forint
Deviza

Éles fordulat a forintnál, most már szárnyalásról beszélhetünk

Portfolio
Hétfő reggeltől szerda délig szakadt a forint több ok együttes hatására, az euró jegyzései 392-ről 408-ig ugrottak, majd konkrét hír nélkül előbb megállt, aztán megfordult a forint rossz sorozata és szerda délutánra már több mint 4 egységgel 404 alá erősödött. Ez azt jelenti, hogy most már erősebb szinten jár, mint ahol ma reggel láttuk és a napon belüli bő 4 egységnyi forinterősödés már lényegében szárnyalást jelent.

A kötvényhozamok még ma is emelkedtek

Bár a forint napon belüli fordulata délelőtt 10 óra körül indult el, a fél 3-kor közzétett magyar másodpiaci kötvény referenciahozamokban ez még nem látszik, hiszen azok a megelőző két nap ugrása után ma tovább emelkedtek. A 10 éves referenciapapír hozama ma például 12 bázisponttal 7,97%-ra nőtt, igaz közben a hozamgörbe rövidebb szegmensében például az 1 éves papírnál 17 bázispontos esés volt 9,73%-ra. A tegnapi másodpiaci referencia hozamokról, a piaci állapotról külön cikkben írtunk:

Éles fordulat a forintnál, most már szárnyalásról beszélhetünk

Folytatódott a forint erősödése a délutáni kereskedésben, így az euró jegyzései 403,5-ig estek, azaz most már erősebb szinten jár a forint, mint ahonnan reggel elindult az újabb esés 404 körül. A dollár kurzusa 396,7-ig esett.

Egyelőre nem világos, hogy mitől állt meg a forint esése a délelőtti órákban és miért kezdett el jelentősen erősödni azóta, mert az euró/dollár lényegében oldalaz, az európai tőzsdei gázárak továbbra is az egekben és ma is kis emelkedés történt, az európai és amerikai tőzsdéken pedig borongós a hangulat. Közben a cseh korona stagnál, míg a lengyel zloty ma elkezdett esni és 0,7%-ot veszített értékéből az euróval szemben. Ez alapján akár az is lehet, hogy regionális átsúlyozás történt az eddig alulteljesítő forint eszközök irányába lengyel eszközökből. Emellett lehet, hogy a forint három egymást követő napi heves esése után egyes szereplőknek már vonzóvá vált és elkezdtek belevenni magyar eszközökbe.

Erősödik a forint

Több hullámban erősödött a forint az elmúlt időszakban, kora délután 404-es szint közelébe ereszkedett az euróval szemben. Ezzel szinte a teljes mai esését ledolgozta.

Kicsit szépítettünk

Szerda délelőtt kicsit szépített a forint, de a jelenlegi 406,5 körüli euróárfolyam még így is 0,75%-kal magasabb a tegnap estinél. A régióban a lengyel zloty 0,6%-ot esett a kimondottan gyenge második negyedéves GDP-adat megjelenése után.

Épp kezdtünk volna fellélegezni, aztán megint szakadékba zuhant a forint – Mi történt?

Alig két nap alatt majdnem 4 százalékkal zuhant a forint az euróval szemben, így a múlt heti erősödését teljesen lenullázta. Sőt, lassan megint a július elején látott történelmi mélypontra lesz érdemes figyelni. Úgy tűnik, hogy megint minden összeesküdött a magyar deviza ellen, a tartósan magas világpiaci gázár mellett a vártnál erősebb gazdasági növekedés sem tud segíteni.

Tovább a cikkhez

Már 408

Szerdán is folytatódik a forint szabadesése, délelőttre 408 közelébe emelkedett az euró jegyzése, ami már 1%-kal magasabb a kedd esti árfolyamnál.

Ma sem kezd jól a forint

Szerda reggel 406 közelébe gyengült a forint az euróval szemben, ez több mint fél százalékos gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy folytatódik az elmúlt két napban látott tendencia a forint piacán, a vártnál erősebb második negyedéves GDP-adat sem tud segíteni.

Folytatódik a forint vesszőfutása, a jó GDP-adat sem segít rajta

Szerda reggel 404,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Hétfő hajnalban még a 390-et közelítette az árfolyam a múlt heti jelentős forinterősödés után, ott azonban negatívra fordult a hangulat. Ennek oka egyrészt az S&P péntek esti lépése, a hitelminősítő stabilról negatívra rontotta a magyar besorolás kilátását. Emellett egyre komolyabb kétségek vannak azzal kapcsolatban, sikerül-e megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós források folyósításáról, a tartósan magas világpiaci gázár pedig a magyar külkereskedelem egyenlegét rontja jelentősen. Ezekhez jött még a dollár kiújuló erősödése, sok szakember szerint az amerikai deviza ismét célba veheti a paritást az euróval szemben. Ma reggel közli a KSH a második negyedéves előzetes GDP-adatot, egy kedvező statisztika segíthetne átmenetileg a forinton. A fenti negatív tényezőket ugyanakkor az sem befolyásolná jelentősen, így legfeljebb korrekcióra lehet kilátás addig, amíg a gázár az egekben jár, a dollár erősödik, a kormány pedig nem tud megállapodni az uniós forrásokról. A dollárral szemben most 397,5 körül járunk, míg az angol font 481 forintba kerül.

A forint a régiós versenytársakhoz képest is alulteljesítő volt az utóbbi két napban, a lengyel zloty ma reggel 0,1%-os gyengüléssel kezd, a cseh korona pedig stagnál. A feltörekvő piacon a török líra minimálisan gyengült a dollárral szemben, míg az orosz rubel egyelőre szintén stagnál.

Említettük a dollár erősödését, ami az egyik rossz hír a forint számára, az amerikai deviza most 1,017 körül jár az euróval szemben, ha innen újabb lendületet venne, akkor ismét célba vehetné a paritást. A japán jen szerda reggel 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékos erősödéssel kezdett.

Címlapkép: Getty Images

Eszter Elemér
Követeléskezelés konferencia 2022
Németország útelágazás
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla