Előfizetői tartalom

Jóval nagyobb hiány, beragadó kamatszint, alacsonyabb infláció - Reuters-poll

Portfolio
Az októberi felméréshez képest 1%-ponttal 8%-ra emelték az elemzők a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó prognózisukat, ami fokozott hiánynövekedést jelentene az idei 7.5%-os várakozáshoz képest - derül ki a jubileumi, 10. születésnapját ünneplő Reuters elemzői felmérésből. A 28 válaszadó egyöntetűen arra számít (amint az a portfolio.hu konszenzusából is kiderült), hogy jövő hétfőn változatlanul maradhat a kamatszint, és az elemzők döntő többsége szerint decemberben és januárban is hasonló döntésre lehet számítani. Részben a módszertani váltások miatt az elemzők 0.3%-, illetve 0.1%-ponttal 4-4%-ra emelték az idei, illetve a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat. A legfrissebb konszenzus szerint 2013-ban vezethetjük be az eurót (megegyezik az előző havi felmérés eredményével), míg az euró előszobájába 2011-ben léphetünk be (egy évvel későbbi, mint az októberi érték).

A kormány az idei évre 7.4%-os, míg jövőre 6.1%-os (magánnyugdíjpénztári korrekció nélküli) hiányadatokkal számol. Az eredeti idei cél 4.7% volt szeptember végéig. Az elemzői várakozások szerint tehát a deficit idén már a negyedik egymást követő évben haladhatja meg a célt.Kapcsolódó cikkünk2005.10.20 12:03 Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést2005.10.20...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés