Előfizetői tartalom

Módosul a fizetési mérleg-statisztika módszertana - mi a változás lényege?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank ma délután egy sajtóbeszélgetés keretében tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy a fizetési mérlegen belül a szolgáltatás-külkereskedelem adatai egy Központi Statisztikai Hivatallal, és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal együttműködve egy több éves projekt eredményeként 2004. IV. negyedévétől kezdve már nem pénzforgalmi, hanem eredményszemléletben kerülnek publikálásra. A komoly feladatot igénylő statisztikai módszertani váltás fő célja, hogy a gazdasági folyamatokat a valósághoz közelebbi formában mutassák be. Az új módszer szerint készült fizetési mérleg 2004. IV. negyedévi adatai 2005. március 31-én kerülnek napvilágra.

Milyen problémákra kellett megoldást keresni?. Sándor György, az MNB ügyvezető igazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy az eredményszemléletű statisztikákkal az adatok minősége érdemben javul, mivel a statisztikák koherenciája nő, teljesebb adatokat tartalmaznak, és nemzetközileg is összehasonlíthatóvá válnak. Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy a módszertani...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái