Fontos szinttől távolodik a forint

Portfolio
Kedd délután már a 396-os szinten is járt a forint az euróval szemben, estére azonban érdemben vissza tudott erősödni a magyar deviza.

Egyre távolabb a 395-től

Az esti órákban az euróval szemben már a 394,7-es szinten áll a jegyzés, az USD/HUF kurzusa pedig a 363,3-as szinten áll.

kis mozgás

Délután 395 környékén ingadozik az euró/forint kurzus. A mai nap csendes kereskedést láthatunk.

396-nál is járt

A forint 396-os szinten is járt az euróval szemben, majd később 395,4-ig korrigált.

Nincs erősödés

Fél 11 után is 395 felett mozog az euró/forint kurzus. Napon belül 0,15%-ot esett a forint, 395,5-ös jegyzés jellemző.

Tovább gyengül a jen

A japán jegybank mai kamatemelése után a jen tovább gyengült. A kamatemelést már beárazta a piac, inkább az hatott a devizapiaci kereskedőkre, hogy a jegybank üzenete szerint a támogató monetáris feltételek fennmaradnak. A jen továbbra is 150 felett jár a dollárral szemben.

395 felett

Délelőtt esett a forint az euróval szemben. Negyed 11 után már gyengébb árfolyamot, 395,3-as szintet látunk, mint amit a reggeli órákban.

Fordulat a magyar piacon: durván kiárazták a befektetők az MNB nagy kamatvágásait

Néhány nap alatt komoly változás történt a határidős magyarországi kamatpiacon, miután - ahogy a Portfolio megírta - befektetői háttérbeszélgetésen magyarázta el a várható kamatpályát a Magyar Nemzeti Bank. Ennek hatására durván kiárazták a befektetők a távolabbi futamidőkre várt jelentős kamatvágásokat, és ez átmenetileg a forintot is erősítette is a múlt héten.

Fordulat a magyar piacon: durván kiárazták a befektetők az MNB nagy kamatvágásait

Történelmi döntés: véget ért a negatív kamatok kora a világon

A japán központi bank 2007 óta először emelte a kamatlábakat kedden, és ezzel véget vetett a negatív kamatok korának is. A Bank of Japan volt az egyetlen jegybank, amely még ragaszkodott a negatív kamatokhoz. A döntést azzal indokolták, hogy az idei évben erőteljes bérnövekedés jelei mutatkoznak. A jegybank a döntés ellenére azt is jelezte, hogy a támogató monetáris politika korszaka még nem ért véget ezzel.

Történelmi döntés: véget ért a negatív kamatok kora a világon

Kisebb erősödés

Reggel kissé erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, 395-ről 394,5-ig kapaszkodott a hazai deviza az euróval szemben.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Légüres térben a forint

Az elmúlt két hétben egyre több új információt tudhattunk meg arról, hogy kezdte az évet a hazai és a világgazdaság. A mostani hét viszont e szempontból kifejezetten csendes, egyetlen nagy durranásra, a Fed csütörtöki kamatdöntésére figyel a piac. Így addig a forint meglehetősen légüres térben mozog, várhatóan nem sok új információ lökdösi majd az árfolyamot. A légüres tér a pillanatnyi árfolyamszint szempontól is érvényes megállapítás: hogy a 400-as lélektani határ viszonylag messze van, a néhány hete még technikai szintnek számító 394,5-ös kurzust már oda-vissza kitaposta a forint, az erősödés irányában pedig egyáltalán nem látszik új támasz az EURHUF-ban.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lehetne mozgás ma a forintpiacon, sőt. Egyrészt - ahogy láthatjuk szinte minden nap - ez a piac nagyon likvid ahhoz, hogy gyorsan mozogjon az árfolyam akár jó pár egységet is. Másrészt a forintra hatás gyakorolhat, hogy a befektetők nap mint nap próbálják beárazni a jegybank jövőbeli kamatpályáját. Az év végére várt hozamok például sokat emelkedtek tegnap, és a hosszabb lejáratú kötvényhozamok mozgásából is felfelé tolódó kamatpálya rajzolódik ki.

Az euró-dollár hullámvasúton ma reggel kitartani látszik a néhány napja indult dollárerősödés.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF