Előfizetői tartalom

Kimutatta a piac a foga fehérjét, legfélelmetesebb démonával kell szembenéznie Erdogannak

Beke Károly
Eleinte talán meglepően nyugodtan fogadta a piac a török elnökválasztás eredményét, hiszen alig mozdult a líra árfolyama Recep Tayyip Erdogan újraválasztásának hírére. A héten aztán a befektetők „kimutatták a foguk fehérjét”, ami rögtön a líra 12 százalékos összeomlásában mutatkozott meg. És egyáltalán nem biztos, hogy itt a folyamat vége, az a kérdés, hogy elindul-e egy hagyományosabb úton a török gazdaságpolitika, rövidtávon emeli-e a kamatot a jegybank, ami elengedhetetlen lenne a líra zuhanásának megállításához.

Zuhanórepülésbe kapcsolt a líra Sok nemzetközi elemző már a török elnökválasztás előtt arra figyelmeztetett, hogy a líra komoly esésére kell felkészülni. A Bank of America még március végén azt jósolta, hogy Erdogan győzelme esetén rövid idő alatt 15-25 százalékos zuhanás jöhet a líra árfolyamában, ennek a sávnak az alsó szélét most majdnem egy hét alatt teljesítette...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái