A nagy menetelés után nagyon stabil a forint
Deviza

Ütik tovább a forintot, kezd bedurvulni a dollár

Portfolio
A stabil, 370 körüli, kezdés után csütörtökön délelőtt ütni kezdték a forintot, ami délután is folytatódott, így az euróval szembeni jegyzések kora este átmenetileg 377 felett is jártak, ami egyhavi forintmélypontot jelentett. Az amerikai adósságplafon megemelése körüli bizonytalanság, és az újabb Fed kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozások hatására egyre jobb formában van a dollár, két fontos technikai szinten is átjutott az euróval szemben, és emiatt, illetve magyarspecifikus okok miatt elkezdhették lezárni a befektetők a kiugró magyar kamatelőnyre épített carry trade pozíciókat, mindez pedig együtt igencsak megviseli a forintot. A dollárral szemben átmenetileg 350 fölé ugrott az árfolyam, majd picit süllyedt, ami másfél havi forintmélypontot jelentett. A forint megítélését ronthatja, hogy a magyar-ukrán feszültségek miatt a 11. uniós szankciós csomag elfogadását, illetve az uniós békekeret kifizetését blokkolja a magyar kormány az OTP ukrán listáról való levételéig, amelyről egyébként a háttérben egyeztetések kezdődtek. Emellett az EP vizsgálóbizottság minapi látogatása után is bizonytalan az EU-forrásaink megérkezése, illetve a Barátság kőolajvezeték felőli olajellátásunk is. Nem véletlen, hogy a Mol hirtelen kénytelen volt kivételesen magas árazás mellett is megállapodni a horvátokkal az olajszállításokról. Mindezek mellett a piacnak már a jövő keddi kamatdöntésre is kell figyelni, amely során az MNB elvileg már nekikezd a 18%-os egynapos betéti ráta csökkentéséhez. A forint mellett a lengyel zloty is gyengült az euróval szemben tegnap óta, amely szintén nagy menetelésen volt túl az elmúlt hetek alapján.

Már 375-nél az euró

Folyamatosan jön vissza a forint az euróval szemben, az utóbbi percekben már a 375 körüli szintekre erősödött a hazai deviza. A dollárral szemben jelenleg 348-as szintnél mozog a forint.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Visszahúzták kicsit a forintot, de továbbra is erős a dollár

A gyors gyengülés után 377 felettről kicsit vissza tudott erősödni a forint 376 körülig az euróval szemben, a dollár/forint jegyzések pedig 350 felettről 349 közelébe süllyedtek, de közben a dollár továbbra is kitartóan erős az euróval szemben. Ebben az amerikai adósságplafon körüli huzavona mellett annak is szerepe lehet, hogy a vártnál alacsonyabb lett a ma közzétett heti friss munkanélküli segélykérelmi adat az Egyesült Államokban, így ez fokozta a júniusi újabb Fed kamatemeléssel kapcsolatos várakozásokat.

A friss adat szerint 22 ezerrel 242 ezerre csökkent a kérelmek száma, míg a piaci konszenzus 254 ezer fős adatra számított. A négyhetes mozgóátlag 244 ezer főre csökkent, a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma pedig 1,8 millió főre csökkent, ami március 4. óta a legalacsonyabb. Elemzők 11 ezer fős növekedésre számítottak.

Mindez tehát arra utalt, hogy még mindig feszes az amerikai munkaerőpiac a kamatemelések ellenére is, mi továbbra is béremelésekre késztetheti a munkaadókat, így az inflációs kockázatok tvábbra is megmaradtak. A piaci árazások szerint a tegnapi 28%-ról 36%-ra emelkedett a júniusi újabb 25 bp-os kamatemelés esélye az 5,25-5,50%-os sávra, ez pedig táplálja a dollár erejét.

Ütik tovább a forintot, kezd bedurvulni a dollár

A késő délutáni-kora esti kereskedésben még tovább ütötték a forintot, mivel a dollár még tovább erősödött az euróval szemben, ez pedig egyre több carry trade pozíció zárását indíthatta el a forint piacán (amelyek korábban a kiugróan magas kamat bezsebelésére nyíltak ki, de a devizapiaci volatilitás megugrása, illetve a magyarspecifikus kockázatok nem kedveznek nekik). Az euró jegyzése 377 fölé ugrott az elmúlt percekben, azaz napon belül 7 egységnyit esett a forint, ez tegnap estéhez képest 1,8%-os esésnek felel meg. Aztán volt egy gyors visszahúzás 376-ig, de közben a dollár egyre csak erősödik az euróval szemben. Most éppen 1,076-nál jár, miután tegnap és ma fontos technikai szinteket tört át 1,085-nél és 1,0810-nél (lásd előző posztjainkat). A dollár ereje és a forint hanyatlása együtt oda vezetett, hogy ismét kiugró volt a napi elmozdulás a dollár/forint árfolyamban: a jegyzések az imént 350 felett is jártak, amire másfél hónapja nem volt példa, és ez 2,5%-os napon belüli forintesést jelent.

Ütik tovább a forintot, egyre jobban belendül a dollár

Az utóbbi percekben újabb nagyobb ütést kapott a forint, ahogy kezd egyre jobban belendülni a dollár az euróval szemben (már 1,077-nél jár!), és az euró jegyzései hirtelen 376-ig ugrottak, a dolláré 349-ig. Ez azt jelenti, hogy újabb kéthetes, illetve egyhavi forintmélypontról van szó. A forint ma 1,7%-os esést szenvedett el az euróval szemben (a zloty csak 0,7%-ot, a korona csak 0,3%-ot), míg a dollárral szemben 2,2%-os hanyatlásról beszélhetünk.

Áttört egy újabb fontos szintet a dollár

Azután, hogy tegnap letörte a dollár a féléves emelkedő trendvonalat az EURUSD-ben 1,085 körül, kezd egyre nagyobb lendületbe jönni az amerikai adósságplafon félelmek mellett. Percekkel ezelőtt letörte az árfolyam 1,0810 körül a 100 napos mozgóátlagot is, a jegyzések 1,08 alá kerültek, azaz csaknem kéthavi csúcsra ugrott a dollár. Ez újabb kedvezőtlen hír a feltörekvő piaci devizák között a forintnak is, amely a fokozódó dollárerő mellett nem szokott jól teljesíteni. Az egyre erősebb dollárral szemben már 346,5 körülig esett a forint, ami új egyhavi mélypontot jelent.

Ütik tovább a forintot, máris többhetes mélypontokról beszélhetünk

A délutáni kereskedésben újabb forintesési hullám alakult ki, így az euróval szembeni jegyzések a 374-es szint fölé emelkedtek, ami új kéthetes forintmélypontot jelent. A dollár közben kitartóan erősebb szinteken ragadt az euróval szemben 1,08 közelében, így vele szemben 346-nál új egyhavi mélypontra bukott a forint.

A forint ma 1,2%-kal esett, a zloty 0,6%-kal, de ha az utóbbi két napot együtt nézzük, akkor láthatjuk, hogy nagyjából azonos a gyengülés mértéke, így tehát nem lóg most ki a forint a régiós teljesítménye, pontosabban a megelőző hetek nagy menetelése után most a forint-zloty páros most együtt gyengül. A cseh korona gyengülése már pár napja elkezdődött.

Javul a hangulat, felpattantak a tőzsdék

Az elmúlt napokban leginkább csak oldalaztak a tőzsdék, viszont tegnap az USA-ban egy jelentősebb felpattanást lehetett látni, elsősorban annak köszönhetően, hogy az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalások a jelek szerint jól haladnak. A hírek szerint Joe Biden amerikai elnök és a kongresszusi vezetők közelebb kerültek a megállapodáshoz az amerikai adósságplafon emeléséről és a fizetésképtelenség elkerüléséről. Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke azt mondta, hogy szerinte akár hétvégéig sikerülhet megegyezni, Biden pedig lerövidítette ázsiai útját, hogy a tárgyalásokra összpontosíthasson. Ezekre a hírekre tehát pozitívan reagált a piac, az ázsiai tőzsdék emelkedtek ma, és az európai piacokon - beleértve a magyar tőzsdét - is kedvező a hangulat.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: már puhítják a magyar és ukrán kormányt az OTP listázása ügyében

Magyarország zárt ajtók is mögött elismerte, hogy az OTP Bank ukrajnai listázása volt a fő oka annak, hogy blokkolta az Európai Békekeretből a soron következő kifizetést, ami az egymással nem összefüggő ügyek miatt frusztrációt okozott néhány uniós diplomata körében, és most a helyzet tisztázása zajlik, illetve a háttérben egyeztetések kezdődtek a magyar és az ukrán kormánnyal az előrelépés érdekében, mert a fő prioritás Ukrajna támogatása a háború megnyeréséhez – jelezték névtelenséget kérő diplomaták a Reutersnek.

Tovább a cikkhez

373 körül billeg az euró

Az elmúlt egy órában 373 körül oldalazott a forint az euróval szemben, azaz megállt a délelőtti hirtelen forintesés, de nincs érdemi visszaerősödés sem.

Közben a dollár kitartóan erősebb szinteken mozog az euróval szemben 1,0810 körül a tegnapi trendtörés után. Most a 100 napos mozgóátlag tartja egyelőre az árfolyamot. Így a dollár ereje és a forint gyengélkedése miatt a dollár/forint jegyzések 345-ig emelkedtek, ami egyhavi forintmélypontot jelent.

Jócskán ráemelt az adósságkezelő a mai kötvényértékesítésekre

Mindhárom magyar államkötvény sorozat esetén bőséges volt a vételi érdeklődés a mai aukciókon, így ezt látva az Államadósság Kezelő Központ a 3 és a 10 éves papír esetén érdemben ráemelt a meghirdetett mennyiségekre. Így a tervezettnél végül 19,5 milliárd forinttal többért, 59,5 milliárd forintért adott el papírokat. A hozamok vegyesen változtak a tegnapi másodpiaci referenciahozamhoz, illetve a megelőző hasonló futamidejű aukciókhoz képest.

Tovább a cikkhez

Megállt a forintesés, de nincs visszaerősödés sem

Az elmúlt egy órában a 373-as szint körül stabilizálódott a forint árfolyama az euróval szemben, így tehát a reggeli-délelőtti gyors esés után nincs visszaerősödés. A jelek szerint az előző posztokban jelzett csökkenő trendvonal felfelé áttörése (372,3-nál) után ez már gátolja a forint visszaerősödését. A dollár kurzusa most éppen 345 körül mozog a bankközi forintpiacon.

A magyar kormány egyetlen uniós országként ellenzi az Európa Tanács határozatát a háborúról

Magyarország (öt másik tagország mellett, egyetlen EU-országként) nem írja alá az emberi jogi ügyekre a második világháború után létrehozott Európa Tanácsban, hogy az Ukrajnának okozott károkról egy nyilvántartást hozzanak létre - számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Ütik tovább a forintot

Folytatódik a forint hirtelen reggeli/délelőtti esése: már 373 felett jár az euró jegyzése, azaz áttörte az alább is berajzolt rövid távú csökkenő trendvonalat az árfolyam 372,3 körül, így kinyílt a tér a további forintesésre. A dollár kurzusa már 345 körül jár.

Ütni kezdték a forintot, máris egy fontos szinthez ért

A reggeli stabil kezdés után ütni kezdték a forintot és rövid idő alatt 372 fölé ugrott az euró jegyzése, azaz gyengébb már a forint, mint amikor tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére (blokkoluk a 11. uniós szankciós csomagot és a békekeret kifizetését az OTP ukrán listáról levételéig) hirtelen megütötték a magyar fizetőeszközt. A mai eséssel egyúttal elkezdte tesztelni az árfolyam a berajzolt csökkenő trendvonalat 372,3 körül, és ha azon átmegy felfelé a kurzus, akkor további tér nyílik meg a forintesés előtt.

A forint helyzetét, piaci megítélését az is kedvezőtlenebbé teszi, hogy közben az EURUSD tegnap letört egy fontos szintet, aminek fontosságára már hétfői technikai elemzésünkben felhívtuk a figyelmet. A letörés kinyitotta a teret a további dollárerősödés előtt, igaz most a 100 napos mozgóátlag (kék vonal) tartja az árfolyamot 1,0810 körül. Ha az is elesne, akkor még komolyabb dollárerősödés indulhatna el 1,05 körülig.

A dollár ereje és a forint gyengülése miatt a dollár/forint jegyzések is meglódultak felfelé: most éppen már 344-nél jár a kereskedés a bankközi piacon.

A forint mellett egyébként a zloty és a korona is gyengül ma az euróval szemben. Amint az alábbi relatív teljesítményt bemutató ábrán láthatjuk: a koronánál már napok óta tart a gyengülés, a zlotynál a megelőző napok nagy menetelése után tegnap indult el az esés, így most a régiós hatások is rányomják a bélyegüket a forint teljesítményére.

A Molnak nem volt más választása, aláírta a megállapodást a horvátokkal

Ahogy arról a Portfolio tegnap beszámolt, a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető bejelentette, hogy olajszállítási és tárolási szerződést kötött a Mollal, miután a két félnek több mint egy éven át tartó tárgyalás után sikerült megállapodnia. A hazai olajcég ma reagált a hírre, és a közleménynek nem éppen pozitív a kicsengése. Arra, hogy a Mol egyfajta kényszerhelyzetben cselekedhetett a Barátság kőolajvezeték körüli bizonytalanság miatt, és emiatt volt kénytelen elfogadni a sokszoros tranzitdíjat, már tegnapi cikkünkben utaltunk azután, hogy kiderült: állítólag az ukránok felől jött a jelzés a Molhoz, hogy leállhat a vezetéken a szállítás.

Tovább a cikkhez

Csak egy kicsit ijesztettek rá a forintra, maradt 370 körül

A forint 370,13 körül jár az euróval szemben csütörtök reggel, ez 0,2 százalékos gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából. Szerdán 372 környékén is járt a jegyzés miután Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette, hogy a magyar kormány addig nem támogat további Oroszország elleni szankciókat, illetve az Ukrajnának szánt segélyt addig, amíg Kijev a háborút finanszírozó szervezetek között tartja az OTP-t. Ezzel ismét élesedhet a konfliktus a magyar kormány és a többi európai ország között, ami a forint szempontjából negatív. A következő napokban a befektetők elsősorban a jövő keddi kamatdöntésre figyelnek, az MNB Monetáris Tanácsa akár már most elkezdheti a 18 százalékos irányadó kamat csökkentését. Ez pedig a forint árfolyamát is érdemben befolyásolhatja. A dollárral szemben most 341,77-nél járunk, míg az angol font 426,34 forintba kerül.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty stagnálással, a cseh korona pedig minimális gyengüléssel kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra minimális gyengüléssel indítja a napot a dollárral szemben, míg az orosz rubel 0,2 százalékos gyengülésben van.

Az euró-dollár árfolyamban sem látszik komoly elmozdulás egyelőre, most 1,0832 körül jár a jegyzés, ami 0,1 százalékos dollárerősödést jelent egyelőre. A japán jen minimális erősödést, az angol font pedig alig érzékelhető gyengülést mutat.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Címlapkép: Getty Images

Cáfolja a Bizottság, hogy a Barátság olajvezeték leállítását javasolták

Álhírnek nevezte az Európai Bizottság azt az állítást, hogy a Mol és az ukrán Ukrtransnafta cégek közötti elszámolási vitában a Barátság kőolajvezeték leállítását javasolta Ursula von der Leyen elnök.

Tovább a cikkhez

Jön a 400 forintos euró?

„Hogy a fenébe ne erősödne egy deviza, ahol ilyen eszméletlen magas a kamat?” – tette fel a költői kérdést az OTP Private Banking által szervezett online szakmai eseményen Al-Hilal István, a Fidelity International kelet-közép-európai vezetője.

Tovább a cikkhez
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
penz-10-ezer-forint