Előfizetői tartalom

Gyorsuló bérnövekedéssel és csökkenő foglalkoztatással vágtunk neki a válságnak (2.)

Portfolio
Mind a versenyszféra, mind a közszféra éves bruttó bérnövekedési üteme gyorsult szeptemberben, amelynek nyomán 7.1%-ról 8.4%-ra gyorsult a nemzetgazdaságra vonatkozó bérnövekedési index - közölte ma a KSH. A lassuló infláció és a gyorsuló ütemben növekvő nettó keresetek miatt a reálbérek éves szintű növekedése ismét érdemben nulla százalék feletti lett szeptemberben. A globális hitelválság reálgazdasági hatása, a fokozódó elbocsátások a teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszám-alakulásában még csak minimális mértékben érhető tetten.

Szeptemberben 5.7%-os éves infláció és 7.4%-os nettó bérnövekedési dinamika mellett 1.6%-os reálbér-növekedést mért a KSH, érdemben magasabbat, mint az elmúlt hónapok nulla közeli szintje.Mint ismert: októberben a vártnál jobban csökkent az infláció (5.1%), míg a válság miatt valószínű, hogy a nettó bérek dinamikus növekedési üteme nem tud majd fennmaradni (pl. a 13....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés