Előfizetői tartalom

9:4 arányban szavaztak a kamatszint tartására a jegybankárok - nehéz értelmezés

Portfolio
Értesüléseinknek megfelelően 9:4 arányban szavaztak a monetáris tanács tagjai a január 22-i kamatmeghatározó ülésen a 8%-os ráta szinten tartására. A 4 tag, aki 25 bp-os emelést támogatott Járai Zsigmondod és a három alelnököt (Adamecz Péter, Auth Henrik, Szapáry György) jelenti. Más kamatváltoztatási javaslat hivatlosan nem merült fel. A jegyzőkönyvből érdemes kiemelni a következőket: "a következő hónapok inflációs adatainak értelmezését módszertani bizonytalanságok nehezítik majd, ugyanis a szabályozott árak emelésének, valamint a gázártámogatás figyelembevételének KSH általi elszámolása zajos adatokat, akár 9%-os éves indexeket eredményezhet a fogyasztói árstatisztikában."
Az ülésről készített jegyzőkönyv szerint az irányadó kamat szinten tartását javaslók közül többen úgy érveltek, hogy amíg az inflációs kockázatok megvalósulásáról nincsenek egyértelmű jelek, nem érdemes a kiváró kamatpolitikán változtatni. A legutolsó bér és inflációs adatok egyrészt nem tértek el jelentősen a korábbi várakozásoktól, másrészt azok a tételek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái