Előfizetői tartalom

Olajipari gigászok szövetkeznek a túlélésért

Szerdán Davosban a British Petroleum és a legnagyobb orosz állami kőolajvállalat, a Rosznyefty vezetői ünnepélyesen aláírták a két cég együttműködési megállapodását, amelyet a felek január 14-én este jelentettek be Londonban. Az egyezség célja az Arktisz gyors olvadása nyomán néhány év múlva valószínűleg elérhetővé váló hatalmas kőolaj- és földgázkincs közös kitermelése, orosz (vagy annak vélt) felségterületen, korszerű (vagy annak vélt) brit technikával.

Az energetika világpiacát váratlanul ért üzlet lényegében két, súlyos problémákkal küzdő gigász szövetsége a túlélésre. Hiszen a BP még jó ideig nem heverheti ki a Mexikói öbölben történt tragédia több tízmilliárdos anyagi, és számokban nehezen kifejezhető erkölcsi következményeit (bár Robert Dudley vezérigazgató már az idei évre osztalékot ígér a részvényeseknek)....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés