forint
Deviza

Éles fordulat a forintnál, most már szárnyalásról beszélhetünk

Portfolio
Hétfő reggeltől szerda délig szakadt a forint több ok együttes hatására, az euró jegyzései 392-ről 408-ig ugrottak, majd konkrét hír nélkül előbb megállt, aztán megfordult a forint rossz sorozata és szerda délutánra már több mint 4 egységgel 404 alá erősödött. Ez azt jelenti, hogy most már erősebb szinten jár, mint ahol ma reggel láttuk és a napon belüli bő 4 egységnyi forinterősödés már lényegében szárnyalást jelent.

A kötvényhozamok még ma is emelkedtek

Bár a forint napon belüli fordulata délelőtt 10 óra körül indult el, a fél 3-kor közzétett magyar másodpiaci kötvény referenciahozamokban ez még nem látszik, hiszen azok a megelőző két nap ugrása után ma tovább emelkedtek. A 10 éves referenciapapír hozama ma például 12 bázisponttal 7,97%-ra nőtt, igaz közben a hozamgörbe rövidebb szegmensében például az 1 éves papírnál 17 bázispontos esés volt 9,73%-ra. A tegnapi másodpiaci referencia hozamokról, a piaci állapotról külön cikkben írtunk:

Éles fordulat a forintnál, most már szárnyalásról beszélhetünk

Folytatódott a forint erősödése a délutáni kereskedésben, így az euró jegyzései 403,5-ig estek, azaz most már erősebb szinten jár a forint, mint ahonnan reggel elindult az újabb esés 404 körül. A dollár kurzusa 396,7-ig esett.

Egyelőre nem világos, hogy mitől állt meg a forint esése a délelőtti órákban és miért kezdett el jelentősen erősödni azóta, mert az euró/dollár lényegében oldalaz, az európai tőzsdei gázárak továbbra is az egekben és ma is kis emelkedés történt, az európai és amerikai tőzsdéken pedig borongós a hangulat. Közben a cseh korona stagnál, míg a lengyel zloty ma elkezdett esni és 0,7%-ot veszített értékéből az euróval szemben. Ez alapján akár az is lehet, hogy regionális átsúlyozás történt az eddig alulteljesítő forint eszközök irányába lengyel eszközökből. Emellett lehet, hogy a forint három egymást követő napi heves esése után egyes szereplőknek már vonzóvá vált és elkezdtek belevenni magyar eszközökbe.

Erősödik a forint

Több hullámban erősödött a forint az elmúlt időszakban, kora délután 404-es szint közelébe ereszkedett az euróval szemben. Ezzel szinte a teljes mai esését ledolgozta.

Kicsit szépítettünk

Szerda délelőtt kicsit szépített a forint, de a jelenlegi 406,5 körüli euróárfolyam még így is 0,75%-kal magasabb a tegnap estinél. A régióban a lengyel zloty 0,6%-ot esett a kimondottan gyenge második negyedéves GDP-adat megjelenése után.

Épp kezdtünk volna fellélegezni, aztán megint szakadékba zuhant a forint – Mi történt?

Alig két nap alatt majdnem 4 százalékkal zuhant a forint az euróval szemben, így a múlt heti erősödését teljesen lenullázta. Sőt, lassan megint a július elején látott történelmi mélypontra lesz érdemes figyelni. Úgy tűnik, hogy megint minden összeesküdött a magyar deviza ellen, a tartósan magas világpiaci gázár mellett a vártnál erősebb gazdasági növekedés sem tud segíteni.

Tovább a cikkhez

Már 408

Szerdán is folytatódik a forint szabadesése, délelőttre 408 közelébe emelkedett az euró jegyzése, ami már 1%-kal magasabb a kedd esti árfolyamnál.

Ma sem kezd jól a forint

Szerda reggel 406 közelébe gyengült a forint az euróval szemben, ez több mint fél százalékos gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy folytatódik az elmúlt két napban látott tendencia a forint piacán, a vártnál erősebb második negyedéves GDP-adat sem tud segíteni.

Folytatódik a forint vesszőfutása, a jó GDP-adat sem segít rajta

Szerda reggel 404,7 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,3%-os gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Hétfő hajnalban még a 390-et közelítette az árfolyam a múlt heti jelentős forinterősödés után, ott azonban negatívra fordult a hangulat. Ennek oka egyrészt az S&P péntek esti lépése, a hitelminősítő stabilról negatívra rontotta a magyar besorolás kilátását. Emellett egyre komolyabb kétségek vannak azzal kapcsolatban, sikerül-e megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós források folyósításáról, a tartósan magas világpiaci gázár pedig a magyar külkereskedelem egyenlegét rontja jelentősen. Ezekhez jött még a dollár kiújuló erősödése, sok szakember szerint az amerikai deviza ismét célba veheti a paritást az euróval szemben. Ma reggel közli a KSH a második negyedéves előzetes GDP-adatot, egy kedvező statisztika segíthetne átmenetileg a forinton. A fenti negatív tényezőket ugyanakkor az sem befolyásolná jelentősen, így legfeljebb korrekcióra lehet kilátás addig, amíg a gázár az egekben jár, a dollár erősödik, a kormány pedig nem tud megállapodni az uniós forrásokról. A dollárral szemben most 397,5 körül járunk, míg az angol font 481 forintba kerül.

A forint a régiós versenytársakhoz képest is alulteljesítő volt az utóbbi két napban, a lengyel zloty ma reggel 0,1%-os gyengüléssel kezd, a cseh korona pedig stagnál. A feltörekvő piacon a török líra minimálisan gyengült a dollárral szemben, míg az orosz rubel egyelőre szintén stagnál.

Említettük a dollár erősödését, ami az egyik rossz hír a forint számára, az amerikai deviza most 1,017 körül jár az euróval szemben, ha innen újabb lendületet venne, akkor ismét célba vehetné a paritást. A japán jen szerda reggel 0,3%-kal gyengült a dollárral szemben, míg az angol font 0,1 százalékos erősödéssel kezdett.

Címlapkép: Getty Images

praga-csehorszag-karoly-hid
trader23
ferenc-papa-economy-of-francesco-assisi
új építésű lakás
repulo_legitarsasag_repter_kifutopalya

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Credit and Trade Finance Manager

Credit and Trade Finance Manager

CDD Manager

CDD Manager
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint-penz-villanyora-rezsiemeles-2022-rezsi-rezsicsokkentes-rezsiarak-rezsidij-rezsiszamla