societe Generale elemzője egy szerda délutáni piaci elemzésében.

Az első nagyobb beavatkozásra akkoriban került sor május közepén, amikor kiderült: a piac szemében galamb hozzáállású (lazább monetáris politikát támogató) jegybankelnök kerülhet majd az intézmény élére július 1-től. Amint látszik, május elején hirtelen 25 fölé ugrott az EURCZK árfolyam, majd gyorsan visszaerősödött a korona, a jelek szerint 2 milliárd eurónyi devizatartalék eladásának segítségével.

eurczk220615

Aztán június első felében, a piaci turbulencia idején is teljesen stabil volt a korona, ami az elemző által összerakott adatok alapján azzal függ össze, hogy további mintegy 3 milliárd eurónyi intervenciót hajthatott végre a cseh jegybank. Sőt, azt is sejti a SocGeb szakértője, hogy az e hét hétfői és keddi világszintű turbulencia idején is azért tudott stabil maradni a korona, mert további nagy intervenciókat végzett a háttérben a jegybank. Drimal szerint a 24,75-ös szintet védheti az intézmény és az alábbi bal oldali ábrán az is látszik, hogy masszív, május végén 156 milliárd eurós devizatartalékból költhet a jegybank.

cseh devizatartalek korona arfolyam

Érdemes egyébként megnézni, hogy május eleje óta a három régiós deviza hogyan viselkedett az euróval szemben. Amint az alábbi ábrábn látszik: május elején a korona a fenti okok miatt rövid ideig alulteljesítő volt, aztán az intervenciók segítségével végig nagyon stabil volt az euróval szemben (bordó vonal), miközben a lengyel zloty egyre inkább erősödött, jórészt a lengyel helyreállítási alap brüsszeli jóváhagyásával kapcsolatos bizakodás hatására. Eközben a forint a nem éppen befektetőbarát magyar költségvetési kiigazítás, a kamatemelési tempó lassításával kapcsolatos jegybanki üzenetek, illetve a magyar helyreállítási program körüli bizonytalanságok, valamint a masszív folyó fizetési mérleg hiány együtteseként látványosan alulteljesítő volt. A napokban a turbulens külpiaci környezet mellett átlépte a 400-as szintet is az euró árfolyama, ma viszont az EKB felőli üzenetek segítségével erősödni tudott.

regreldu220615

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint arfolyam euro