Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők

2019. június 5. 15:03    
nyomtatás
 
A magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a közép-kelet-európai régióban, mégis sokkal kevesebb itt a magántőke és tranzakciós lehetőség, mint például Romániában vagy Csehországban. A Portfolio és a HVCA közös befektetési konferenciáján elhangzott, hogy még mindig nagyon kevés tőke áll rendelkezésre az induló vállalkozások számára, sokkal több angyalbefektetőre és inkubátorházra lenne szükség.


Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója magyar innovatív ökoszisztémákról és azok fontosságáról beszélt előadásában:
  • Előadásában kitért arra, hogy a magyar kockázatitőke-piac az egyik legfejlettebb a kelet-közép-európai régióban. Csakhogy Csehországhoz és Romániához képest a magyar piacon kevesebb magántőke-befektetési és felvásárlási lehetőség van és sajnos a globális befektetők is többnyire hiányoznak a piacunkról.
  • Kitért arra is, hogy az induló vállalkozások számára rendelkezésre álló tőke még mindig nagyon kevés, szükség lenne több angyalbefektetőre és inkubátorházra. A Hiventures igyekszik ezt a piaci rést betölteni a források terén azzal, hogy támogatják a megvető tőke előtt álló és növekedési fázisban lévő cégeket.
  • Beszélt arról is, hogy igyekeznek szorosan együttműködni a társbefektetőkkel, emellett a vállalkozások minden életciklusában megfelelő forrást biztosítani. A Hiventuresnél jelenleg a magvető tőke előtti, a magvető és a növekedési fázisban lévő cégek számára biztosítanak forrást. Sok befektetést hajtanak végre orvosi technológiával foglalkozó cégekbe és médiacégekbe is.

Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők


Az előadást követő panelbeszélgetés az EU-s és állami pénzek szerepét járta körbe a kockázatitőke-piacon:
  • Tanja Emmerling, a High-Tech Gründerfonds berlini irodájának vezetője arról beszélt, hogy volt idő, amikor még senki sem akart kockázatitőkét igénybe venni, illetve hiányoztak is ezek a cégek a piacról, így fontos szerepe volt az államnak a finanszírozásban.
  • Michael Laycock, a British Business Bank szenior befektetési menedzsere kitért arra, hogy a brit kormány már jó ideje részt vesz a kockázatitőke-piacon különféle programokkal, de a befektetési bank még csak pár éve működik. Programjaikkal igyekeznek a korai fázisban lévő cégek számára tőkét biztosítani, ugyanakkor van már lehetőségük növekedési fázisban lévő cégeknek is segíteni a forrásgyűjtésben.
  • Katona Zsolt, a Solus Capital vezérigazgatója arról beszélt, hogy hibrid alapokkal dolgoznak, tehát van benne magántőke és EU-s pénz is. Most az a helyzet állt elő a magyar piacon, hogy rengeteg kihelyezhető tőke áll rendelkezésre, így az alapkezelők igyekeznek felkutatni a befektetésre alkalmas cégeket.

Rengeteg pénz vár a magyar cégekre - Prédákra vadásznak a befektetők


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium