Dollár
Deviza

Lassan a világ negyven éves rémálma éled újra – Szinte mindenkinek fáj már a dollár ereje

Beke Károly
1985. szeptember 22-én gazdaságtörténeti pillanat volt a New York-i Plaza Hotelben: a francia, a német, a japán, a brit és az amerikai pénzügyminiszter aláírta azt az egyezményt, mely a dollár túlzott erősödését volt hivatott megfékezni. Egyre többen gondolják úgy, hogy valami hasonló esemény küszöbén vagyunk most is, előbb-utóbb a világnak összehangoltan kell fellépnie a dollár erősödése ellen. Az amerikai deviza szárnyalása ugyanis szinte mindenkinek fáj, kivéve talán Amerikát egyelőre. Márpedig amíg a Fedet nem zavarja az árfolyam, addig nincs esély a Plaza-megállapodás 2.0-ra, hiszen elsősorban ők kellenének a dollár megfékezéséhez.

1985-ben az egész világ kiállt a dollár ereje ellen

A nyolcvanas évek elejére az erős dollár politika volt jellemző, a Paul Volcker vezette Fed ugyanis a kamatok jelentős emelésével fékezte meg a hetvenes évek inflációs hullámát, miközben Ronald Reagan első elnöksége 1981-84 között a fiskális élénkítésről szólt. A magas, 20 százalékig emelkedő kamatok erőteljes tőkebeáramlást váltottak ki és erősítették a dollárt a világ vezető devizáival szemben. A magas inflációt akkor is egy energiaválság, a hetvenes évek olajár-robbanása váltotta ki, vagyis sok a párhuzam a mostani helyzettel.

1980 és 1985 között a dollár mintegy 50%-kal erősödött a japán jennel, a német márkával, a francia frankkal és az angol fonttal szemben. Ez nem csak az érintett országoknak, hanem az amerikai iparnak is fájdalmas volt, hiszen az exportbevételei csökkentek, azonban a kormányzat évekig nem hallgatta meg az üzleti szereplők figyelmeztetéseit. A pénzügyi szektor a nyertese volt a helyzetnek, jelentős profitot könyveltek el a dollár szárnyalásán, illetve sokáig attól tartottak, hogy a deviza esetleges gyengülése hátráltatná a kormányzat inflációcsökkentésről szóló terveit. Az erős dollár leginkább az amerikai külkereskedelmi mérlegen látszott meg, melynek hiánya elérte a GDP 3,5%-át.

eurusd221107hosszú
Euró-dollár árfolyam (2001 előtt az euró elő-devizáiból utólag számított árfolyam).

Végül az amerikai kormányzat is belátta, hogy több a kára az erős dollárnak, mint a haszna, ezért 1985 első felében előbb kisebb devizapiaci intervenciókkal próbálták megfordítani a tendenciát, majd áprilisban elkezdték megszervezni az öt legnagyobb gazdaság találkozóját, amiből aztán szeptemberben a Plaza-megállapodás (Plaza Accord) lett. Az elhíresült találkozón összehangolt piaci intervenciókról állapodott meg az öt legnagyobb gazdaság, hogy letörjék a dollár erejét. Vagyis mindannyian dollárt adtak el a piacon. A művelet végül sikeres volt, egészen 1987 februárjáig élt a megállapodás, amikor a Louvre-megállapodás váltotta fel. A Plaza Accord másfél évében a dollár mintegy 25%-kal gyengült a főbb devizákkal szemben, vagyis az öt év alatt összeszedett erősödésének a felét visszaadta. Utána viszont már fontosabb volt a stabilitás megteremtése a devizapiacon, ezért ültek össze ismét a legnagyobb gazdaságok képviselői.

usdjpy221107hosszú
Dollár-japán jen árfolyam.

Egyújabb Plaza-megállapodás küszöbén vagyunk?

Sok szakértő szerint a jelenlegi helyzet sokban hasonlít az 1985-ösre, hiszen most is az infláció letörése érdekében kezdett erőteljes kamatemelésbe a Fed, ahogy a világ többi fejlett jegybankja is. Ugyanakkor az amerikai devizának a korábbi kezdés és a nagy lépések miatt van egy komoly kamatelőnye.

Részben ennek köszönhetően az utóbbi egy évben 15%-kal erősödött a dollár az euróval szemben. Három éves időtávon ez 11,3%, míg öt év alatt szintén 15%. A japán jennel összevetve az amerikai deviza egy év alatt 29,3%-os erősödésben van, míg három év alatt 35,5%-kal értékelődött fel. Hasonlók az arányok az angol fonttal szemben is.

Vagyis első ránézésre inkább azt mondhatjuk, hogy egy újabb Plaza-egyezmény felé vezető út elején járunk. Volt egy nagyon erős éve idén a dollárnak, ha ez a trend folytatódik, akkor egy-két éven belül eljöhet megint az a kritikus pont, amikor már több lesz az előnye, mint a hátránya ennek.

Lassan mindenkinek fáj az erős dollár

Az amerikai deviza erősödése egyébként már elérte azt a szintet, amikor a világ legtöbb szereplőjének fájdalmas. A közelmúltban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is azt emelte ki egy blogbejegyzésében, hogy a dollár idei gyengülése szinte mindenkinek kellemetlen, mivel az amerikai devizának jelentős a súlya a világkereskedelemben és a pénzügyekben.

Érdekesség, hogy az általános piaci logika szerint az erős dollár jellemzően a feltörekvő piaci devizák számára kedvezőtlen, mivel az országok jelentős része devizában van eladósodva, számukra pedig az árfolyammozgás már önmagában az adósság növekedését jelenti. Ehhez képest az IMF adatai szerint idén a feltörekvő devizákkal szemben mindössze 6%-os volt eddig a dollár erősödése. Ebben persze egy sor egyedi tényező is közrejátszik, például az orosz rubel mesterségesen karban tartott árfolyama vagy az európai energiaválság réme, ami elsősorban Nyugat-Európa számára jelent kockázatot. Emellett lényeges, hogy sok feltörekvő ország komoly nyersanyagexportőr (Brazília, India), míg a fejlettek importra vannak szorulva.

Miközben az USA súlya a globális exportban 12 százalékról 8 százalékra csökkent 2000 óta, a dollár súlya még mindig mintegy 40% a világ exportjában – írja az IMF. Ez pedig azt jelenti, hogy miközben az egész világ az infláció ellen küzd, Amerikán kívül a többi ország számára ezt a küzdelmet csak nehezíti a dollár ereje. A Valutaalap kimutatása szerint

a világban 10 százaléknyi dollárerősödés átlagosan egy százalékpontot ad az egyes országok inflációs mutatójához.

A szervezet ábrája is rávilágít arra, amiről néhány hete bővebben írtunk, hogy az idén a dollárral szemben a forint nyújtotta az egyik leggyengébb teljesítményt. Vagyis Magyarország számára még nehezebb ilyen szembeszélben felvenni a harcot az infláció ellen, hiszen jelentősen rá vagyunk utalva például az energiahordozókra, melyek ára dollárban van megállapítva.

imfdollá221104

Mit tehetnek a világ országai az erős dollár ellen? – teszi fel a kérdést a Valutaalap. Az egyik gyakorlat a devizapiaci intervenciók ismételt bevezetése, amivel sok ország élt az utóbbi egy évben, elsősorban a háború kitörését követően márciusban léptek be a jegybankok a piacra.

imfdollár221104kettő

Ugyanakkor az IMF arra figyelmeztet, hogy a sikeres küzdelemhez a devizapiaci mozgások és piaci torzulások okait kell kezelni, az intervenció nem helyettesítheti a szükséges gazdaságpolitikai lépéseket. A direkt piaci beavatkozás általában átmenetileg lehet sikeres, amikor sérül a pénzügyi stabilitás vagy valami miatt egy jegybank képtelen fenntartani az árstabilitást.

Jelenleg pedig a gazdasági kilátások okozzák elsősorban a dollár erejét, a gyorsan emelkedő amerikai kamatok és az európai adósságválság réme mind a dollár teszik vonzóbbá. A Valutaalap szakértői szerint a feltörekvő országok ebben a helyzetben elsősorban annyit tehetnek, hogy igyekeznek felújítani devizacsere-kereteiket a fejlett jegybankokkal, hogy szükség esetén biztonsági védőhálóként devizát tudjon biztosítani. Emellett

akár az erős fundamentumokkal rendelkező országok számára is érdemes lehet megfontolni egy készenléti hitelkeretet az IMF-nél, ami szintén a védőháló szerepét töltheti be, biztosíthatja a megfelelő devizalikviditást.

Amíg Amerika nem érdekelt benne, addig nem lesz Plaza Accord 2.0

Vagyis a mostani helyzet sok tekintetben hasonlít 1985-höz, van azonban egy nagyon fontos különbség:

Amerika egyelőre nem érdekelt a dollár gyengítésében.

Erre utalnak a kormányzati nyilatkozatok, melyek szerint nem akarnak foglalkozni az árfolyam kérdésével. Ez egyelőre jó stratégia az IMF szerint, ők úgy látják, hogy amíg az amerikai infláció nem kezd el erőteljesen csökkenni, addig a Fednek muszáj folytatnia az erőteljes kamatemeléseket, hiszen a megállással azt kockáztatnák, hogy sérül a hitelességük és később még nagyobbat kell emelniük. Vagyis bármilyen fájdalmas a világ többi részének, egyelőre 8-9 százalékos infláció mellett nem lassíthat a jegybank.

A Fed egyelőre azzal reagálhat a helyzetre, hogy devizacsere-keretet nyújt azoknak az országoknak, melyeket megbízhatónak tart, míg a Nemzetközi Valutaalap továbbra is a szükséges gazdaságpolitikai döntések meghozatalát támogatja, hogy ellenállóbbak legyenek a tagállamok.

Abban az elemzők többsége is egyetért, hogy egyelőre nem várható egy Plaza-megállapodáshoz hasonló összehangolt dollárgyengítés, arra leghamarabb akkor kerülhet sor, ha az amerikai infláció jelentősen csökken és még mindig fennáll majd a probléma. Ráadásul 1985 óta Kína személyében egy új erős globális szereplő született, ma elképzelhetetlen lenne egy ilyen megállapodás nélkülük. Kína pedig most nem érdekelt abban, hogy leüljön az asztalhoz, a jüan egyelőre messze nem gyengült annyit a dollárral szemben, hogy az kellemetlen legyen számukra – írta szeptemberben az Atlantic Council.

Akkor változna még meg a helyzet, ha az amerikai gazdaság súlyos recesszióba süllyedne és a magas kamatok mellett kézzelfoghatók lennének az erős dollár gazdasági hátrányai. Ugyanakkor egyelőre nem utalnak arra adatok, hogy ilyen súlyos recesszió felé tartana azt USA gazdasága.

A másik eshetőség a következő hónapra az, ha az amerikai infláció meredeken csökkenni kezd 2023-ban, és a Fednek már nem lesz fontos a kamat emelése, illetve magasan tartása. Akkor szintén eljöhet az a pont, amikor már nagyobbak lesznek az erős dollár hátrányai, mint az előnyei és az amerikaiak is beleállhatnak egy újabb dollárgyengítő megállapodásba.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus gyerek gyermek beteg láz getty stock
mvm-gaz-gazarak
adventi koszorú
zenehallgatás fejhallgató pihenés
gáz
whisky
fegyver-pisztoly

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Forint Euro