bankjegy forint
Deviza

Meddig lehet még erő a forintban? Közeleg a szárnyalás vége?

Portfolio
Középtávon továbbra is jól teljesíthetnek a magyar eszközök, a forint és az állampapírok, azonban rövidtávon vannak még komoly kockázatok – írja legfrissebb elemzésében a Morgan Stanley. Az amerikai befektetési bank szerint egyelőre korai lenne kamatot vágnia az MNB-nek, az ugyanis megint növelné a nyomást a forinton. Ennek ellenére továbbra is arra számítanak, hogy a forint felülteljesítő lesz a lengyel zlotyval szemben.

A vártnál alacsonyabb decemberi infláció, a devizaárfolyam stabilizálódása és a bizonytalan gazdasági növekedés ellenére az MNB jövő heti kamatdöntő ülésén valószínűleg óvatos marad majd – írja friss elemzésében a Morgan Stanley. Az amerikai bank szakemberei szerint csak a márciusi ülésen kerülhet szóba a 18%-os irányadó kamat csökkentése, de addig is kulcsfontosságú lehet a Fed februári iránymutatása. A Morgan Stanley előrejelzése szerint nyáron érheti el az irányadó kamat az alapkamat 13%-os szintjét, akkorra ugyanis az infláció is érezhető csökkenést mutat már.

A forint utóbbi hetekben látott erősödése kapcsán az elemzők kiemelték, hogy két tényező támogatta a magyar devizát: a dollár gyengülése és a csökkenő gázárak miatt javuló külkereskedelmi egyenlegünk. Kiemelik, hogy a forint mintegy 8,5%-kal erősödött októberi mélypontjáról, míg a magyar kötvények nagyjából 20 százalékos erősödést mutattak, ami a piacon a hozamcsökkenésben mutatkozott meg.

Középtávon továbbra is optimisták a forint és a magyar állampapírok kilátásait illetően, rövidtávon azonban nincs jelentős tér lefelé, inkább stabilizálódhat az árfolyam a jelenlegi szinten.

Egyelőre korai lenne bármilyen kamatcsökkentés addig, amíg az euró árfolyama 400 körül van, a fejlett jegybankok pedig tovább szigorítanak

- figyelmeztetnek az amerikai bank szakemberei. Szerintük egy ilyen elhamarkodott lépés ismét növelné a nyomást a forinton.

Ráadásul a Morgan Stanley elemzése szerint az utóbbi időszakban a forint pozícionáltsága is elérte a korlátait, ez pedig szintén arra utalhat, hogy nincs már jelentős tér lefelé az euró-forintban. Hosszabb távon a dollár további várható gyengülése segíthet majd a forintnak, így a bank elemzői továbbra is a zloty-forint árfolyam shortolását javasolják, vagyis a magyar deviza felülteljesítésére számítanak.

Címlapkép: Getty Images

tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
medvegyev
havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
ice vonat
david pressman
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823