Előfizetői tartalom

Tovább eshet az olaj ára! (Lehman Brothers)

Portfolio
Jelentős mértékben, 47%-kal csökkentette az idei globális olajkereslet növekedésre vonatkozó várakozását a Lehman Brothers a decemberben adott prognózisához képest, mellyel párhuzamosan az elemzők a jelenleg is folyó negyedévre 130 dolláros átlagos WTI várakozást határoztak meg, míg a következő negyedévre 109, az azt követőre pedig 91 dolláros értéket. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szintekhez képest még jelentős olajáresésre számít az év végéig a Lehman, az eddigi (3. negyedéves) közel 140 dolláros átlagár az év végéig 20%-kal csökkenhet a prognózis szerint. Mindeközben a olaj árfolyama a tegnapi kereskedési napon újra 4 dollárral zuhant, a szeptemberi szállítású határidős WTI jegyzés már 124.4 dollárnál tartózkodik.

A Lehman elemzői 2008-ra napi 86.3 millió hordós olaj iránti kereslettel számolnak, mely a tavalyi évhez képest 790 ezer hordós növekedésnek felel meg. A Lehman decemberben 1.5 millió hordós növekedést prognosztizált az idei évre (a Nemzetközi Energia Hivatal hasonlóan járt el még korábban, az év eleji 2.11 millió hordós növekedési prognózisát mostanra 1.03 milliósra csökkentette)....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái