Előfizetői tartalom

Ütik tovább a forintot, kezd bedurvulni a dollár

Portfolio
A stabil, 370 körüli, kezdés után csütörtökön délelőtt ütni kezdték a forintot, ami délután is folytatódott, így az euróval szembeni jegyzések kora este átmenetileg 377 felett is jártak, ami egyhavi forintmélypontot jelentett. Az amerikai adósságplafon megemelése körüli bizonytalanság, és az újabb Fed kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozások hatására egyre jobb formában van a dollár, két fontos technikai szinten is átjutott az euróval szemben, és emiatt, illetve magyarspecifikus okok miatt elkezdhették lezárni a befektetők a kiugró magyar kamatelőnyre épített carry trade pozíciókat, mindez pedig együtt igencsak megviseli a forintot. A dollárral szemben átmenetileg 350 fölé ugrott az árfolyam, majd picit süllyedt, ami másfél havi forintmélypontot jelentett. A forint megítélését ronthatja, hogy a magyar-ukrán feszültségek miatt a 11. uniós szankciós csomag elfogadását, illetve az uniós békekeret kifizetését blokkolja a magyar kormány az OTP ukrán listáról való levételéig, amelyről egyébként a háttérben egyeztetések kezdődtek. Emellett az EP vizsgálóbizottság minapi látogatása után is bizonytalan az EU-forrásaink megérkezése, illetve a Barátság kőolajvezeték felőli olajellátásunk is. Nem véletlen, hogy a Mol hirtelen kénytelen volt kivételesen magas árazás mellett is megállapodni a horvátokkal az olajszállításokról. Mindezek mellett a piacnak már a jövő keddi kamatdöntésre is kell figyelni, amely során az MNB elvileg már nekikezd a 18%-os egynapos betéti ráta csökkentéséhez. A forint mellett a lengyel zloty is gyengült az euróval szemben tegnap óta, amely szintén nagy menetelésen volt túl az elmúlt hetek alapján.

2023. május 18. 17:45 Megosztás Már 375-nél az euró Folyamatosan jön vissza a forint az euróval szemben, az utóbbi percekben már a 375 körüli szintekre erősödött a hazai deviza. A dollárral szemben jelenleg 348-as szintnél mozog a forint. EUR/HUF...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés