Előfizetői tartalom

Kiderültek a részletek: tényleg spekulánsok támadták meg a forintot, ezért kellett közbelépnie az MNB-nek?

Lassan két hete emelte váratlanul 18 százalékra az irányadó kamatot a jegybank, akkor részben a forint ellen felerősödő spekulációs nyomásra hivatkoztak. A legfrissebb adatok szerint főleg szeptember végén vettek fel sokan pozíciókat a magyar deviza ellen, a roham lecsillapodott mire az MNB közbelépett. Ugyanakkor a short pozíciók felvétele érezhetően szerepet játszott a forint szinte megállíthatatlan gyengülésében. Azóta már kijelenthető, hogy a lépések stabilizálták a forint árfolyamát, vagyis az már biztos, hogy átmeneti megnyugvást hoztak a piacra.

Spekulációs támadásra hivatkozott az MNB Október 14-én jelentette be Virág Barnabás, az MNB elnöke, hogy a jegybank két fontos döntést hozott. Ezekkel célzottan a forint már-már megfékezhetetlen gyengülése ellen akartak fellépni. A jegybank szerint két fő tényező okozta a magyar deviza zuhanását, ezeket kellett kezelni: Az egyre magasabb összegű energiaszámla kifizetése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés