Gazdaság

Összejött az áhított cél? Találgatnak az elemzők

Portfolio
Minden várakozást felülmúlt a 2011-es költségvetés pénzforgalmi hiánya: a jelentős, 1734 milliárd forintos deficit a szomorú 2006-os évet idézi. A tavalyi főbb államháztartási adatok hétfői megjelenése után az elemzők elkezdték találgatni, hogy vajon teljesült-e a Brüsszelnek megígért eredményszemléletű hiánycél. Következtetésük nem túl biztató a kormány számára.
A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délutáni gyorstájékoztatója szerint 2011-ben 1734 milliárd forintos hiánnyal zárta az évet a költségvetés (az önkormányzatok hiánya nélkül). Ezzel a számmal a mostani kormánynak sikerült 2006-os magasságokba "emelkedni". (Idézzük csak fel: az volt az a gyászos év, amikor 11,5% lett volna a költségvetés GDP-arányos hiánya, és az év végi intézkedésekkel sikerült csak 9,2%-ra lehozni. Miközben az akkori kormány hónapokig kitartott amellett, hogy tartható az eredeti 2,9%-os hiánycél.)

Összejött az áhított cél? Találgatnak az elemzők
A hétfőn nyilvánosságra hozott kimagasló - pénzforgalmi szemléletben számolt - hiány után az elemzők azt találgatják, hogy teljesülhetett-e a kormány hiánycélja, vagyis az egyszeri tételek nélkül számított 2,94%-os deficit.

Ezért lett óriási decemberben a lyuk Több egyszeri kiadási tétel terhelte a büdzsét az év utolsó hónapjában: - a megyei önkormányzatok adósságának átvállalása, mely mintegy 196 milliárd forint kiadást jelentett a központi költségvetésnek. - ezen felül a MÁV Zrt. helyzetének rendezése kapcsán mintegy 50 milliárd forint összegű adósságátvállalás is megtörtént, - továbbá sor került a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tőkehelyzetének 120 milliárd forintos megerősítésére - a bevételi oldalon az Európai Bíróság döntése következtében mintegy 220 milliárd forintot kitevő ÁFA visszautalások kifizetése rontotta az egyenleget.

Mit mondanak az elemzők?

"Az államháztartás helyi önkormányzatok nélkül számolt pénzforgalmi hiánya 1734 milliárd forint volt 2011-ben, ez a GDP 6,2%-a. Módszertani okokból és amiatt, hogy bizonyos tételek egyszeri tételnek tekinthetők, indokolt ezt az egyenleget összesen +289 milliárd forinttal korrigálni. Az így eredményül kapott alacsonyabb pénzforgalmi hiány 1445 milliárd forint, ami a GDP 5,2%-a" - fogalmaznak keddi kommentárukban az OTP Bank elemzői. A bank szakértői emlékeztetnek múlt heti számításaikra, miszerint a magán-nyugdíjpénztári bevétellel (9,7% vagyon és 0,2% hozam típusú bevétel) mintegy 3%-os GDP arányos többlet alakulhatott ki 2011-ben az államháztartásban, a nélkül 6,9% lehetett a tavalyi hiány. Ezt a ténybecslésüket a tegnap publikált adatok fényében nem módosítják az elemzők.

Összejött az áhított cél? Találgatnak az elemzők
A TakarékBank elemzői keddi anyagukban azt valószínűsítik, hogy az ESA-alapú (eredményszemléletben számolt) többlet a GDP 2-2,2%-a lehetett a nyugdíjpénztári vagyon átvételének egyszeri hatása miatt.

A Merrill Lynch elemzői fogalmaznak a legpesszimistábban a tavalyi költségvetési egyenleggel kapcsolatban. Véleményük szerint a friss adat mindenképp kiábrándító és megerősíti azon véleményüket, miszerint a költségvetési kontroll gyenge. Nagyon valószínű a 2011-es és 2012-es hiánycélok elvétése - figyelmeztetnek a londoni közgazdászok, akik a tegnapi adatok közül azt is kiemelik, hogy a bevételek decemberben csupán 0,3%-kal emelkedtek, ezzel szemben a kiadások 6,4%-kal ugrottak meg a 2010. decemberi összeghez képest.

Mennyi az annyi?

A Magyar Nemzeti Bank szakértői legutóbbi, tavaly decemberi elemzésükben azzal számoltak, hogy a központi alrendszer egyenlege -1415 milliárd forint lesz és a rendkívüli egyedi tételek nélkül az egyenleg -1069 milliárd forintot ér el. Az egyedi tételek nélkül számított pénzforgalmi egyenleget úgy vezették le a jegybank szakértői a korrigálatlan egyenlegből, hogy levonták belőle a magánnyugdíjpénztári portfólióbevételt (529 milliárd forint), a MOL-részvények megvásárlásának költségét (499 milliárd forint), a MÁV adósságának részleges átvállalását (64 milliárd forint), a tervezett állami tőkeemelést az MFB-ben (62 milliárd forint) és a bírósági döntéshez kapcsolódó áfa-visszatérítésből 250 milliárd forintot.
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
koronavírus coronavirus virus