Előfizetői tartalom

Idén az infláció még megmenti a magyar adósságcsökkentést, de mi lesz jövőre?

Beke Károly
Idén az erős nominális GDP-növekedés biztosan megment attól, hogy emelkedő pályára álljon az államadósság, azonban ennek elsődleges oka a magas infláció lesz. A 2024-es év már sokkal nagyobb kérdőjeleket tartogat, ha nem sikerül eléggé felpörgetni a gazdasági növekedést és fennmaradnak a költségvetésben most körvonalazódó kockázatok, akkor akár aggódhat is a kormány az adósságráta miatt. Ez pedig a piaci megítélésünk vagy a hitelminősítésünk szempontjából nem lenne kedvező hír.

A kormány még hisz a meredek adósságcsökkenésben

A következő években is folytatódhat a GDP-arányos államadósság erőteljes csökkenése – vetíti előre a kormány által április végén az Európai Bizottságnak benyújtott konvergencia program. A 2022-es 73,3 százalékról 2027-re 56,3 százalékra eshet az adósságráta, vagyis teljesíthetnénk az euró bevezetéséhez szükséges 60 százalékos küszöbértéket is.

Persze az nagy kérdés, hogy ezek a célok mennyire reálisak, legutóbb az Európai Bizottság előrejelzése volt szkeptikus. A brüsszeli testület szerint az idén a GDP 70,7 százalékára csökken majd az államadósság, majd 2024-ben ismét emelkedik.

Az utóbbi bő tíz évben az államadósság összességében lassú csökkenést mutatott, ám a koronavírus-járvány miatti egyszeri jelentős megugrás eltüntette ennek jelentős részét, így továbbra is igaz, hogy az adósságráta, 

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái