Előfizetői tartalom

Fogyasszon kevesebbet a lakosság! - Egy a megszokottól gyökeresen eltérő álláspont

Portfolio
A magyar gazdaság túlfogyasztása elsősorban a háztartásoktól származik, nem az államháztartástól, emiatt az államháztartási hiány csökkentése csak másodlagos kérdés - szögezte le a közgondolkodástól gyökeresen eltérő véleményét a Magyar Közgazdasági Társaság mai, közpénzügyektől rendezett konferenciáján Szakolczai György emeritus professzor. A közgazdász szerint fenntarthatatlan az az állapot, hogy a magyar háztartások megtakarítása rendkívül alacsony (túlfogyasztás), és ezt még a magas államháztartási hiány is tetézi, így a finanszírozás szinte teljes mértékben a külföldi szektorra hárul. Hangsúlyozta, hogy az államháztartási deficit nem átgondolt csökkentése a magyar társadalom szétszakadásának további fokozását eredményezné.

Szakolczai friss KSH-adatok alapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a háztartások megtakarítása az elmúlt években folyamatosan csökkent, a megtakarítások pedig szinte teljes egészében lakásberuházásokra mentek el. Emiatt úgy véli, hogy növelni kell a lakosság megtakarítását és csökkenteni kell beruházási célú kiadásait, ez azonban nagyon nehéz kérdés - ismerte el....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái