Előfizetői tartalom

Lassan a világ negyven éves rémálma éled újra – Szinte mindenkinek fáj már a dollár ereje

Beke Károly
1985. szeptember 22-én gazdaságtörténeti pillanat volt a New York-i Plaza Hotelben: a francia, a német, a japán, a brit és az amerikai pénzügyminiszter aláírta azt az egyezményt, mely a dollár túlzott erősödését volt hivatott megfékezni. Egyre többen gondolják úgy, hogy valami hasonló esemény küszöbén vagyunk most is, előbb-utóbb a világnak összehangoltan kell fellépnie a dollár erősödése ellen. Az amerikai deviza szárnyalása ugyanis szinte mindenkinek fáj, kivéve talán Amerikát egyelőre. Márpedig amíg a Fedet nem zavarja az árfolyam, addig nincs esély a Plaza-megállapodás 2.0-ra, hiszen elsősorban ők kellenének a dollár megfékezéséhez.

1985-ben az egész világ kiállt a dollár ereje ellen A nyolcvanas évek elejére az erős dollár politika volt jellemző, a Paul Volcker vezette Fed ugyanis a kamatok jelentős emelésével fékezte meg a hetvenes évek inflációs hullámát, miközben Ronald Reagan első elnöksége 1981-84 között a fiskális élénkítésről szólt. A magas, 20 százalékig emelkedő kamatok erőteljes tőkebeáramlást...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái