penz-10-ezer-forint
Deviza

Jót tett a forintnak, hogy a meglepően gyenge amerikai adatokra megütötték a dollárt

Portfolio
Az elmúlt három kereskedési nap alapján az látszott, hogy az újév eleji forinterősödés kifulladt, de nem is történt visszagyengülés, így az euróval szembeni jegyzések a 400 alatti tartományban ragadtak. A délutáni átfogó amerikai munkaerőpiaci adatokra kissé gyengült a dollár, a forint pedig alig reagált, aztán két meglepően gyenge amerikai adatra megütötték a dollárt, a forint pedig ismét erősödni próbált.

Jót tett a forintnak, hogy a meglepően gyenge amerikai adatokra megütötték a dollárt

A vártnál (55,1 pont) sokkal gyengébb (49,6 pont) lett az amerikai ISM intézet szolgáltatási szektori beszerzési menedzser indexe, ami 2,5 éves mélypontra esett, és közben az ipari megrendelések is a várt 0,8%-os csökkenés helyett 1,8%-kal estek. Főként az első adat miatt a dollár 1,05 közeléből 1,06 fölé esett az euróval szemben, mert érdemben mérséklődtek a februári Fed kamatemeléssel kapcsolatos várakozások. A piac kora délután még 55% körüli esélyt adott annak, hogy a jövő hónap elején visszavesz a kamatemelési tempóból a Fed és csak 25 bp-tal szigorít, de az ISM-adat után ennek a kimenetnek a valószínűségét már 75%-osra árazta a piac, tehát ez lett az alapeseti forgatókönyv, ez pedig érthetően megviselte a dollárt. A várhatóan lassuló kamatemelési tempó közben kedvező fejlemény a feltörekvő piaci devizák között a forintnak is, és ezzel függ össze, hogy még az euróval szemben is 395 közelébe erősödött ezen fejlemények hatására, a dollárral szemben pedig a reggel már megjárt 372 közelébe bukott.

Megállt a szolgáltató szektor növekedése az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a szolgáltató szektor az új megrendelések és a termelés visszaesése közepette zsugorodott decemberben - jelentette pénteken az Institute for Supply Management.

Tovább a cikkhez

Ismét javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Decemberben már a második egymást követő hónapban javult a gazdasági hangulat decemberben az euróövezetben és az Európai Unióban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének pénteken ismertetett adatai alapján.

Tovább a cikkhez

Elakadt a forint erősödése, gyengült a dollár az amerikai adatokra

A vártnál kicsit magasabb új munkahely-számra, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenésére együtt kis gyengüléssel reagált a dollár az euróval szemben 1,05-ről 1,054-ig. Ez pedig a forintot is erősítette kicsit az euróval szemben 397-ről 395-ig, de itt megint - az elmúlt napokban sokadszorra - elakadt a forint erősödése és most 396 körül jár a kereskedés. A dollár/forint jegyzések mindezek hatására 376 közelébe süllyedtek.

Az állampapírok másodpiacán ma is folytatódott a hozamok csökkenése, ezúttal az elmúlt napoknál visszafogottabb tempóban.

Javul a hangulat, emelkednek a tőzsdék

Eséssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék azt követően, hogy a vártnál erősebb munkaerőpiaci adatok érkeztek, a rossz hangulat viszont látszólag nem gyűrűzik át a világ többi részére. Az ázsiai piacokon ma inkább csak vegyesek voltak a mozgások és kivárásra játszottak a befektetők, Európában azonban folytatódik az emelkedés, bár a mozgások visszafogottak. Több fontos gazdasági adat is érkezett ma, délelőtt az eurózóna decemberi inflációs adatát ismertük meg (ami jelentős pozitív meglepetést jelentett), délután pedig az Egyesült Államokból érkezett munkaerőpiaci adat.

Tovább a cikkhez

Még mindig erős az amerikai munkaerőpiac

Lassult a foglalkoztatás növekedésének üteme, de az elemzői várakozás felett alakult a foglalkoztatottak létszámának változása decemberben az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

Elakadt a forint erősödése, de 400 alatt ragadt az euróval szemben

A vártnál erősebb amerikai ADP foglalkoztatottsági adat tegnap intenzív dollárerősödést hozott az euróval szemben 1,06 felettről 1,05 közelébe, és itt várja most a piac a ma délutáni átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentést, ami a Fed kamatpolitikájára lényeges hatást gyakorolhat. Előtte az eurózónából még megismerjük a friss inflációs adatokat is délelőtt.

A dollár tegnap délutáni ereje nem gyakorolt különösebb hatást az euró/forint devizakeresztre, ebben jól láthatóan elakadt a forint újévi lendülete a 395 körüli tartományban, de nem is történt visszagyengülés, a jegyzések a 395-398 közötti szűk sávban hullámoznak csaknem 72 órája.

Az, hogy elakadt a forint lendülete, illetve a visszagyengülés sem történt meg, technikai tényezőkkel függhet leginkább össze, hiszen amint látjuk: az 50%-os Fibonacci korrekciós szint 393-nál már nagyon közel van (fontos támasz szint az EURHUF-nál), és közben éppen a minap törte le az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot 400 közelében, így az felülről fogja az árfolyamot (ellenállás).

A dollár erősödése és a forint oldalazása mellett a dollár/forint jegyzések 377 körülig visszaemelkedtek, így itt a berajzolt 374-es támasz szint egyelőre kitart. A mai külföldi makroadatok nyilván fontos piacmozgató hatást is gyakorolhatnak és így ez mind az euró/forint, mind a dollár/forint árfolyamban is hozhat nagyobb kilengéseket.

Címlapkép forrása: Getty Images

víz
sziria-irak-kozel-kelet-terkep
pdsz oktatás szakszervezet
bull bear
Joe Biden amerikai elnök integet

Holdblog Fed: fő az óvatosság

Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi ábrára, amely...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
forint