huszezer forint bankjegy
Deviza

Ütik tovább a forintot, már 406-nál az euró

Portfolio
A keddi amerikai részvénypiaci zuhanás és masszív dollárerősödés eleve rossz előjel volt a szerdai napra a forintnak is, aztán az a friss értesülés, miszerint vasárnap a szankciós szakaszba fogja léptetni a magyar jogállamisági eljárást az Európai Bizottság, hullámszerű forintesést váltott ki. Az euró jegyzései 399 alattról 404-ig ugrottak, aztán napközben volt egy kis visszaerősödés, de amint az amerikai piacok kinyitottak és további információk láttak napvilágot a magyar EU-pénzek kilátásba helyezett megvonásáról, tovább ütötték a forintot és 406-ig gyengült az euróval szemben.

Ütik tovább a forintot, már 406-nál az euró

A reggeli hullámszerű forintesés, majd némi visszaerősödés után az elmúlt egy órában újra ütni kezdték a magyar fizetőeszközt, az euró jegyzései 404-ről 406-ig ugrottak, a dollár kurzusa már 407-nél jár. Az amerikai részvénypiacok folytatódó esése eleve nem tesz jót a forintnak, de a helyzetet fokozza, hogy a magyar EU-pénzekről a nap során több lényeges információ is kiszivárgott, illetve az Európai Bizottság elnöke is ígéretet tett az EP előtt, hogy a jogállamisági eljárás keretében meg fogják védeni az uniós költségvetést. Ezek együtt nyomaszthatják a forint és jól látszik, hogy megint kezd leválni a magyar fizetőeszköz a régiós mozgásokról.

hufdujobb15perc220914
hufdunapijobb220914
regreldu220914

A magyar állampapírok másodpiacán a hétfői jelentős és a keddi mérsékelt hozamcsökkenés után ma a forint esésével párhuzamosan újra emelkedtek a hozamok:

Az EU-pénzeink 30-40%-ának megvonását javasolhatja vasárnap este az Európai Bizottság

Nem elégedett az Európai Bizottság a magyar kormány által eddig felajánlott Integritás Hatóság és Korrupcióellenes Munkacsoport függetlenségi kereteivel, valamint a közbeszerzési szabályok szigorával, ezért vasárnap este tovább lépteti a szankciós szakaszba a jogállamisági eljárást és a 2021-2027-es felzárkóztatási pénzek mintegy 30-40%-ának megvonását javasolhatja a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, amely karácsonyig még adhat időt a pénzvesztés elkerülésére – rajzolódik ki a napi.hu brüsszeli információk alapján írt cikkéből.

Tovább a cikkhez

Ursula von der Leyen: megingathatatlanul támogatjuk Ukrajnát, és beavatkozunk az energiapiacokon

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma tartotta meg az Unió helyzetéről szóló szokásos évértékelő beszédét az Európai Parlament előtt. A beszéd lehetőséget adott bizottsági elnök számára, hogy ismertesse az Ukrajna támogatásával kapcsolatos álláspontját, a növekvő európai energiaárak csökkentésére irányuló tervét, illetve jelzést küldhetett azzal kapcsolatban is, hogy a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági eljárásban mit tervez (a bírói függetlenséget és az uniós költségvetés védelmét kiemelten fontos célnak nevezte továbbra is). A szignál küldés azért is volt fontos von der Leyennek, mert a beszédét követően az Európai Parlament a magyar jogállamiság helyzetét tárgyalja egy új jelentés alapján.

Tovább a cikkhez

Kapott egy nagy ütést a forint

Az utóbbi percekben 403 közelébe gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,8%-kal magasabb már a tegnap esti szintnél. Egyelőre nem látszik közvetlen hír, ami a mozgás mögött állna, valószínűleg a szerb IMF-csomag és a vasárnapi magyar jogállamisági szavazás aggaszthatja a befektetőket.

Ahogy erősödni kezdett a dollár, a forint rögtön 400 közelébe esett

Szerda reggel 399,8 körül járt a forint az euróval szemben, ez szinte hajszálra megegyezett a kedd esti árfolyammal. A tegnapi nap második felében indult gyengülésnek a forint, az amerikai inflációs adat megjelenése után ugyanis a dollár erősödni kezdett az euróval szemben, visszakapaszkodott a paritás alá az amerikai deviza, amivel korrigálta az utóbbi napok gyengélkedését. Kérdés, innen merre tovább a nemzetközi színtéren, elsősorban az euró-dollártól és a földgázáraktól függhet a forint árfolyamának alakulása is. Itthon egyelőre a jegybank szeptember végi döntésére és friss gazdasági előrejelzésére várnak elsősorban a befektetők. A dollárral szemben most 400,3-nál járunk, míg az angol font 459,8 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1%-os gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra stagnálással, az orosz rubel pedig 0,7%-os gyengüléssel kezdte a napot a dollárral szemben.

Említettük már, hogy tegnap az amerikai inflációs adat megjelenését követően a dollár erősödésbe kezdett, így ismét paritás alá került a jegyzés. Ma reggel egyelőre stagnálással indult a nap, miközben a japán jen 0,6%-kal erősödött az amerikai devizával szemben, az angol font pedig minimális gyengülést mutat.

Címlapkép: Getty Images

Kiderült: vasárnap döntenek Brüsszelben a magyar jogállamisági eljárás folytatásáról

Vasárnap dönt az Európai Bizottság a Magyarországgal szemben elindított jogállamisági eljárás folytatásáról – értesült brüsszeli forrásoktól a Népszava.

Tovább a cikkhez
Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
bankjegy forint