Előfizetői tartalom

Itt a válasz, miért esett szinte megállíthatatlanul a forint – 2023 a magyar deviza éve lehet?

Beke Károly
Sok oka volt annak, hogy az utóbbi másfél évben nem csak a forint, hanem a feltörekvő devizák többsége is komolyabb gyengülő pályán volt. Ugyanakkor könnyű lenne mindig a nemzetközi környezetet és a háborút hibáztatni ezért, az ING Bank friss elemzése éppen arra világított rá, hogy nagyobb szerepük volt a helyi tényezőknek, vagyis esetünkben a magyar fundamentumoknak és a befektetői megítélésünknek. De mi várhat ennek alapján a forintra 2023-ban? Ebben már megosztottak az elemzők, elsősorban az uniós források sorsának alakulása miatt.

Erős dollár, globális kockázatkerülés? Az elmúlt hónapokban több olyan Magyarországon kívül álló tényező is mozgatta a forint árfolyamát, melyekre nincs ráhatásunk:  A dollár erősödése, ami hagyományosan rossz hír a feltörekvő devizák számára.   A szomszédban zajló orosz-ukrán háború, mely kiemelten sújtja a régiónkat, hiszen sokkal óvatosabbak lettek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái