Előfizetői tartalom

Három évig a régió sereghajtói maradhatunk

Portfolio
A válság sorra írja át a különböző elemzőházak előrejelzéseit az egész világgazdaság, illetve a régió teljesítményére vonatkozóan. Múlt héten a Morgan Stanley, a Royal Bank of Canada elemzői érezték elérkezettnek az időt a makrogazdasági kilátások felülvizsgálatára (korábban már megtette ezt a Merrill Lynch is), hétfőn pedig a KBC is rontott a régió és Magyarország gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisán. Ezek szerint Magyarország jövőre súlyos recessziót kell elviseljen (-1.6%-os GDP-növekedés), de 2010-ben komolyabb javulás lesz tetten érhető. Mindezek következtében ahogyan tavaly és idén is, úgy az elkövetkező két évben is Magyarország a régió (jelen esetben a balti országokat nem vesszük figyelembe) sereghajtója lesz a gazdasági növekedés tekintetében.

A visszafogottabb belső kereslet és a kedvezőtlen exportpiaci kilátások a kelet-európai régió gazdasági kilátásainak felülvizsgálatára késztette a KBC elemzőit. Véleményük szerint a legtöbb országban mérséklődni fog az inflációs nyomás, azonban a közeljövőben a központi bankok fókuszában a pénzügyi stabilitás fenntartása marad. Legnagyobb mértékben Ukrajna...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés