Előfizetői tartalom

Súlyos csapás éri Magyarországot egy távoli ország miatt

Legalább nettó 250 milliárdnyi forintalapú állampapírtól szabadulnak majd meg szeptember végéig egyes külföldi befektetők amiatt, mert két rendkívül fontos feltörekvő kötvénypiaci indexben Kolumbia súlya jelentősen nő - következtethető ki a JP Morgan napokban közzétett döntéséből. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg is másfél éves mélypont körül lévő állományhoz képest további, akár 5%-kal mérsékelhetik majd egyes külföldi alapkezelők a magyar papírokban meglévő kitettségüket. Ez érzékenyen érintheti az egész évre megfogalmazott államadósság finanszírozási stratégiát is. Mindezek tükrében nem véletlen, hogy a napokban Orbán Viktor kormányfő is megerősítette: az eddigieknél is hangsúlyosabban kell majd a magyarországi (lakossági) befektetők felé fordulni a finanszírozás terén.

Fontos döntés A JP Morgan szerdán közzétett, általános piaci meglepetést okozó, döntése szerint május 30-tól szeptember 30-ig Kolumbia súlyát rendre 3,2%-ról 8,05%-ra, illetve 1,8%-ról 5,6%-ra emeli a saját GBI-EM Global Diversified, illetve GBI-EM Global indexeiben a befektetési bank. Ez azt jelenti, hogy azok a befektetők (pl. passzív alapkezelők), amelyek ezt a két igen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés