Előfizetői tartalom

10%-os folyó mérleg deficit? - "alulról" jobban látszik

Portfolio
Az MNB ma reggel közölte a fizetési mérleg második negyedévi adatait, illetve elérhetővé váltak a 2003-2004 évek felülvizsgált értékei is. A nyers számok szerint a hiány magas, de javul, melyben meghatározó a külkereskedelmi deficit jelentős csökkenése ( az importdinamika érdemben lassult). Az MNB már többször felhívta a figyelmet, hogy a tényleges folyamatok feltehetően eltérnek a statisztikában kimutatottól, az importdinamika csökkenése nem valós folyamat, az adatok szintjén megjelenő tendenciák az uniós csatlakozás miatt megváltozott elszámolási rendnek (önbevallás) tudhatók be. A vállalatok egy része a tényleges importnál kevesebbet vallhat be, hogy az ÁFA befizetést elkerülje illetve más terheit optimalizálja. Ezek alapján a folyó mérleg hiány mind 2004-ben, mind 2005 első félévében (és ezután is) lényegesen magasabb a hivatalosan számítottnál. Az eltérés mértéke kb. 1.2 mrd euró az MNB számításai szerint, ami GDP arányosan 1.5%. Az eltérés a tévedések és kihagyások soron szerepel, hogy a mérlegoldalak egyezősége meglegyen. A valós folyó mérleg hiány így 2004-ben megközelíthette a 10%-ot. Az MNB már kezdeményezte a külkereskedelmi adatok felülvizsgálatát a KSH-nál.

Amikor nem egyezik két oldal, kereskedelmi hitelek. A KSH külkereskedelmi statisztikájának fizetési mérlegbe történő 2003. év eleji beépítésekor az MNB alábbi feltételezésekből indult ki: a fizikai árumozgást rögzítő külkereskedelmi statisztika és a pénzforgalmi adatok egyenlegének eltéréséből azon tételek egyenlegét, amelyek nem vonnak maguk után fizetést (bérmunkaanyag...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái