Előfizetői tartalom

Hatalmas összeg múlik a Fidesz közelgő döntésein

Május végéig nem került sor a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság negyedévente szokásos gazdaságpolitikai felülvizsgálatára a választások miatt, így elesett az új kormány attól a lehetőségtől, hogy szükség esetén le tudja hívni a közel 20 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagból még megmaradt, közel 6 milliárd eurós keret aktuális részleteit. A hatalmas összegre az idei éves államadósság finanszírozási terv szerint nincs szüksége az országnak, de a továbbra is nagyon bizonytalan nemzetközi környezetben, végső esetben rá is szorulhatnánk. Érdemes lenne ezért legalább azt elérni, hogy a keretösszeg őszig, a hitelszerződés lejártáig továbbra is elérhető lehessen. Ehhez az kell, hogy az új kormány átessen a szokásos gazdaságpolitikai felülvizsgálaton, azaz a külföldi szervezetek egyrészt megnézzék az előző kormány által tett vállalások teljesítését, másrészt meg kell osztani velük az új kormány konkrét gazdasági-pénzügyi terveit is. A Fidesz vezetői már jelezték, hogy fenn kívánják tartani az együttműködést a hitelt nyújtó intézményekkel, illetve a meglévő hitelprogramot valamilyen formában szeretnék továbbra is életben tartani. Az új kormánynak tehát rövidesen több fajsúlyos kérdésben is döntenie kell, illetve ki kell teregetnie lapjait.

Közel a háromnegyedét már lehívtuk Magyarország a nemzetközi pénz- és tőkepiaci válság 2008 őszi kicsúcsosodásakor egy közel 20 milliárd eurós hitelcsomagot kapott azért, hogy az időközben lényegében befagyó magyar állampapírpiac helyett ebből a csomagból fedezze a lejáró államadóssága törlesztését, a folyó évek államháztartási hiányát és bőven jusson...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés