tőzsde, grafikon, trend,
Deviza

Kritikus szinten a forint – Jön a trendtörés?

Portfolio
A ma reggeli hirtelen forinterősödéssel és a 400 alatti euróárfolyammal lényegében már elkezdte letörni a három hónapos gyengülő trendcsatornát a forint, de persze meg kell várni a mai nap további mozgását, hogy ez sikeres kísérlet lesz-e, vagy sem. Ha sikeres lesz, akkor akár további nagyobb forinterősödés is jöhet. Erre a dollár napok óta látott, ma felgyorsuló hanyatlása is alapot adhat (igaz nagy EKB-kamatemelés híre mozgatja), az EU-pénzekkel kapcsolatos kormányzati felajánlások is, továbbá az, hogy a rezsicsökkentés átalakítása az ország külső egyensúlyának relatív javulását hozhatja az energia- és egyéb import visszafogásán keresztül.

Reggel hirtelen 402 körülről 397,5-ig ugrott a forint, azóta is a kerek 400-as szint alatt jár a kereskedés, igaz látszik egy éles visszafordulás.

hufreggvissza220719

A forint mai és elmúlt napokbeli ugrásában szerepet játszhatott az, hogy a dollár, miután a paritáson túl erősödött a minap az euróval szemben (0,996-ig), folyamatos gyengülést mutat, és ma délelőtt már 1,025-ig visszagyengült. Ebben ma elsősorban az euró erősödése a fő mozgatórugó, ugyanis kiszivárgott, hogy az EKB most csütörtökön akár 50 bázispontos kamatemelést is megléphet.

eurusdnapi220719

Amint az alábbi hosszabb távú grafikonon látjuk: van még tér a dollár esése, az euró erősödése előtt 1,036-os régióig, az erős ellenállási szintig, ami korábban két esetben is támaszként viselkedett.

eurusdheti220719

Visszatérve a forint euróval szembeni mozgására: amint a napos grafikonon látszik: az EURHUF április óta szépen trendelt felfelé a berajzolt emelkedő trendcsatornában, a mai mozgással viszont elkezdte tesztelni a csatorna alsó szárát a 398-as régióban. Egyébként nem véletlen, hogy 397,3 körülig szúrt le a forint az erősödés során, mert itt található a márciustól július elejéig látott forintesés 38,2%-os Fibonacci korrekciós szintje. Ha tehát ezen a 397-398 közötti tartományon sikerülne lefelé átjutnia az EURHUF-nak, azaz erősödnie a forintnak, akkor további határozott forinterősödés alakulhat ki első körben a 394-es támasz zónáig, aztán a 391,3-as szintig, ami a fenti mozgás 50%-os Fibonacci korrekciós szintje.

eurhuftrendfibo220719

A forint dollárral szembeni árfolyamán még jobban látszik az elmúlt napokban bekövetkezett éles piaci fordulat, mert egyszerre gyengült a dollár és erősödött a forint és így a 410 körüli régióból 20 egységet szakadt az árfolyam 390-ig. Amint berajzoltuk: itt az emelkedő trendvonal 384 körül húzódik jelenleg, de felette 386-nál egy támaszszint is látszik. Itt van tehát még néhány egységnyi tér a forint további erősödése felé (az EUR/USD további emelkedésével be is következne).

usdtrendvonal220719

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint