Előfizetői tartalom

Vihar előtti csend a cégeknél: hatalmas a tét a devizapiacon, luxus lett hibázni

Jenei Zsolt, vállalati treasury szakértő
A devizapiacon az árfolyamok jönnek-mennek, mint a villamos. A devizapiacok nem hatékony piacok, itt a fegyverek békeidőben sem pihennek. A jövő az árfolyamkockázatok növekedését hozza majd el, a változások iránya pedig egyértelműen egy többféle devizát használó globalizált világ lesz. A devizás cégeknek fel kell nőniük az árfolyamkockázat-kezeléssel kapcsolatos feladatok megoldásához, és rohamtempóban kéne fejleszteni a területet, mert az eurót nálunk belátható időn belül nem vezetik be. A devizapiacon nincs szabott ár, alkudni kell, mint a zsibpiacon, mert az alku az érett vételi kedv jele. Tapasztalat, hogy már az átvilágítást követően jelentős pénzügyi eredményjavulásra lehet számítani, mert egy-egy téves beidegződés könnyedén korrigálhatóvá válik.

El kell ismerni, hogy ezen a vidéken az árfolyamviszonyok igen szomorúak – írhatnám, mert Tömörkény István hitelről szóló sorai jutottak az eszembe a mostani devizapiaci eseményekről. Messzebb jutunk azonban, ha azokat a statisztikákat vizsgáljuk meg, amelyek az idei évet jellemzik… Az euró-forint árfolyam a 2022-es évet 368-on kezdte, de 416 felett is járt. Ez 13 százalékos...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái