Fordulat a magyar piacon: durván kiárazták a befektetők az MNB nagy kamatvágásait
Deviza

Fordulat a magyar piacon: durván kiárazták a befektetők az MNB nagy kamatvágásait

Néhány nap alatt komoly változás történt a határidős magyarországi kamatpiacon, miután - ahogy a Portfolio megírta - befektetői háttérbeszélgetésen magyarázta el a várható kamatpályát a Magyar Nemzeti Bank. Ennek hatására durván kiárazták a befektetők a távolabbi futamidőkre várt jelentős kamatvágásokat, és ez átmenetileg a forintot is erősítette is a múlt héten.

Amint múlt csütörtökön saját értesüléseink alapján megírtuk: szerdán befektetői háttérbeszélgetést tartott az MNB, amelyen több korábbi üzenetre ráerősítve egyértelműbb kamatpályát vázolt fel a jegybank, hozzájárulva a forint árfolyamának korrekciójához. Az euró jegyzései 400 közeléből előbb 395-ig, majd csütörtökön és pénteken 393-394 körülig süllyedtek.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Amint megírtuk, információink szerint a háttérbeszélgetésen a jegybank két főbb üzenetet fogalmazott meg a piaci szereplők felé:

  • A korábbiaknál egyértelműbben ki lehetett venni azt az üzenetet, hogy a márciusi kamatvágás után a jegybank úgy fékezheti a kamatcsökkentési tempót, hogy júniusra a 6-7 százalékos sávba érjen be az alapkamat a mostani 9 százalékról. Ebből könnyen kiszámolható, hogy a havi 100 bázispontos tempó fenntartásával túlfutna ezen a megcélzott sávon nyárra a jegybank, így a háttérbeszélgetésen elhangzottakat inkább úgy értelmezték az elemzők, hogy a márciusi 75-100 bázispont után 50-es ütemre váltva 6,5-6,75 százalékos szintre érkezhet az alapkamat júniusra.
  • A másik fontos ráerősítő üzenet az volt, hogy a jegybank szerint a piac által az év végére árazott 5-5,5 százalék körüli alapkamatszint nem reális, a jegybank inkább 6 százalék körüli alapkamatban gondolkodik az év végére. Ez pedig azt jelenti, hogy az év második felében akkor sem lesz tér sok kamatvágásra, ha júniusig csak 6,75-6,5 százalékig süllyed a ráta.

Az utóbbi üzenet markáns piaci változásokat váltott ki: amint az alábbi ábra alsó felében láthatjuk: a 6, illetve 9 hónap múlva induló 3 hónapos határidős kamatláb-megállapodások március 12-től tegnapig rendre mintegy 70, illetve 80 bázisponttal ugrottak, és így 6,3-6,4% körülig emelkedtek.

A piac tehát néhány nap alatt jelentős mértékű további kamatvágásokat árazott ki, és ez múlt szerdán és csütörtökön hozzájárulhatott a forint hullámszerű erősödéséhez. A hosszabb távú kamatvágások kiárazása tegnap is folytatódott, de a forint közben újra gyengült 395 körülig, aminek a magyarázata egyelőre nem világos.

Jelenleg a határidős kamatláb-megállapodások (FRA-k) az alábbi táblázat felső sorában láthatók. Eszerint a jelenlegi 9%-os alapkamat mellett az 1 hónap múlvai 3 hónapos FRA 7,55% körül áll, a 3 hónap múlva induló 3 hónapos FRA 6,8% körül, a 6 hónap múlva induló 3 hónapos 6,3% körül, a 9 hónap múlvai 3 hónapos FRA pedig 6,2% közelében áll. A táblázat is jól mutatja, hogy az utóbbi egy hétben markánsan emelkedett főként a 6 és 9 hónap múlva induló 3 hónapos árazás.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
készpénz