Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet

2018. szeptember 16. 13:14    
nyomtatás
 
Az MNB legfrissebb adatai szerint tavaly az önkéntes pénztári szektor által kezelt vagyon 84%-a koncentrálódott a tíz legnagyobb szereplőnél. Ahhoz képest, hogy a legnagyobb önkéntes kasszának számító OTP közel akkora vagyont kezel, mint a négy megmaradt magánnyugdíjpénztár összesen, a magánkasszák legnagyobb portfóliói kenterbe verték hozamok terén az önkéntes kasszákat.

A magyar nyugdíjpénzekről és a nyugdíjmegtakarításokról is szó lesz a Portfolio október 16-ai Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla!Az MNB nemrég közzétett Aranykönyve szerint tavaly év végén az önkéntes nyugdíjpénztárak összesen közel 1400 milliárd forintnyi vagyont kezeltek, ebből a 10 legnagyobb pénztár 1168 milliárdot, tehát a teljes piaci vagyon 84%-a koncentrálódik a legnagyobb 10 szereplőnél.

A legnagyobbak között az OTP önkéntes nyugdíjpénztára kezelte a legnagyobb vagyont közel 250 milliárd forinttal, ezt követte az Allianz 190 milliárddal, majd az Aegon 178 milliárddal. A legnagyobb tíz szereplő nevében és sorrendjében nem történt változás 2016 óta, egy év alatt a Vasutason kívül mindegyik pénztár növelni tudta a vagyonát. A legnagyobb szereplők piaci dominanciáját mutatja az is, hogy például az OTP a mostani, közel 250 milliárdos vagyonnal közel annyi pénzt kezel, mint a négy megmaradt magánnyugdíjpénztár összesen.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


Még a kezelt vagyonnál is nagyobb piaci koncentráltságot mutat a tíz legtöbb pénztári taggal rendelkező kassza listája, a szektorszinten összesen 1,14 millió tagból 985 ezer fő van a lenti tíz pénztárnál, így összességében a piaci koncentráció megmaradt 87%-nál. Nem meglepő módon az így felálló lista fedi a legnagyobb vagyont kezelők listáját, tehát elmondható, hogy a nagyobb taglétszám együtt jár a nagyobb kezelt vagyonnal és fordítva.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


Megnéztük azt is, hogy mely pénztári portfóliók kezelték a legnagyobb ügyfélpénzt tavaly év végén. Az ez alapján felállított lista élén ismét az OTP szerepel, annak kiegyensúlyozott portfoliójában 184 milliárd forintnyi tagi vagyont kezelnek. Ezt követi az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója 159 milliárddal, majd a harmadik helyre az MKB kiegyensúlyozott portfóliója fért fel 115 milliárddal.

A legnagyobb vagyont kezelő portfóliók listáján az OTP és az Aranykor rendelkezik egyedül két-két portfólióval, emellett az is látszik, hogy többségben vannak a kiegyensúlyozott portfóliók, amelyek nagyjából egyenlő arányban tartanak részvény és kötvény típusú befektetéseket. További érdekesség, hogy a legmagasabb hozamot a listán az OTP Növekedési portfóliója érte el közel 12%-kal, ezt követi az OTP Kiegyensúlyozott portfóliója 8,65%-kal, majd a Honvéd Kiegyensúlyozott portfóliója 8,62%-kal.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


Az első féléves adatok alapján idén már nehezebben indult a pénztárak szekere hozamszerzés szempontjából, erről bővebben itt írtunk:

2018.08.10 13:12 Arculcsapás a nyugdíjra gyűjtőknek: idén nem lesz pénzeső

A piacon lévő négy magánnyugdíjpénztár összesen 255 milliárd forintnyi vagyont kezelt 2017-ben, ez enyhe növekedést mutat a 2016-os 235,5 milliárdról. Ennek a növekedésnek a legnagyobb részét a legnagyobb magánkasszának számító Horizont könyvelhette el, amely tavaly év végén több mint 160 milliárd forintnyi vagyonnal bírt, ezt követte a Szövetség, a Budapest és az MKB, 38,36 és 20 milliárddal. A magánkasszáknál látható kisebb vagyonnövekmény szinte biztosan a befektetési tevékenység eredménye, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a pénztári tagok száma jó ideje csökkenő tendenciát mutat.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


A magánkasszák összesen közel 57 ezer tagot számláltak 2017-ben, ami összefügg az előbb említett csökkenő trenddel, miután 2016-ban ugyanez a szám még megközelítette az 58 ezer tagot. Nem meglepő módon a Horizontnál van közülük is a legtöbb, összesen 36,5 ezer tag, a szektorszinten "eltűnő" mintegy ezer tag a számok alapján elsősorban a Horizontnál és a Szövetségnél hiányozhat.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


A magánkasszák legnagyobb portfóliói között már több növekedési portfóliót találni, tehát olyanokat, ahol a részvénybefektetések vannak túlsúlyban. A legnagyobb portfólió a Horizont Növekedési portfóliója több mint 100 milliárdos vagyonnal, ezt követi a szolgáltató kiegyensúlyozott portfóliója 48 milliárddal. Harmadik helyre a Szövetség Növekedési portfóliója fért fel több mint 27 milliárddal.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


A részvénydominancia úgy tűnik, kifizetődő volt a magánpénztári portfóliók többségénél, a fenti listában szereplő portfóliók közül a legmagasabb hozamot a Horizont Növekedési portfólió hozta a tagoknak 11,6%-kal. A második helyen a Budapest Növekedési portfóliója végzett 11,2%-kal, ezt követte a Szövetség Növekedési portfóliója 10,7%-kal.

Egyre több a magyar nyugdíjpénz - A magánkasszák hozták a legtöbbet


Címlapkép: MTI/Bizományosi/Jászai Csaba

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Önkéntes nyugdíjpénztárak adatai

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium