forint
Deviza

Kissé erősödik a dollár a Fed döntését követően

Portfolio
Miután szerdán reggel bejelentette a részleges mozgósítást Vlagyimir Putyin orosz elnök, ütni kezdték a vezető részvényindexeket, illetve az euró is csaknem új 20 éves mélypontra bukott 0,99 alatt a dollárral szemben. A hírre a forint is esett, majd a kereskedés további részében ide-oda rángatták 402-404 között, a délutáni kereskedésben azonban még tovább esett a forint 407 közelébe. A dollár bivalyerős, bőven paritás alatt várja a Fed ma esti kamatdöntését.

Reagál a dollár a Fed döntésére

A Fed döntésének hatására 1,41%-ot erősödik a dollár, 0,982 szinten jár a jegyzés az euróval szemben.

A dollár/forint kurzus 414 közelében jár a bankközi piacon.

Itt a Fed kamatdöntése

Az amerikai jegybank ma este 8-kor ismertette szeptemberi kamatdöntését, az előrejelzéseket és a kamatpálya-előrejelzést is. Jerome Powell elnök fél 9-kor tart sajtótájékoztatót, az eseményről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Hasít a dollár

Nem bízzák a véletlenre a befektetők, a Fed döntése előtt jó sokan vettek bele a dollárba. A dollár ma 1%-ot erősödött az euróval szemben (ebben szerepe van persze az euró gyengélkedésének is a háborús hírek miatt). 20 perc múlva jön a kamatdöntés, ami alaposan megrázhatja a devizapiacot is.

Ütik tovább a forintot, már 407 közelében az euró

Miközben az amerikai részvénypiacok nyitása után mérsékelt pozitív hangulat látszik, a dollár kitartóan erős szinteken ragadt az euróval szemben 0,99 körül és az orosz mozgósítással kapcsolatos híráramlás továbbra is nyomasztja az európai piacokat. Erre tett még rá egy lapáttal az is, hogy szerdán délután a Bloomberg azt közölte: a jogállamisági eljárás keretében, illetve a magyar helyreállítási program brüsszeli jóváhagyása érdekében a magyar bírósági rendszer függetlenségével kapcsolatban is további elvárásai vannak az Európai Bizottságnak a magyar kormánytól (azaz azon a 17 féle vállaláson felül, amelyeket a kormány írásben tett és a Bizottság vasárnap nyilvánosságra hozta, mi pedig ebben és ebben a cikkben megírtuk). A jelek szerint a szűk időkeretekre is tekintettel további nyomást helyez a Bizottság a kormányra, hogy olyan dolgokat is kikényszerítsen, amelyeket eddig nem tudott és most ennek jegyében kérik Brüsszelből a bírósági rendszerbeli módosításokat, amelyek mind nyomást gyakorolnak a forintra is.

hufdu407

Az erős dollár miatt és a szenvedő forint miatt a dollár/forint jegyzések 411 fölé ugrottak, azaz magasabbra, mint ahonnan pénteken reggel elindult a forint szárnyalása.

usdhufduuj220921

Teljesen elvesztette a forint azt az erősödést, amit az EU-megállapodás miatti bizakodás váltott ki

Tovább gyengült a forint a délutáni kereskedésben és az euróval szembeni jegyzések átlépték a 405-ös szintet is, így kijelenthető, hogy teljesen elveszítette a forint azt az erősödését (405-ről 397-ig), amit az váltott ki hétfő reggeltől számítva kedd délutánig, hogy a vasárnapi döntés után bár az Európai Bizottság súlyosnak tűnő pénzfelgüggesztést javasolt, de kinyitotta az utat a megegyezésre is. Mindez a grafikon alapján így néz ki:

hufdu220921

Az euró/dollár 0,99-nél álldogál, azaz 20 éves mélypont közelében jár az euró, a dollár/forint kurzus emiatt 409 közelében jár a bankközi piacon.

usdhufdu220921

A forintalapú állampapírok másodpiaván ma a forint esésével párhuzamosan újra emelkedtek a hozamok, ez mérsékelt volt a legtöbb lejárat esetén, a kötvények körében 7-12 bázispont közötti.

Ide-oda rángatják a forintot Putyin mozgósítási bejelentése után

Szokatlanul hektikusan mozog ma a forint árfolyama a bankközi piacon, 1-2 egységnyi hirtelen kilengések többször is előfordultak már. Reggel az orosz mozgósítási bejelentésre 401-ről 404 közelébe esett a forint, majd 402-ig erősödött, aztán azóta 402-404 között hullámzik a kereskedés. Közben a dollár továbbra is kitartóan erősebb szinteken ragadt az euróval szemben 0,99 közelében, így a dollár/forint jegyzések 407 körül ingazodnak.

hufdelide220921

Váratlanul megszólalt a Moody’s Magyarországról, három nappal a felülvizsgálat előtt

Alapesetben arra számít a Moody’s Investors Service a kedd éjjel kiadott helyzetértékelésében, hogy év végéig meg tud állapodni egymással a magyar kormány és az uniós intézmények és így semennyi, vagy csak kismértékű uniós pénzfelfüggesztés lesz a jogállamisági vita következménye. Azt a kockázatot is megjegyzik azonban, hogy ha ez mégsem sikerül, akkor rengeteg uniós pénzünk ragadna be, mert így a helyreállítási programunk támogatási lábának nagy része is elveszne, és ez így együtt már negatívan hatna Magyarország gazdasági és költségvetési erejére, emiatt pedig ez a forgatókönyv negatív lenne a hitelminősítésünkre is. Összességében tehát az a fő üzenet három nappal a rendes hitelminősítői felülvizsgálat előtt, hogy bíznak az alkuban, de látják a veszélyt is. Emiatt értékelésünk szerint benne van a pakliban, hogy pénteken az eddigi stabil kilátásunkat negatívra rontják a Baa2 besorolásnál.

Tovább a cikkhez

Ismét atommal fenyegetőzött Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli beszédében a részleges mozgósítás mellett szót ejtett az atomfegyverek használatáról is. Az orosz államfő szerint országa területét senki nem fenyegetheti büntetlenül.

Tovább a cikkhez

Ütöttek egyet a forinton is Putyin mozgósítási bejelentésére

Magyar idő szerint reggel 8 óra körül jelentette be az orosz elnök a részleges mozgósítást, amelynek hatására az euró/dollár 0,9960-ról átmenetileg 0,99 alá bukott, így közel járunk az új 20 éves eurómélyponthoz.

Ez az említett 20 éves mélypont 0,9865 alatt lenne meg:

eurusdregg220921

A borongós hangulatban, a háború közelsége miatt a kelet-közép-európai régió fizetőeszközei is megbillentek, a forint 401-ről rövid idő alatt 403-ig esett az euróval szemben, majd korrigált, aztán újra 403-ig esett. Így a tegnap napközben megjárt 397 körüli szinteknél már érdemben feljebb járunk ismét.

hufreggjobb220921

Nyilván az sem segít a forintnak, hogy tegnap éjjel a Moody’s Investors Service kiadott egy anyagot, két nappal az előre meghirdetett hitelminősítői felülvizsgálata előtt (!), hogy a Magyarország által várt EU-pénzek potenciális vágása (nem felfüggesztést ír a cím) negatív a hitelminősítésünkre.

Emellett az sem kedvező hír a forintnak, hogy a német Európa-ügyi miniszter a sorozatos magyar vétók miatt a szavazási mód megváltoztatását szorgalmazza a tagállamokat tömörítő Tanácsban úgy, hogy Magyarország ne tudjon egyedül vétózni, és erről tárgyaltak is az illetékesek tegnap Brüsszelben. A hírek szerint egyelőre nem várható változás (mert ahhoz is egyhangú szavazás kellene, hogy áttérjenek a nem egyhangú, hanem minősített többség szerinti szavazásra bizonyos külpolitikai és védelmi jellegű témákban és a magyar kormány már jelezte, hogy nem támogat ilyet).

eurhufnapi220921

Mivel paritás alatt van a dollár az euróval szemben, így a dollár/forint jegyzések 407 körülig ugrottak reggel, és ha tendenciájában nézzük az árfolyamot, akkor éppen az emelkedő trendvonalról pattant el ismét az árfolyam.

usdhufregg220921
usdhufnapi220921

Címlapkép forrása: Getty Images

Bejelentette Putyin: részleges mozgósítás lesz Oroszországban

Szerda reggelre virradóan Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy az ukrajnai konfliktus miatt részleges mozgósítást fog elrendelni hazájában, mely szeptember 21-én veszi kezdetét.

Tovább a cikkhez
Sikerült megvédeni a hazai fuvarozók érdekeit Lipcsében
népszámlálás
szombathely
forinteuroarolyambankjegy

Holdblog Világvége

Mivel sokan hívnak azzal kapcsolatban, hogy akkor most lesz-e államcsőd, meg mi vagyunk-e az új Argentína, meg vegyük-e...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 4.
A Masterplast sztori a tőzsdén!
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bankjegy forint