szerző

10 brutális elitkommandó, akik egy pillanat alatt képesek bárkit eltenni láb alól

2019. február 9. 05:30    
nyomtatás
 
Éveken át tartó, brutális kiképzésen kell részt venniük azoknak a katonáknak vagy rendőröknek, akik országuk különleges műveleti egységeibe akarnak tartozni, ők lesznek ugyanis azok, akiket kormányuk elsőnek hív majd, ha túszok életét kell megmenteni vagy egy ellenséges nemzet vezetőit kell likvidálni, netán tömegpusztító fegyvereket kell megsemmisíteni. Bemutatunk tizet a világ legkeményebb különleges katonai, rendőri elit alakulatai közül.


A lista összetétele szinte teljesen esetleges, mivel ezek az alakulatok sosem harcoltak egymás ellen, így fontos hangsúlyozni, hogy számos másik különleges egység is felfért volna egyéb objektív-szubjektív szempontok alapján, még akár a TEK vagy a Honvédség különleges rendeltetésű ezrede is.


1-3

 1 2 3 következő oldal  >


Zöldsapkások
Az általában csak Zöldsapkásokként emlegetett különleges alakulat hivatalos neve az Egyesült Államok Hadseregének Különleges Egysége (United States Army Special Forces), 1952-es megalakulásuk óta szinte az összes konfliktusban harcoltak, amiből az anyaországuk kivette a részét. A Zöldsapkások egy négy fázisból álló kiképzéssel kezdik karrierjük végéig tartó folyamatos tréningjüket, a "Q-kurzus" alatt megtanulnak többek közt ejtőernyőzni, mesterlövészkedni, búvárkodni és harcjárműveket vezetni is. Zöldsapkások jelenleg állomásoznak többek közt Jordániában és Szíriában is; az utóbbi térségben az Iszlám Állam elleni harcokban vettek részt és segítettek az úgynevezett mérsékelt szíriai lázadók kiképzésében is.

GU Szpecnaz
A GU (korábban GRU) Oroszország katonai hírszerzési hivatala, 1949 óta rendelkeznek saját különleges katonai alakulattal, az egyszerűen GU / GRU Szpecnazként emlegetett SzpN GU GS VSz RF-fel. Hivatalosan nyolc dandárból és egy ezredből áll, saját ejtőernyős és búvár alakulatuk is van. A GU Szpecnaz elsődleges feladata, hogy a frontvonal mögé, ellenséges területre jutva fontos logisztikai eszközöket szabotáljanak, vezetőket öljenek meg, célzott támadással bénítsák az ellenség harci képességeit. A GRU kommandósai részt vettek többek közt Hafizullah Amin, Afganisztán elnökének megöléséért indított hadműveletben is, ami kirobbantotta a szovjet-afgán háborút, később pedig a csecsen háborúkban és a szír polgárháborúban is harcoltak.

KSK
A KSK (Kommando Spezialkräfte - Különleges Egységparancsnokság) a német hadsereg, a Bundeswehr különleges alakulata, 1996-ban alakult, korábban a rendőrség különleges alakulata, a GSG 9 látta el a feladatait. Körülbelül 1000 főből áll a szervezet, főleg terror-elhárítási hadműveletekben vesznek részt a Balkánon és Afganisztánban. Mielőtt valaki KSK-taggá válik, egy 18 hónapos felderítő kiképzésen kell részt vennie, majd egy három hónapos állóképesség-próbát kell tennie, melyet a jelentkezők alig 10%-a teljesít. Ha valaki átmegy a rostán, újabb 2-3 éves kiképzés veszi kezdetét, többek közt Belize-ben, Texasban és Norvégiában is gyakorlatoznak. Az alakulat működése óta mindössze egy katonát vesztett, Afganisztánban, 2013-ban.


Ez a cikk folytatódik:

1. 1-3
2. 4-6
3. 7-10
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium