Előfizetői tartalom

Jövőre magára találhat a forint, de addig lesznek még nehéz pillanatai

Jelentősen erősödött a forint az utóbbi hetekben, talán már indokolatlanul sokat is, ezért rövidtávon korrekció jöhet az árfolyamban – olvasható a Societé Generale (SocGen) friss elemzésében. Ugyanakkor a francia bank szerint 2023-ban az infláció csökkenésével a forint is lassú erősödésnek indulhat, egy év múlva jó eséllyel 400 körül lesz az euró árfolyama.

Emelkedő infláció, uniós források: maradtak még kockázatok

A várhatóan tovább erősödő infláció és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt rövidtávon korrekció jöhet a forint árfolyamában az utóbbi hetek erősödése után – olvasható a SocGen friss elemzésében. A következő időszakban ez lehet a két legfontosabb kockázat, amiknek még el kell tűnnük ahhoz, hogy a forint erősödhessen.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A monetáris politika oldaláról az MNB októberi jelentős, 500 bázispontos kamatemelése után egyre inkább a lazítás felé mutatnak a piaci várakozások. Sokan azt gondolták, hogy november elején, amikor a feltörekvő piacokon javult a hangulat, az MNB is kamatot fog vágni csökkentve a különbséget az irányadó ráta és az alapkamat között, azonban ez nem történt meg. A jegybank legfrissebb kommunikációja szerint addig nem is várható változás a 18%-os irányadó kamatban, amíg nem látnak tartós és folyamatos javulást a kockázati étvágyban – írta az elemzésben Marek Drimal, a SocGen régiós szakembere.

Az elemző szerint egy ideig nem is fog kamatot vágni az MNB, az óvatosság jegyében 2023 első negyedévének végéig fenntarthatja a 18 százalékos irányadó rátát. Ennek oka, hogy a Fed kamatemelése várhatóan még folytatódik az év elején is, a magyar infláció február-március előtt nem fog tetőzni, illetve bizonytalan az uniós források sorsa továbbra is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés