pénzügyminisztérium
Deviza

Megszólalt a Pénzügyminisztérium a rekordgyenge forintról

Csiki Gergely
Több napja ütik a forintot, az euróval szembeni árfolyam sorozatosan döntötte a héten is az új történelmi csúcsokat, a kormány azonban nem nyilvánult meg közvetlenül a forint árfolyamával összefüggésben. Egészen szerda délutánig, amikor választ küldött a Pénzügyminisztérium a Telex érdeklődésére.

A szerdai kereskedés is a forint zuhanásáról szólt, az euróval szemben a 416-os szint felett is járt a kurzus.

A hirtelen délelőtti forintgyengülés után, de még dél előtt a Telex megkereste kérdéseivel a Pénzügyminisztériumot, amelyek ezek voltak:

  • Hogyan kívánják ezt kommentálni?
  • Milyen intézkedéseket kívánnak hozni annak érdekében, hogy a forintromlást megállítsák?
  • Milyen folyamatok indokolják önök szerint ezt a mértékű romlást?

Délután négykor megérkezett a válasz, amit változtatás nélkül, szó szerint idézünk a portálról:

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését.”

Ismerős lehet a fenti idézet, és ez nem véletlen. Ez szó szerint az a 3 mondat, amelyet a kommunikációért felelős Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tett ki a hivatalos Facebook-csatornájára szerda délelőtt. Vagyis az történt, hogy a forint árfolyamával kapcsolatos újságírói kérdésekre a kormányzati kommunikációs központból érkezik a válasz. A válasz tartalmában egyébként azt üzeni, hogy a kormány külső okokat (háború és a háború okozta új gazdasági helyzet, energiakrízis) lát a forint zuhanása mögött, és ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a kormány nem tud ez ellen hatni. Délutáni cikkünkben épp arra mutattunk rá, hogy a forint zuhanását érdekes közönnyel figyeli a magyar kormány, miközben ezzel szemben délután már nem hagyta szó nélkül a folyamatokat a Magyar Nemzeti Bank és határozottan lépett a forint védelme érdekében. Ez a kormányzati megközelítés pedig arra enged következtetni, hogy a kormány mindent a béke-forgatókönyvre tett fel és ez alapján előttünk leginkább az a szcenárió bontakozik ki, melyben a kormány - mivel ebben a helyzetben nem sokat tehet - nem is szándékozik határozottan közbeavatkozni a forint érdekében. Éppen ezért érdekes lesz látni és hallani, hogy a szerdai kormányülés után a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter milyen üzenetet fog közvetíteni a forint árfolyamával kapcsolatban, ha egyáltalán fog és azt hogyan fogadják a piaci szereplők. Ha ugyanis nem lesznek a csütörtöki eseményen határozott üzenetek a forint érdekében, akkor azt a piacok úgy is értelmezhetik, hogy a kormányt nem zavarja a rekordgyenge forint és nem is szándékozik érdemben beavatkozni. Ez pedig akár úgy is felfogható, hogy a kormány nem kíván szembemenni az új gazdasági fundamentumok által determinált, gyengülő forintpálya ellen (növekvő energiaimport számla, elszálló folyó fizetési mérleg, cserearány-romlás, majd kényszerű alkalmazkodás és gazdasági sokkterápia).

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
forint