szerző

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete

2019. június 7. 11:10  english version   
nyomtatás
 
Romló költséghatékonyság és csökkenő céltartalék-visszaírások mellett az egy évvel korábbinál alacsonyabb, 125 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el az első negyedévben a hitelintézeti szektor. A tőkearányos megtérülés 10% alá esett, közelítve fenntartható (alacsonyabb) szintjéhez.


Közzétette ma a magyar hitelintézeti szektor első negyedéves teljesítményéről szóló statisztikáit a Magyar Nemzeti Bank. Ezek azok a prudenciális adatok, amelyekben a külföldi leánybankokat is a szektor részeként veszi számba a jegybank. Az adatok szerint az első negyedévben 125 milliárd forintos adózás utáni eredményt értek el a hitelintézeteink, ami 9%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


Három év után először ismét 10% alatti (évesített) tőkearányos megtérüléssel indította az évet a magyar bankszektor, a RoE ezúttal 9,9% lett. Korábban többször felhívták a szakértők a figyelmet arra, hogy a 10-15%-os tőkearányos megtérülés nem fenntartható, így az adatok azt támasztják alá, hogy közelít a fenntartható szinthez a szektor megtérülése.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


Hogy miért romlott az egy évvel korábbihoz képest a bankszektor jövedelmezősége, azt az alábbi ábra mutatja milliárd forintban kifejezve. A legnagyobb rontó tényező a működési költségek 41 milliárd forintos emelkedése volt, másodsorban az értékvesztés és céltartalék soron látunk romlást, vagyis egyre kisebb az értékvesztés-visszaírás és egyre nagyobb az értékvesztés-képzés szerepe, előre látott módon.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


A költséghatékonyság sajnos továbbra sem javul a bankszektorban, a költség/bevétel mutató az egy évvel korábbi 70%-ról 73%-ra romlott. Ebben ugyanakkor részben az IFRS-átállás is szerepet játszott. A magas állami terhek ezzel is összefüggő beszámítása azonban csak részben magyarázza a rossz költséghatékonyságot, ezektől megtisztítva is Európa egyik legkevésbé hatékonyan működő, magas költségszinttel bíró bankrendszere a magyar.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


Az immár 10% alatti tőkearányos megtérülést úgy érdemes vizsgálni, hogy az értékvesztés-képzés még mindig kisebb volt az értékvesztés-visszaírásoknál (a jövőben ennek a fordítottja várható). Bár egyelőre a nem teljesítő hitelek állománya tovább csökkent, ez lassan megállhat. A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) az egy évvel korábbi 7,0%-ról és a 2018 végi 5,4%-ról 5,2%-ra csökkent. A bankok öt hatodánál (30 bank) az NPL ráta nem haladja meg a 10%-ot.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


A bevételek ugyanakkor nem alakulnak olyan rosszul: a kamateredmény 6%-kal, a díj- és jutalékeredmény 20%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A kisebb jelentőségű és volatilisabb kereskedési eredmény 37%-kal nőtt, az árfolyameredmény 42%-kal visszaesett.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


A működési költségek 12%-kal nőttek a hitelintézeti szektorban az első negyedévben, ami valószínűleg elsősorban az üzleti aktivitás növekedésének, a bérnyomásnak és a digitalizációs költéseknek az eredménye.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


A bankszektor hitelállománya (részben a belföldi növekedésnek, részben a külföldi akvizícióknak is köszönhetően) 14,9%-kal növekedett egy év alatt, a betétállomány 10,8%-kal nőtt, a mérlegfőösszeg március végén 11,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Szép lassan utoléri a magyar bankszektort a végzete


Az MNB közlése alapján a veszteséges hitelintézetek száma az egy évvel korábbi 8-ról 9-re nőtt, ezen belül 7, illetve 8 volt a kis intézmények száma. Az 1% fölötti évesített eszközarányos megtérülést (ROA-t) elérő bankok száma 14 maradt: míg azonban egy éve még 5 nagy méretű és 6 kis méretű intézmény, a tárgyidőszak végén 3 nagy és 8 kis méretű, továbbá változatlanul 3 közepes méretű intézményre volt ez jellemző.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium