bankjegy forint
Deviza

Erősödésnek indult a forint

Portfolio
Napközben nem tudott kimozdulni a 410-es szint környékéről a forint az euróval szemben, a keddi kamatdöntés sem indította el egyik irányba sem a magyar devizát. Délután azonban mind az euróval, mind a dollárral szemben erősödött.

Tovább erősödött a forint

Estére némileg erősödött a forint az euróval szemben, jelenleg 406,3-nál tart a jegyzés, amely 0,72%-os erősödést jelent.

A dollárral szemben is erősödött a forint, jelenleg 394,4-nél tart a jegyzés.

Erősödik a forint

Délután 5 óra után erősödött a forint a vezető devizákkal szemben. Az euróért 406,6 forintot kell adni, ami 0,6%-os erősödést jelent.

A dollárért 395,7 forintot kell adni, ami közel 1%-os felértékelődést jelent.

A kamatdöntés sem mozgatta meg nagyon a forintot

Délutánra sem mozdult jelentősen a forint árfolyama, a 407,7-es euróárfolyam 0,4%-os forinterősödést jelent hétfő estéhez képest.

Virág Barnabás a magyar élelmiszerárakról: további kellemetlen meglepetések is "benne vannak a pakliban"

A jegybank és a kormány folyamatosan egyeztet, minden esetben jelezzük az észrevételeinket - mondta Virág Barnabás keddi háttérbeszélgetésén. Az MNB alelnöke kiemelte, hogy az inflációban akár még további meglepetések is "benne lehetnek a pakliban", az élelmiszerárak várhatóan tovább emelkednek majd.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB döntése a kamatokról!

Az előzetes várakozásnak megfelelően nem változtatott a 13 százalékos alapkamaton kedden a Monetáris Tanács. A kamatfolyosó két széle sem változik, azonban délután fontos lehet a jegybank közleménye és Virág Barnabás háttérbeszélgetése, amelyekben történhet utalás a valódi, 18%-os irányadó kamat jövőjéről is.

Tovább a cikkhez

Marad a 18 százalékos kamat

Kedden is 18 százalékos kamat mellett hirdette meg egynapos betéti gyorstenderét az MNB, a befektetők hétfőn is több mint 4500 milliárd forintot helyztek el a jegybanki eszközben.

410 körül ingadozik a forint – Mi mozdíthatja ki innen?

Kedd reggel 409,3 körül járt a forint az euróval szemben, ez stagnálást jelentett a magyar deviza szempontjából. Az utóbbi hetekben az árfolyam beállt a 400-410-es sávba, onnan nem nagyon tud kimozdulni a forint. A következő időszakban elsősorban az uniós forrásokkal kapcsolatos információk változtathatnak ezen, ha végre tényleges hírek érkeznek arról, hogy lesz-e megállapodás, az kimozdíthatja valamelyik irányba a forintot. Ma ismét összeül a Monetáris Tanács, ami alapesetben izgalmas döntés lenne, azonban a jelenlegi helyzetben már több mint egy hónapja az egynapos betéti ráta az irányadó, ami október közepe óta változatlanul 18%-on áll. Elsősorban a jegybank közleményére és az esetleges délutáni sajtótájékoztatóra lehet érdemes figyelni, ott elhangozhatnak új információk arról, meddig tart a jelenlegi hibrid rendszer, amelyben az MNB naponta dönt az irányadó kamatról. Emellett továbbra is érdemes figyelni a nemzetközi híreket, most éppen a kínai lezárások miatt ismét romlott kicsit a kockázatvállalási kedv, ami a dollár erősödésében csapódott le tegnap. Az uniós forrásokkal kapcsolatban inkább pozitív hírek érkeztek, hétfő este Didier Reynders uniós biztos is elismerte, hogy a magyar kormány vállalásai elegendők lehetnek, ha azokat maradéktalanul megvalósítják a gyakorlatban is. Az uniós pénzügyminiszterek december 6-án veszik napirendre a magyar helyreállítási program szavazását, így elméletben az év végéig megszülethet az alku. A dollárral szemben most 399,15 körül járunk, míg az angol font 472,2-nél jár.

A magyar deviza legközelebbi versenytársai közül a lengyel zloty minimális gyengüléssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon a török líra és az orosz rubel is alig mozdult.

Említettük már a dollár tegnapi erősödését, az amerikai deviza a kockázatkerülésből profitált menekülőeszközként. Ma reggel 1,026 körül jár az euró-dollár jegyzés, ami 0,2%-os korrekciót, vagyis dollárgyengülést jelent egyelőre. A japán jen közben szintén 0,2%-ot erősödött a dollárral szemben, akárcsak az angol font.

Címlapkép: Getty Images

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
forint készpénz érme