Előfizetői tartalom

Sötét jövő? - melyik 5 tényező jelenti ma a legnagyobb kockázatot a világgazdasági növekedésre?

Portfolio
Manapság gyakran hallunk a világgazdasági recessziót követő gyors gazdasági fellendülésről, bizonyos intézmények optimista növekedési prognózisairól, illetve azok pozitív felülvizsgálatairól. Arról azonban csak keveset, illetve nem összefoglaló és áttekinthető módon, hogy melyek is azok a legfőbb tényezők, melyek közül akár egy is igen jelentős negatív hatással járhat a világgazdasági növekedésre és a dollár árfolyamára. Fred Bergstein, a washingtoni Nemzetközi Közgazdaságtani Intézet (NKI) igazgatójától három hete terjedelmes cikk jelent meg az Economist hasábjain, melyben az öt legfontosabb kockázatot, illetve annak hatásmechanizmusát részletesen taglalja. Alábbi cikkünkben ennek főbb mondanivalóját, illetve a szerző megoldási javaslatait közöljük sűrített formában. Lássuk tehát, hogy melyek is azok a területek, melyek már önmagukban is könnyedén akár újabb recesszióba sodorhatják a világot, és a dollár jelentős (további) gyengülését okozhatják?

Az öt tényező.... Az öt tényező közül három az Egyesült Államokból ered, illetve azzal hozható összefüggésbe. A leginkább súlyos veszélyforrások az igen dinamikus hiánynövekedést mutató amerikai folyó fizetési mérleg, illetve az elszabaduló költségvetési deficit. Ezen kívül Bergstein szerint szerteágazó negatív hatásai lehetnek az USA-ból "kiinduló"" protekcionista...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái