Ugrik a forint, szakad tovább a líra

Portfolio
Sűrű négy nap előtt áll a forint magyar és nemzetközi makroadatok szempontjából, illetve technikai elemzési szempontból is, mert még mindig a négyéves trendvonal letörése határán áll az euróval szemben, de közben egyre erősebb az ellenszél. Az amerikai adósságplafon vita rendezése mellett ugyanis még tovább tolódott felfelé az amerikai kamatpálya-várakozás, így a befektetők június közepére még egy Fed-kamatemelést várnak, és emiatt a dollár rendületlenül erősödött kedd reggelig az eurróval szemben, ez pedig általában nem szokott jót jelenteni a forintnak. Kedd délelőtt aztán elkezdett gyengülni a dollár, ez pedig a forintnak is jót tett: az euróval szemben 370-ig ugrott, a dollárral szemben 345,5-ig, közben viszont a török líra szakad tovább a hétvégi elnökválasztási eredmények hatására.

Stabil az árfolyam kora este

Röviddel 18 óra után 370,3-as szint körül áll az euró/forint kurzus. Korábban a 370-es árfolyam alatt is járt a jegyzés.

Már a 371-et közelíti

Fogyóban a forint ereje, immár a 371-et is átvitte a jegyzés. Egy euró most 371 forint 10 fillérbe kerül, ez már csak 0,1%-os erősödést jelent.

Ugrik a forint, szakad tovább a líra

Fordulat mutatkozik az euró/dollár árfolyamban: a reggeli 1,0680-ról 1,0720-ig visszaemelkedett az árfolyam, azaz gyengült a dollár, és ez a forintot is megugrasztotta. Az euróval szembeni jegyzések 370-ig süllyedtek, a dollárral szembeniek 345,5-ig. Előbbi kéthetes forintcsúcsot jelent. Közben a török líra rendületlenül szakad tovább a dollárral szemben: csak ma 1,5%-os az esés mértéke 20,41-ig.

Egy pillanatra járt 370 alatt

Egy rövid pillanatra átvitte a kritikus szintet a forint, de hamar vissza is tért fölé. Jelenleg 370 forint 10 fillért kell adni egy euróért, ez 0,4%-os erősödést jelent.

Kitartóan erős a forint, szakad tovább a líra

Kitartóan a 371-es szint körül ragadt a forint az euróval szemben a délelőtti kereskedés során, miközben a dollár tovább erősödött, az euróval szemben az imént 1,068 alatt is járt, majd kicsit gyengült. A dollár/forint jegyzések emiatt 346,5-347 körül ragadtak.

Közben az erős dollár és a hétvégi elnökválasztások eredményéből leszűrt piaci következtetések hatására a török líra új mélypontra szakadt: a jegyzések már 20,33 körül járnak, ami 1%-os esést jelent tegnap estéhez képest.

Varga Mihály bejelentette: maradnak az extraprofitadók, így változnak a nyugdíjak jövőre

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden 10 órakor adta át virtuálisan az Országház épületében Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a 2024-es költségvetést. Az eseményen kiderült: marad a Rezsivédelmi Alap és a Honvédelmi Alap, mindkettő 1300 milliárd forint feletti összegben és ehhez továbbra is használja a kormány az extraprofitadókat. A kivezetés csak részlegesen indul meg. A tervek szerint július 7-én nyeri el végső formáját a 2024-es büdzsé.

Varga Mihály bejelentette: maradnak az extraprofitadók, így változnak a nyugdíjak jövőre

Idén az infláció még megmenti a magyar adósságcsökkentést, de mi lesz jövőre?

Idén az erős nominális GDP-növekedés biztosan megment attól, hogy emelkedő pályára álljon az államadósság, azonban ennek elsődleges oka a magas infláció lesz. A 2024-es év már sokkal nagyobb kérdőjeleket tartogat, ha nem sikerül eléggé felpörgetni a gazdasági növekedést és fennmaradnak a költségvetésben most körvonalazódó kockázatok, akkor akár aggódhat is a kormány az adósságráta miatt. Ez pedig a piaci megítélésünk vagy a hitelminősítésünk szempontjából nem lenne kedvező hír.

Idén az infláció még megmenti a magyar adósságcsökkentést, de mi lesz jövőre?

Megdőlt a várakozás a kamatokkal kapcsolatban, erősödik a dollár

A piacok elkezdték árazni az újabb kamatemelést az Egyesült Államokban, ezzel megdőlt a várakozás, hogy a Fed leállt az emelésekkel. A várakozások eltolódásával együtt erősödik a dollár is.

Megdőlt a várakozás a kamatokkal kapcsolatban, erősödik a dollár

Kritikus hét előtt áll a forint, rendületlenül erősödik a dollár

Az amerikai adósságplafon vita hétvégi rendezése után a dollár még tovább erősödött, ma hajnalban már 1,07 alá bukott az euróval szemben, azaz kéthavi csúcson jár. Emögött részben az a friss piaci várakozás áll, hogy a Fed még egy kamatemelést végrehajt az 5,25-5,50%-os célsávba a június 14-i ülésen. Bár az EURUSD kezd túladottá válni (30 közeli RSI), de technikailag adott a tér az 1,05-ös zónába süllyedésig.

A dollár ereje általában nem tesz jót a feltörekvő piaci devizák között a forintnak sem, de most nem ez a helyzet. Azt látjuk ugyanis, hogy az MNB kamatcsökkentési sorozatának múlt heti megkezdése mellett sem gyengült a forint, sőt a 371 körüli szinten stabilizálódott, hiszen a 17%-os egynapos betéti ráta még mindig kiugróan magas régiós szinten is, és a mostani várakozások szerint leghamarabb szeptemberben ér össze a 13%-os alapkamattal, aztán majd az év vége-eleje körül süllyedhet az egyszámjegyű tartományba. Mindez továbbra is támogatást ad a forintnak, éppen ezért nem hat rá most a rendületlenül erősödő dollár által jelentett ellenszél.

A fenti kettősség (erősödő dollár, de támaszt nyújtó magas magyar kamatszint) mellett kifejezetten érdekes, hogy ez a helyzet merrefelé dől el, mert amint látjuk: az emelkedő piros négyéves trendvonal 371 körül húzódik, és ez tarthatja most vissza a forintot a további erősödéstől (illetve a 370-es vízszintes támasz, amelyről májusban egyszer már visszapattant az EURHUF). Amennyiben letöri a forint a trendvonalat, akkor további tér nyílik meg előtte és a berajzolt 365-ös, illetve akár a 352-es zónáig is erősödhet, amint arra már egy közelmúltbeli technikai elemzésünkben felhívtuk a figyelmet.

A forint erős szinten stabilizálódása, és a dollár ereje együtt oda vezetett, hogy a dollár/forint jegyzések a 347 körüli szintig emelkedtek, így a berajzolt csökkenő trendcsatorna felső szélét is tesztelte már az árfolyam 351 körül.

A dollár ereje és a török választások eredménye együtt még nagyobb nyomást helyez a török lírára, amely a dollárral szemben már 20,3 körül jár, ami természetesen új történelmi mélypontot jelent és látszik egy begyorsulás a líra esésében az utóbbi hetekben.

A fent említett sűrű hét a makronaptár alapján az alábbi táblázatban is jól látszik:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Toronymagasan vezet a magyar infláció - Miért ilyen súlyos a helyzet?

Egyetlen európai országban sem olyan magas az infláció, mint Magyarországon, aminek számos oka van. Ilyen az is, hogy amíg számos ország a háború után vezetett be árleszorító intézkedéseket, addig nálunk a rezsitámogatás már 2013-tól élt. És éppen akkor kellett részlegesen elengedni - miután fenntarthatatlanná vált -, amikor mások ilyen eszközöket vezettek be. Az árstopok (élelmiszer, üzemanyag) illúziója pedig végül nem hozta el az infláció csökkenését. (1. rész)

Toronymagasan vezet a magyar infláció - Miért ilyen súlyos a helyzet?

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF