Előfizetői tartalom

Jövőre magára találhat a forint, de addig lesznek még nehéz pillanatai

Beke Károly
Jelentősen erősödött a forint az utóbbi hetekben, talán már indokolatlanul sokat is, ezért rövidtávon korrekció jöhet az árfolyamban – olvasható a Societé Generale (SocGen) friss elemzésében. Ugyanakkor a francia bank szerint 2023-ban az infláció csökkenésével a forint is lassú erősödésnek indulhat, egy év múlva jó eséllyel 400 körül lesz az euró árfolyama.

Emelkedő infláció, uniós források: maradtak még kockázatok

A várhatóan tovább erősödő infláció és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt rövidtávon korrekció jöhet a forint árfolyamában az utóbbi hetek erősödése után – olvasható a SocGen friss elemzésében. A következő időszakban ez lehet a két legfontosabb kockázat, amiknek még el kell tűnnük ahhoz, hogy a forint erősödhessen.

A monetáris politika oldaláról az MNB októberi jelentős, 500 bázispontos kamatemelése után egyre inkább a lazítás felé mutatnak a piaci várakozások. Sokan azt gondolták, hogy november elején, amikor a feltörekvő piacokon javult a hangulat, az MNB is kamatot fog vágni csökkentve a különbséget az irányadó ráta és az alapkamat között, azonban ez nem történt meg. A jegybank legfrissebb kommunikációja szerint addig nem is várható változás a 18%-os irányadó kamatban, amíg nem látnak tartós és folyamatos javulást a kockázati étvágyban – írta az elemzésben Marek Drimal, a SocGen régiós szakembere.

Az elemző szerint egy ideig nem is fog kamatot vágni az MNB, az óvatosság jegyében 2023 első negyedévének végéig fenntarthatja a 18 százalékos irányadó rátát. Ennek oka, hogy a Fed kamatemelése várhatóan még folytatódik az év elején is, a magyar infláció február-március előtt nem fog tetőzni, illetve bizonytalan az uniós források sorsa továbbra is.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái