tizezer forint bankjegy
Deviza

Enyhe erősödéssel fordul az estére a forint

Portfolio
Decemberben a vártnál alacsonyabb volt az infláció Magyarországon, a hírre erősödésbe kapcsolt a forint péntek reggel. Az adat újabb lökést adhat a magyar devizának és átmenetileg eltávolodhat a 400-as lélektani határtól, de komoly fordulatra továbbra sem lehet számítani.

Késő délutánra enyhe pluszban a forint

Az inflációs adat utáni gyors erősödés nagy részét elveszítette késő délutánra a forint, ezzel a 396-396,5 közötti sávban pattogott.

Eközben viszont a dollárra sikerült visszazárkóznia: kora délutánra hiába erősödött a dollár, és nézett be kétszer is az árfolyam a 367,5 feletti szintekre, délután 5-kor már újra a magyar deviza állt pluszban 366,05-ön. Az Egyesült Államok kedvező inflációs és fogyasztói hangulatindex-adata sem adott lendületet a dollárnak.

A dollártól leszakad, az euróval szemben beragadt a forint

éntek délutánra a dollár már újra 366,9-be szökött fel a forinthoz képest a dél körüli átmeneti gyengülése után.

Az euróval szemben most a 396-397 közötti árfolyam között mozog a forint. Mostanra 396,42 a kurzus.

Déltől ismét gyengült a forint

A délelőtti forinterősödést kis gyengülés váltotta fel déltől, így az euróval a 395-ös leszúrás után ismét 396,5-ön kereskednek a devizapiacon. Összességében még így is kis erősödést hozott eddig a nap.

Újra erőt mutat a forint

A délelőtt második felében már nagyobb erőt mutatott a forint: az euróra több mint 2 forintot erősödött.

MicrosoftTeams-image (11)

A dollárhoz képest 1,6 forinttal zárkózott.

MicrosoftTeams-image (12)

Kérészéletű volt a forint erősödés

A vártnál kedvezőbb inflációs adat csak ideig-óráig hozott enyhe erősödést. Nem sokkal negyed 9 előtt már a teljes nyereséget elveszítette.

MicrosoftTeams-image (5)

Marad 18% a kamat

Pénteken is 18%-os kamat mellett hirdette meg egynapos betéti tenderét az MNB, vagyis továbbra sem változik az október közepén megállapított irányadó kamat.

Erősödik a forint a vártnál alacsonyabb inflációs adatra

Péntek reggel 396,6 körül járt a forint az euróval szemben, ami 0,2%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából. Ez annak köszönhető, hogy a várt 25,8%-kal szemben 24,5% lett decemberben az infláció, vagyis ugyan tovább emelkedett a pénzromlás mértéke, de messze nem annyival, mint az elemzők várták. Egyelőre persze korai lenne pezsgőt bontani, érdemes lesz megvárni a januári adatot, hogy megerősítse a kedvező tendenciát. Ugyanakkor a forint láthatóan jól fogadta a hírt. A tegnapi amerikai inflációs adat a várakozásoknak megfelelően alakult, így most a következő időszakban megint kicsit nyugodtabb napok jöhetnek a forint szempontjából jó eséllyel a 400-as lélektani határ alatt. A dollárral szemben most 365,8-nál járunk, míg az angol font 446,6 forintba kerül.

A forint közvetlen versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos erősödéssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdte a napot. A feltörekvő piacon pedig a török líra egyelőre meg sem rezdül a dollárral szemben, az orosz rubel pedig 0,1 százalékos gyengülésben van.

Említettük a csütörtökön megjelent amerikai inflációs adatot, mely a várakozásoknak megfelelő csökkenést mutatott decemberben. Ez pedig tovább gyengítette a dollárt, 1,08 fölé emelkedett az euró jegyzése. Most 1,0844 körül jár az árfolyam, ami minimális korrekciót jelent egyelőre reggel. A japán jen folytatja tegnap kezdett szárnyalását, újabb fél százalékot javított a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre minimálisan mozdult.

Címlapkép: Getty Images

chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
bankjegy forint