Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső

2018. augusztus 10. 13:12    
nyomtatás
 
Nincs jó hírünk azoknak a nyugdíjra készülő magyaroknak, akik önkéntes és/vagy magánnyugdíjpénztárakban gyűjtenek nyugdíjas éveikre: július végével bezárólag idén csak egyetlen önkéntes pénztári portfólió tudott 4% feletti hozamot felmutatni, 1% felett ezzel együtt is csak három. A magánnyugdíjpénztáraknál még rosszabb a helyzet: csak egy olyan portfólió van, ami nem vesztett a befektetéseken, a többinél viszont nem ritka a 2% feletti mínusz sem.


Az elmúlt években ahhoz szokhattak hozzá a nyugdíjra gyűjtők, hogy az önkéntes és magán-nyugdíjpénztári portfóliókkal sok esetben 10% feletti éves hozamot is el tudtak érni befektetéseiken, ennek a jó szériának viszont idén vége szakadhat: a július végi adatok alapján a vizsgált önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak zömében negatív hozamot produkáltak eddig az évben.

Ha a kötvény- és részvénypiaci trendek még kedveznek is a hátrány ledolgozásának a következő pár hónapban, szinte biztosra vehető, hogy az idei évre el kell búcsúzniuk a kétszámjegyű hozamoktól a nyugdíjra gyűjtőknek.


Egyetlen 4% feletti hozam az önkéntes pénztáraknál


Tavaly a vizsgált önkéntes pénztáraknál még öt olyan portfólió is volt, amely 10% feletti hozamot tudott felmutatni a tagoknak, ehhez képest idén júliusig csak egy olyan portfólió volt, ami 4% felett teljesített:
  • Az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója teljesített a legjobban eddig idén, az MNB oldalán elérhető árfolyamadatok szerint 4,09%-os hozamot ért el befektetésein. Tavaly is ez volt a legjobban teljesítő portfolió a listán 15,45%-os hozamával.
  • 1-2% közötti teljesítményt csak két portfólió tudott felmutatnia: az egyik az Aegon klímaváltozás 1,3%-kal, a másik a Pannónia növekedési portfóliója 1,2%-kal.
  • A pozitív hozamoknál sokkal gyakoribbak voltak idén eddig a negatív teljesítmények, az Erste kiszámítható portfóliója például 2,5%-os bukóban volt július végén, de 2% feletti mínusz jellemezte az Aranykor harmónia, a Honvéd kiszámítható és az MKB kiegyensúlyozott portfólióit is.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső


A magán-nyugdíjpénztári portfóliók is hasonlóan megsínylették az idei évi piaci történéseket:
  • Csak a Szövetség növekedési portfóliója végzett nulla körüli hozammal, mindegyik másik veszített a befektetéseken.
  • A legtöbbet a Budapest kiegyensúlyozott portfóliója vesztett 2,13%-kal, de alig lemaradva követi a sorban az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 2,12%-os mínusszal.
  • A magánpénztári portfóliók közül érdekes módon a kiegyensúlyozott, tehát kötvényeket és részvényeket nagyjából egyenlő részben tartó portfóliók voltak a legrosszabbul teljesítők, míg az önkéntes kasszáknál inkább a kötvénytúlsúlyos portfóliók szenvedtek el nagyobb veszteségeket.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső


De mitől lettek most negatívak a hozamok?


Az idei év eddig részvény- és kötvénypiaci szempontból sem kedvezett a hozamszerzésnek. A részvénypiacon már év elején elindult egy jelentősebb volatilis időszak, ami máig kitart, elsősorban a geopolitikai feszültségek miatt, ráadásul szinte már mindenki azt várja, mikor jön el a részvénypiaci szárnyalás vége. Mindemellett a kötvénypiacon is megindult a hozamemelkedés, ami rövid távon a portfólióban lévő kötvények árfolyamára van negatív hatással.

Ezek után nem csoda, hogy idén az önkéntes és magánkasszák számára is nehezebb a hozamszerzés, az MNB legfrissebb, első negyedévre vonatkozó statisztikái szerint az önkéntes pénztáraknál a portfólió döntő részét az elsősorban magyar állampapírokat tartalmazó kötvények teszik ki, míg a részvények mintegy 5,5%-ot képviselnek.

Mint ahogy azt a hozamadatoknál láthattuk, az önkéntes portfóliók közül főként a kötvénytúlsúlyos portfóliók szenvedtek el nagyobb eséseket, amit könnyen magyarázhat a kötvénypiacon az elmúlt hónapokban megfigyelhető hozamemelkedés.

Miközben a piaci folyamatok okozta hozamcsökkenés a nyugdíjvagyont valószínűleg csökkentette, az újonnan beáramló vagyonnal együtt nőni tudott a pénztárakban kezelt vagyon.


Az ÖPOSZ legfrissebb közleménye szerint ugyanis az idei első félévben
  • 4,6 százalékkal 1304 milliárd forintra növelték az összvagyonukat az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, az egy főre jutó átlagvagyon pedig 5 százalékkal 1,2 millió forint fölé nőtt.
  • Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal nőttek, a munkáltatói befizetések pedig - a korábbi évek negatív trendjével szemben - ismét emelkedtek, mégpedig 12,2 százalékkal.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső


Ami a portfóliók összetételét illeti, az önkéntes és a magánkasszáknál is a kötvények vannak túlsúlyban a portfólióban, de az önkéntes pénztárakkal ellentétben utóbbi esetében sokkal nagyobb arányt képviselnek a részvények. A magasabb kockázatvállalás mindeddig kifizetődő volt a magánnyugdíjpénztáraknak, az átlagos hozamuk ugyanis meghaladta az önkéntes pénztárakét. A mostani hektikus piacok mellett viszont látványosan "vért izzadnak" a hozamszerzésért.

Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzesőCímlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium