forint bankjegy huf
Deviza

Megint itt a 400-as euró - Mi ütött a forintba?

Portfolio
Csütörtökön ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben a romló nemzetközi hangulatban a dollár erősödése mellett. Ebben közrejátszhatott az, hogy az MNB nem emelte tovább az irányadó kamatot, illetve Nyugat-Európából csalódást keltő beszerzési menedzserindexek jelentek meg.

Továbbra is a 400-as kerek szinthez tapadt az euró árfolyama

Az elmúlt órákban lényegében a kerek 400-as szinthez tapadt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon, azaz tegnap késő estéhez képest 1%-os gyengülésben ragadt a forint. Mivel a dollár erősödött délelőtt az euróhoz képest a kedvezőtlen európai bmi-adatok hatására, így vele szemben 1,5%-os forintesés alakult ki, a jegyzések 380,4 körül ingadoznak jelenleg.

Nem szabadul a forint a 400-tól

Képtelen magához térni a forint, továbbra is 400 körül jár az euró jegyzése, éppen kicsivel felette van.

Akár történelmi mélypont is jöhet

Ma ismét intenzív forintgyengülés indult, miután a jegybank nem emelt az egyhetes betéti tender kamatszintjén. A 400-as szintet ostromolja a jegyzés, amennyiben szignifikánsan áttörésre kerül, a felső Bollinger-szalag, illetve a történelmi maximum lehet megcélozható 402,75-nél, és újabb rekordszint beállítását sem lehet kizárni - olvasható az Equilor technikai elemzésében.

Támasz: 392,47 (MA 30), 394,00 (trendvonal), 399,62 (Fibo 100%)

Ellenállás: 400,00, 402,73 (felső BB), 402,75 (ATH), 410,22 (Fibo 123,6%)

fttechnika220623

Hogy teljesít a régió?

Egyre inkább úgy látszik, hogy a forint nagyon nehezen engedi el a 400-as szintet. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy külső vagy belső folyamatok miatt tart itt a hazai deviza. Ehhez érdemes megnézni, hogyan teljesítenek a régiós devizák a globális környezet romlása, vagyis az orosz-ukrán háború kirobbanása óta.

A cseh korona 1%-os esésben van február 24. óta, a lengyel zloty 3,7%-kal értékelődött le, míg a hazai deviza 12,6%-os esésben van. Vagyis látszik, hogy a forint sérülékenysége a fő oka a rossz teljesítménynek, amiben benne van az EU-s viták, a különadók, az inflációs folyamatokhoz képest visszafogott jegybanki szigorítás, illetve a makrogazdasági folyamatok (külkereskedelmi hiány, ikerdeficit) romlásának hatása.

Már 400 felett

Az elmúlt percekben 400,2-ig gyengült a forint, ez már 1,1%-kal magasabb a tegnap esti szintnél. Közben a lengyel zloty és a cseh korona gyakorlatilag stagnál.

399 felett az euró

Az elmúlt percekben 399,5-nél is járt az euró-forint jegyzés, a jelenlegi 399,15-ös szint 0,8%-kal magasabb a tegnapinál. Ezzel a magyar deviza megint alulteljesítő, hiszen a lengyel zloty 0,2%-ot veszített, a cseh korona pedig stagnál. A jelek szerint a dollár hirtelen erősödése megint a forintot viselte meg leginkább, ráadásul az MNB sem emelte tovább az irányadó kamatot a mai tenderen.

Európa megint recessziótól retteg, megütötték az eurót

Csütörtökön ismét felerősödtek a recessziós félelmek Európában miután Németországból és Franciaországból is a vártnál gyengébb adatok érkeztek. A piac rögtön le is reagálta, hirtelen elillant a törékeny optimizmus, az euró meredek esésbe kapcsolt.

Tovább a cikkhez

5 egység a dollárral szemben

A forint euróval szembeni esése és a dollár erősödése együttesen oda vezetett, hogy immár az 1,5%-os gyengülést közelíti a hazai deviza a zöldhasúval szemben. A reggeli 375-ös szinthez képest már 5 egységgel feljebb van a kurzus, 380-nál járunk.

Nem tér magához a forint

Az elmúlt percekben a 399-es szintet ostromolta a forint az euróval szemben, vagyis úgy néz ki, hogy a magyar deviza egyelőre nem tér magához. A dollár erősödése sosem tesz jót a forintnak, az amerikai deviza a gyenge európai konjunktúraadatok után vett lendületet.

Gyengül tovább a forint

Délelőttre 398 közelébe gyengült a forint, ami már fél százalékkal volt magasabb a tegnap esti szintnél. Sőt, néhány perce 399 közelében is járt a jegyzés. A forintnak nem tett jót az sem, hogy kedvezőtlen beszerzésimenedzser-indexek jöttek Nyugat-Európából, amelyek a gazdaság lassulására utalnak.

Itt az MNB döntése: most nem emelkedik tovább a kamat!

A múlt hetivel megegyező 7,25%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis a jegybank nem emeli tovább az irányadó rátát. Erre legközelebb a jövő héten kerülhet sor a Monetáris Tanács keddi döntése után.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlanul szárnyal a rubel, az oroszok már gyengítenék a háború közepén is

Hétéves csúcsra erősödött az orosz rubel a dollárral szemben, az orosz jegybank pedig már attól tart, hogy a túl erős deviza rontja az ország exportjának versenyképességét. De mi áll a rubel szárnyalása mögött, miközben továbbra is zajlik az orosz-ukrán háború? A piac tényleg azt igazolja vissza, hogy a nyugati szankciók nem működnek Oroszország ellen?

Tovább a cikkhez

Kifulladt a forint erősödése – Jöhet újra a 400-as euró?

Csütörtök reggel 396 körül kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez egyelőre stagnálást jelent tegnap estéhez képest. A jelek szerint kifulladt a magyar deviza erősödése, tegnap már nem tudott tovább kapaszkodni 394-től. Ma elsősorban az MNB egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők azt követően, hogy a múlt héten „soron kívül” 50 bázisponttal emelte az irányadó rátát a jegybank. Alapesetben csak a Monetáris Tanács jövő keddi ülése után számítanánk további szigorításra, kérdés, hogy a tartósan 400 körüli euró-forint árfolyam miatt nyugodt-e az MNB. A dollárral szemben most 374,4 körül járunk, míg az angol font 459,3 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty tegnap jelentős, több mint 1%-os gyengülést mutatott az euróval szemben, míg a cseh korona a délutáni 125 bázispontos kamatemelés után kismértékben gyengült. Ma reggel egyelőre mindkét régiós deviza stagnálással nyitott. A feltörekvő piacon a török líra minimális gyengülést, az orosz rubel viszont fél százalékos erősödést mutat a dollár ellenében.

A dollár érezhetően gyengült tegnap délután Jerome Powell kongresszusi meghallgatása után, a Fed elnöke azt hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az infláció leszorítása érdekében. Sok újdonság nem hangzott el, a piaci reakció sem volt igazán jelentős. Ma reggel 1,0564-nél járt az euró-dollár árfolyam, ami egyelőre minimális elmozdulást jelen. A japán jen 0,4%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,2%-kal gyengült reggelre.

Címlapkép: Getty Images

kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint